Які реформи? Двигун нашої економіки – відкат

Народ забуде про корупцію в оборонній галузі через пару днів

Подивився вранці дві останні серії журналістського розслідування Дениса Бігуса (про корупцію в оборонній галузі). Як ви знаєте, я далекий від політики. Але дивлюся на те, що відбувається і роблю власні висновки. І ось що з цього приводу хочу сказати.

Я мислю досить раціонально і віддаю собі звіт у тому, що жоден з переможців на цих виборах не зможе зробити абсолютно нічого, не зруйнувавши повністю те, що сьогодні з себе представляє наш державний апарат. Будь-якого, навіть найсильнішого кандидата, корупційна система, вибудувана десятиліттями, зжере не вдавившись, і перетравить без особливих проблем. Складно говорити про реформи в країні, де головним двигуном економіки є відкат.

Навіть найсильнішого кандидата корупційна система, вибудувана десятиліттями, зжере і перетравить без особливих проблем

Коли один з топ-менеджерів Укроборонпрому нахабно кришує операцію з контрабандною поставкою деталей (висотометр) через прокладки, афілійовані особисто з першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони, і це замовлення фактично здійснюється тими ж росіянами, але при цьому спеціально протягується через ОАЕ з метою приховати факт виробника, у той час, як президент урочисто обіцяє "рубати руки" злодіям в армії - ставиш собі питання: "Чи це не дно?". Але коли, при цьому, ще й завищують вихідні ціни у 5-7 разів з метою отримання відкатів і банальної крадіжки коштів - розумієш, що знизу постукали. Тут усе відразу: брехня, цинізм, насильство, зрада, крадіжки, маніпуляції.

Так ось головна проблема, на мій погляд, полягає в тому, що народ, подивившись матеріали Бігус Інфо - забуде про них через пару днів. Рівень інформаційної каші, що ллється з екранів телевізорів і електронних ЗМІ в голови електорату настільки великий, що марно намагатися його зупинити. І справа не в дурості людей, а в кількості брехні. Навколо стільки брехні, що якщо пофарбувати б цю брехню в червоний колір - ми всі житимемо в пеклі. Тому в такі моменти хочеться зрозуміти, чи є сенс у цих журналістських розслідуваннях, якщо суспільство розучилося запам'ятовувати і трансформувати інформацію в практичні дії.

Суспільство розучилося запам'ятовувати і трансформувати інформацію в практичні дії

Людська природа влаштована таким чином, що ніколи не визнає наступ абсолютного п*здецю - завжди буде залишатися останній відсоток надії на моральність і розсудливість лідерів. Адже на ці дві основи повинен спиратися справжній лідер: моральність підтримує чеснота, розсудливість захищає від пороків. З моральністю серед наших лідерів - все зрозуміло. З розсудливістю - поки ні. Хоча з ранку відчуття, що так.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі