Хороший релігійний піар президента

Влада імітує бурхливу діяльність по створенню Української автокефальної церкви

Проблема існує, вона гостра, і розмови про те, що "політики не мають втручатися в справи церковні", – не більш ніж політичний інфантилізм або погано приховані спроби залишити все в інтересах Москви.

Усі церкви творили живі люди. Кожна – творіння рук людей.

І подолання розколу в українському православ'ї, як і сам розкол, – це справа не церкви, а результат дій людей, політиків (як свого часу перехід Київської митрополії з-під підпорядкування Константинополя до Москви).

Подолання розколу в українському православ'ї, як і сам розкол, – це справа не церкви, а результат дій людей, політиків

Та проблема об'єднання українського православ'я – це не лише проблема УПЦ Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви.

Це прекрасно, що президент Порошенко знову поговорив зі Вселенським патріархом (в 2012 році особисто знайомив міністра економіки Порошенка з патріархом Варфоломієм і, сподіваюсь, Порошенко виконав публічно дану того вечора обіцянку підтримати ВП матеріально). Добре, що президент заручився підтримкою-листами-зверненнями представників двох вищезгаданих церков.

Та спроба викреслити, винести за дужки процесу УПЦ Московського патріархату не подолає розкол у православ'ї.

І якщо Порошенко не зрозумів до кінця позицію Вселенського патріархату, то спробую пояснити: там хочуть подолати розкол, а не зафіксувати його якісь нові лінії. Для того, щоб тема томосу (рішення про надання статусу автокефалії) набула для Константинополя (Священного Синоду ВП) реального значення і звучання, нам дійсно слід оформити відповідне прохання і від православної спільноти, і від державної влади.

Верховна Рада вже висловлювала свою позицію. Сенсу робити ще якісь звернення я не бачу з однієї простої причини: для Вселенського патріархату окремих звернень лише частини православних церков України буде недостатньо.

І саме на формування спільного бачення процесу подолання розколу в православ'ї серед українських віруючих та духовенства могла би бути спрямована діяльність президента Порошенка. Могла би...Та не стала.

Об'єднання українського православ'я в якійсь з форм має спершу стати фактом життя в Україні. Фактом життя, який цінується і оберігається державою.

Вселенському патріархату більше 2 тисяч років. Грати на догоду державі, якій 20 з лишком, і політики якої обираються в кращому разі на два терміни, не буде

І лише після того Вселенський патріархат набереться політичної мужності зробити свій крок. Вселенському патріархату більше 2 тисяч років. Грати на догоду державі, якій 20 з лишком, і політики якої обираються в кращому разі на два терміни, не буде.

Наша влада (і багато хто серед нас) все сподіваються, що питання стабільності гривні за нас вирішить МВФ, боротьби з корупцією – США, безпеки – НАТО, а впливу ФСБ на РПЦ – Вселенський патріархат.

На жаль, так не буде. Спершу українська влада, обрана і підтримувана українським народом, має вирішити всі ці питання. А далі все докладеться. Якщо буде все ще потрібне.

Узаконювати розкол і нашу бездіяльність Варфоломій не буде.

Зараз же наступило несподіване "прозріння" президента – треба щось робити!

І, як завжди, розпочалась імітація. Імітація бурхливої діяльності зі створення Автокефальної православної церкви.

Так не вийде.

Чи і завдання ніхто не ставить? Лише піар!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі