Куди заведе Україну об'єднання "ЗаЖОпу"

Передова гібридної війни переноситься з лінія зіткнення на електоральне поле

Підписання угоди між Бойком і Рабіновичем є логічним продовженням переговорів, які тривали між проросійськими силами наприкінці літа цього року.

Коли Медведчук прийшов у "За життя", стало зрозуміло — Путін робить ставку не на продовження "гарячої фази" військового конфлікту, а планує встановити свій вплив шляхом дестабілізації ситуації політичними інструментами. Тобто передова гібридної війни переноситься з лінія зіткнення на електоральне поле. Основне протистояння між проросійськими та проукраїнськими силами відбуватиметься на президентських і парламентських перегонах.

Оскільки Путін розуміє, що його явний проросійський кандидат не переможе на виборах президента, він запланував завести у Верховну Раду свою фракцію на базі "За життя" і "Опоблоку", створивши для цього об'єднання "ЗаЖОпу".

Путін запланував завести у Верховну Раду свою фракцію на базі "За життя" і "Опоблоку", створивши для цього об'єднання "ЗаЖОпу"

В це об'єднання він зібрав більшість проросійських політиків, зокрема Медведчука, Рабіновича, групу Бойка-Фірташа-Льовочкіна тощо. Водночас група Ахмєтова-Вілкула не підтримала таку ідею, оголосивши, що це приватна ініціатива Бойка, а не "Опоблоку". А поки всередині "опоблоківців" будуть точитися процесуальна боротьба за контроль над партією, давайте спробуємо спрогнозувати, як змінилася електоральна карта після п'ятничних подій.

Потенційно проросійський кандидат у президенти від новоутвореного об'єднання може отримати не більше 15-17%. Це пов'язано з тим, що після окупації РФ Криму і частини Донецьких і Луганських областей проросійський кандидат просто фізично не назбирається потрібної кількості голосів.

Водночас промосковська фракція "опозиціонерів" у наступному парламенті (разом із мажоратирниками) може складати до 150 депутатів. Таким чином Путін може отримати інструмент блокування будь-яких конституційних змін, що у свою чергу зупинить подальшу євроатлантичну інтеграцію України.

Якщо ви не вірите, що в Україні є не менше 15%, які готові голосувати за Медведчука і Ко, то уважно поспостерігайте за виборцями південно-східного регіону

Якщо ви не вірите, що в Україні є не менше 15%, які готові голосувати за Медведчука і Ко, то уважно поспостерігайте за виборцями південно-східного регіону. У минулому це переважно електорат Партії регіонів, зараз це ті люди, які вважають що країна рухається "не у правильному напрямку" і Росія не винна у війні на Донбасі і окупації Криму.

На жаль, на фоні об'єднання проросійських сил постмайданні політики продовжують між собою ворогувати, дроблячи між собою дезорієнтований та демотивований проєвропейський електорат. За таких умов "ЗаЖОпу" має прекрасні шанси у наступному парламенті розвернути Україну з євроатлантичного напрямку на курс, який звучить в унісон із назвою їх об'єднання.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі