Ми в одному човні з "жовтими жилетами"

Кремль працює на розбрат і фрагментацію. Але не є першопричиною

Є реальні соціальні причини протестів у Франції. Це соціальне розшарування і нерівність. У "заможній" Європі теж чимало бідних людей, які живуть від зарплати до зарплати. Їм за останні роки стало гірше. Не треба думати, що ЄС - це рай

Макрон обіцяв і краще життя для бізнесу, і краще життя для "народу", але значно більше робив перше, ніж друге. Більш того - перше за рахунок другого. В цьому коріння розчарування.

Росія дуже сильно використовує все це інформаційно, мовляв, у Франції "громадянська війна" і т.д. Роспропаганда типу RT і "Спутника" можуть висвітлювати події в касках і протигазах - чим загострюють сприйняття картинки. Ну і є все інше - тролі, боти тощо. Можливо, провокатори.

Також не треба забувати, що протести використовують прокремлівські сили - Меланшон та Ле Пен. З обох "крайніх" флангів. Ультраправі та ультраліві знову разом.

Наївно думати, що самі протести "організовані Кремлем". Це те саме, що казати, що Майдан був "організований Держдепом"

Але наївно думати, що самі протести "організовані Кремлем". Це те саме, що казати, що Майдан був "організований Держдепом". Протести, на які виходять сотні тисяч людей, не можуть бути кимось "організованими", вони йдуть знизу, їхні причини реальні. Віолета Москалу дуже влучно сказала: думаючи, що головне в "жовтих жилетах" - це "рука Кремля", ми позбавляємо французів гідності. Ніби ми маємо гідність повставати, а вони - не мають.

Особливо мантри про "організованість Кремлем" дивно читати французьким журналістам, які висвітлювали Майдан в Україні і зробили чимало зусиль для того, щоб довести французькій публіці: ми не нацики, і не маріонетки Держдепа. Наш Майдан реальний. Так само "жовті жилети" - не маріонетки Кремля (або Держдепа, як говорить роспропаганда), він реальний.

Думаючи, що це "організоване Кремлем", ми віримо в його всесильність. Але він не всесильний. Навпаки.

Епізод з прапором так званої ДНР, звісно, характерний. Звісно, в середовище "жовтих жилетів" входять провокатори, російські агенти, люди на зарплатах і т.д. Але їхня роль - радше роздмухувати це все. Підтримка ДНР - це маргінальна річ. Більшість протестувальників, радше за все, і гадки не мають, що таке ДНР і який їхній прапор. Знову паралель з Майданом: це все одно, щоб західний журналіст зробив висновок про "фашистськість" Майдану на основі кількох кельтських хрестів чи інтерв'ю з ультраправими.

Розуміючи мотивацію "жовтих жилетів", вони мене, все-таки, засмучують. Бо я вірю в Макрона і в його європейський драйв. Можливо, "жовті жилети" не бачать повз свої (реальні) проблеми глобальнішу картину і глобальніші небезпеки.

Макрон - це "висока буржуазія", і веде він себе відповідно. "Народ" його не сприймає як свого

Але водночас ніде правди діти: Макрон - це "висока буржуазія", і веде він себе відповідно. "Народ" його не сприймає як свого.

Підсумок: "жовті жилети" - відповідь на реальні проблеми. Франції потрібно вирішувати дві проблеми одночасно: як зробити суспільство (економічно) вільнішим і соціально рівнішим. У нас - ті самі проблеми, насправді. Ми все більше в одному човні. Ці тріщини Кремль використовує у своєму стилі. Він працює на розбрат і фрагментацію. Але він не є першопричиною.

Текст є постом автора у мережі Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua.

Текст передруковується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі