Пожежа в Парижі викликає бурю емоцій. А своє не болить, ніби ампутоване

Ханський собор скоро перестане бути історичною та архітектурною пам'яткою

У нас люблять вживати в переносному сенсі дієслово "спалився". Ну ок. Тоді, по-моєму, з Нотр-Дамом спалилися майже всі, хто про нього тут говорив і писав.

Поясню, що я маю на увазі. Російська окупація в Криму націлена не тільки на витіснення з Криму кримських татар, а й на знищення всього, що з ними пов'язано. Їх історії і культури.

Уже п'ятий рік окупанти методично "ремонтують" Ханський собор в Бахчисараї. Він унікальніший, ніж Нотр-Дам, оскільки є єдиною в світі пам'яткою у своєму стилі. Це кримськотатарська палацова архітектура. Не готика. Нічого подібного ні в Україні, ні в жодній точці світу немає.

Ханський собор в Бахчисараї унікальніший, ніж Нотр-Дам, оскільки є єдиною в світі пам'яткою у своєму стилі

І ось, в ході "капітального ремонту" в палаці навмисно змінюють історичну забудову на новоділ, перетворюють його з музею кримських правителів у музей любовних пригод імператриці Катерини. Змінився сам сенс музею. А відсоток новоділу вже такий, що Хан-сарай скоро перестане бути історичною та архітектурною пам'яткою.

Але я чомусь не сумніваюся, що якби навіть у ході ремонтних робіт він згорів до тла, я б не побачив у фейсбучній стрічці і десятої частки постів на цю тему. Неначе це не своє, ніби "ампутоване" і не болить. Як немає в ході цих виборів і десятої частки згадок про Крим і його корінний народ, який окупанти випалюють зі своєї батьківщини. Це можна описати іншим дієсловом в переносному сенсі - "припливли".

Ворог вже в значній мірі переміг, якщо у багатьох пожежа в Парижі викликає більше емоцій, ніж анексія і війна в Україні

Залиште Францію французам, вони все вирішать без нас. Вони впораються. Давайте подумаємо про себе, будемо любити, перейматися, захищати своє і своїх. У цьому ні французи, ні європейці, ні американці нам не допоможуть. Точніше, допоможуть, тільки якщо ми не забудемо про себе самі, не перестанемо помічати горя і страждань поруч з собою. І ворог вже в значній мірі переміг, якщо у багатьох пожежа в Парижі викликає більше емоцій, ніж анексія і війна в Україні. Ніж сотні посаджених, тисячі вбитих. А для деяких ні анексії, ні війни вже просто немає.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі