Розмір штрафу значення не має. Це підтвердить кожний європеєць

Логіка карати, щоб досягнути бажаного – чисто радянська

Серед речей, які мене особливо в нас вражають - це віра в ефективність штрафів і покарання. І особливо, що ця віра часто поширена серед лібералів із західними тренінгами.

Верховна Рада 18 вересня проголосувала у першому читанні про підвищення штрафу за непристебнутий ремінь безпеки до 840 грн. Вважаю це рішення абсолютно беззмістовним. І ось чому.

Я завжди пристібаюсь в машині. І мене не мотивує ні штраф, ні страх це робити. Єдина причина чому так роблю - це ввійшло в мою звичку. Відсутність ременя дискомфортна для мене. Якщо раптом завтра хтось вирішить скасувати пристібання - я продовжуватиму це робити. Ця звичка і комфорт набуті ще в момент навчання водінню.

Підвищення штрафу просто підвищує рівень корупції

Далі, підвищення штрафу просто підвищує рівень корупції. Коли штраф складає 300 грн, то брати хабар в розмір 150 грн для поліцейського замала сума з огляду на ризик. Але коли мова про 400 грн - це вже більш комфортно і порушнику, і поліцейському. При цьому, беручи до уваги різний рівень фінансової спроможності, для тих хто має більше грошей така сума штрафу значення немає.

Значна кількість людей в Україні реагують на штраф як "не пощастило". Вони не реагують в форматі "треба пристібатись", а кажуть "наступного разу треба встигнути це зробити перед постом". У кого немає звички пристібатися, не будуть це робити через штрафи.

Що робити у цій ситуації?

Заплатити 50-100 євро - абсолютно не трагедія для європейця. Справа в іншому. Інформація про штраф - доступна для ринку

Мені часто розказують, що закордоном працюють штрафи. Я це добре знаю, бо на власні очі бачив як там бояться порушувати. Але наївна логіка думати, що справа в штрафах. Зовсім, ні. Заплатити 50-100 євро - абсолютно не трагедія для європейця. Справа в іншому. Інформація про штраф - доступна для ринку. Якщо ви часто порушуєте - для вас в рази стає дорожчою страхівка на машину і на здоров'я. Вам з меншою ймовірністю захочуть дати кредит, і навіть менше хотітимуть брати на відповідну роботу. Все це є в рази страшніше, ніж одноразова сплата штрафу.

Тому розмір штрафу значення немає. Має значення його наслідок. А в нас більший штраф буде вести до більшої корупції. І взагалі логіка карати, щоб досягнути бажаного - це чисто радянська логіка, яка зрештою в самому Союзі, де за все карали і штрафували, не призвела до законослухняності.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі