Нідерланди розпочали євроремонт. Що це змінює для України?

Європейські кризи потрібно сприймати серйозно, але не апокаліптично

Позитивне голосування в нижній палаті нідерландського парламенту щодо Угоди про асоціацію між ЄС і Україною ставить ще одну важливу крапку у затяжній історії з ратифікацією Угоди. Остаточна буде поставлена після голосування в нідерландському сенаті. Є підстави вважати, що воно теж має бути позитивним. Навіть попри те, що 15 березня у Нідерландах відбудуться парламентські вибори, і країна матиме вже новий склад сенату.

Хоча потрібно розуміти: суттєво це голосування і ратифікація Нідерландами Угоди політику Євросоюзу до України не змінить. ЄС і надалі нас підтримуватиме, але так само лімітовано. Враховуючи, передусім, настрої в країнах-членах і якість та темпи змін в самій Україні.

Ви ніколи не замислювалися про те, як ідеалізують усе європейське в Україні? Євроремонт, євровікна і ще маса інших європослуг – це завжди сприймається як знак якості, високого стандарту. Цікаво, що такої асоціації немає в більшості країн Європи. Британці точно будуть здивовані, дізнавшись, що "євроремонт" - це якісний ремонт; їх швидше така характеристика ремонту налякала б. Утім, те, що сталося в Нідерландах – це насправді євроремонт: ремонт, який стосується порятунку авторитету Європейського Союзу.

Минулий рік був надто насичений поганими новинами для українців із ЄС: це стосувалося і референдуму в Нідерландах,і відтермінування безвізового режиму. Маю обережні сподівання, що рік 2017-ий у ЄС буде присвячений роботі над помилками. Нідерланди своїм голосуванням в нижній палаті парламенту відкривають сезон роботи над помилками, своєрідний євроремонт. Також з'явилися обережні сподівання на горезвісний безвіз. До Брекзиту всі почали потроху адаптуватися – Британія при цьому активізувала свою підтримку України.

Це все ще раз доводить: європейські кризи потрібно сприймати серйозно, але не апокаліптично. Справді, були серйозні підстави побоюватись, що Євросоюзу доведеться кинути всі сили на вирішення власних проблем – відтак Україна надовго відійде далеко на задній план. На щастя, як демонструє голосування в Нідерландах, цього не сталося – Україна, хоч і з неабиякими зусиллями, залишається в полі зору європейських столиць. Сподіваюсь, у цих столицях теж зрозуміли: якби такого голосування не сталося, то в програші опинилися б усі – і Україна, і Нідерланди, і ЄС.

Віталій Скоцик, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі