Як вберегти дітей від психологічних травм

Піду на будь-які жертви, щоб мої діти не стали ідеальними

Коли у мене будуть діти, я спеціально оточу їх крихкими речами, які легко можна зіпсувати. Нехай б'ють тарілки, ламають іграшки, проливають на себе суп і розмальовують книжки. Я готовий піти на будь-які жертви заради того, щоб вони не стали ідеальними дітьми, які все роблять правильно. Нехай дитина розіб'є чашку і зрозуміє, що земля не перекинулася через те, що вона розбила чашку. Або навіть дві. Нехай її не візьмуть в драматичний гурток або футбольну команду, нехай навіть не розумітиме математику. Це все неважливо. Важливо, щоб дитина знала, що будь-який її фейл (невдача, - ред.) - це просто фейл і вона не стає через це гіршою. Напевно, мій внутрішній перфекціоніст буде чинити опір, але я дуже сильно постараюсь.

Важливо, щоб дитина знала, що будь-який її фейл - це просто фейл і вона не стає через це гіршою

Про поколінні Y часто говорять в захоплених тонах, але майже ніхто не звертає уваги, скільки нещасних серед 20-30-річних людей. Як вони намагаються все зробити добре і як мучаться неврозами, якщо щось не виходить. Як фотошоплять обличчя, щоб все було ідеально. Як неадекватно реагують на критику, не допускаючи навіть думки, що можуть щось зафейлити.

Батьки хотіли їм добра, віддавали в найкращі школи, наймали дорогих репетиторів. А вийшло, що позбавили своїх дітей права на помилку і думають вони тільки про те, щоб виправдати надії батьків. Бачив одного батька-перфекціоніста, який тренував у басейні сина років семи. Бігає по бортику, кричить. Син кричить на нього. Не знаю, може з сина і вийде олімпійський чемпіон, але знаю точно, що він ненавидить плавання і свого батька. Підсумок цього тиску і стресів з малих років - психотравми на все життя. Слава Богу, якщо зустрінеться хороший психолог, щоб хоч якось ці дурні установки тотальних відмінників обнулити.

Люди забувають, що зараз час не знань, а навичок. Ніхто не знає, чи будуть потрібні гра на баяні чи програмування на Pyton через 15 років. Зате точно знадобляться комунікабельність, здатність до навчання, критичне сприйняття. І відсутність боязні зафейлити, звичайно ж.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі