Лютневі тези Дональда Трампа

В п'ятницю, 24 лютого, Дональд Трамп виступив на щорічній національній Консервативній політичній конференції в Меріленді, де серед іншого висловив деякі тези заслуговують на те, щоб бути відомими в Україні.

І хоча сама промова була присвячена консервативним цінностям та, насамперед, планам Адміністрації в соціально-економічній сфері, деякі висловлені Трампом думки, можуть сприяти більшому розумінню зовнішньополітичних мотивацій і постулатів республіканської Адміністрації.

Обама так і не зрозумів, що США є об'єктом ненависті екстремістів не тому, що проводять ту або іншу політику, а тому, що просто існують

Отже, сама зовнішня політика демократів була названа катастрофічною і з цим важко не погодитись, адже Обама впродовж своїх двох президентських термінів так і не зрозумів, що США є об'єктом ненависті екстремістів не тому, що вони проводять ту або іншу політику, а тому, що вони просто існують, як наочне уособлення того, що не сприймають агресивні ісламісти. І, вочевидь, саме у цьому контексті Трамп пообіцяв реалізовувати жорсткий анти-терористичний курс.

Наміри республіканської Адміністрації щодо суттєвого збільшення фінансування та значного підвищення можливостей американських Збройних сил дозволяють зрозуміти, що політика щодо Китаю, Росії, Ірану та КНДР матиме значну силову складову.

Плани щодо повного знищення Ісламської держави визначають головні сьогоднішні пріоритети Адміністрації Трампа на Близькому Сході, де спостерігається падіння впливу США, продовжується дезінтеграція Іраку та війна всіх проти всіх в Сирії, Іран формує з Сирією та Росією явно недружній для Сполучених Штатів геополітичний трикутник, а союзник по НАТО-Анкара починає координувати свої дії в регіоні не з Вашингтоном, а з Москвою і Тегераном.

А головне – примат саме національних інтересів у зовнішній і безпековій політиці США отримає найвищій і найголовніший статус: як зазначив Дональд Трамп наприкінці свого 46 хвилинного виступу: "Я ніколи не вибачатимусь за те, що захищаю безпеку американців. І не збираюсь цього робити."

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі