"Мирний план" Порошенка на 2017 рік

11 січня Володимир Гройсман підписав план заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної політики на окупованих територіях

В останні дні минулого року Кабмін оголосив проведення громадських публічних обговорень проекту Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України. У листопаді 2016 року була розроблена концепція цієї програми. А ще раніше і очевидно для цього Порошенко чи Гройсман (це не має принципового значення) наполягли на створенні Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

Сам міністр Вадим Черниш не приховує, що його призначення лобіював впливовий член фракції БПП і давній соратник Порошенка Олександр Третьяков. До речі, кумом Третьякова є Дмитро Табачник. Кажуть, що вони навіть мали спільний бізнес. Але зараз, власне, не про них, а щодо програми встановлення миру на Донбасі.

Для повного розуміння, що це за рухи і з чим їх намагаються нам подати, варто зацитувати: "Метою Державної цільової програми є відновлення та розбудова миру у східних регіонах України, що передбачає стимулювання соціально-економічного розвитку територіальних громад для підвищення якості життя населення через зміцнення їх спроможності та соціальної стійкості, стимулювання економічної активності".

А ось ще буквально кілька перлів з цієї програми:

- "Виникнення гострої кризової ситуації у східних регіонах України зумовлено низкою зовнішніх та внутрішніх (!) причин. Ще до початку конфлікту Донецька та Луганська області стикалися із суттєвими довготерміновими викликами, пов'язаними з бідністю, складною демографічною ситуацією та застарілою структурою економіки".

- "Розв'язання проблеми потребує державної підтримки, координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, забезпечення міжгалузевих і міжрегіональних зв'язків".

- "Шляхи і способи розв'язання проблем:... внесення змін до законодавства у частині удосконалення процедур забезпечення процесів відновлення та розбудови миру..." (моя примітка: це можуть бути і закон про вибори на окупованих територіях, і зміни до Конституції).

Цих фрагментів тексту достатньо, аби зробити висновок, що "події на Донбасі" урядовими документами кваліфікуються як внутрішній конфлікт. Жодного слова про збройну агресію Російської Федерації. Натомість міститься визнання того, що "криза на Донбасі" викликана низкою внутрішніх причин.

Спроби нашвидкуруч запхати ОРДЛО в Україну через задній прохід матимуть для Порошенка фатальні наслідки

Виникає слушне запитання: з якою метою? Хтось вважатиме, що це розпил бюджетних коштів, адже йдеться про програму і проекти, які за роки здатні "з'їсти" не одну сотню мільярдів гривень. Насправді ж, все набагато гірше. Руйнівний ефект цього задуму Порошенка-Гройсмана значно масштабніший. Це реалізація "мінських" завдань без виконання "Мінських домовленостей". За реалізацію цього задуму взялися серйозно. Заступник Черниша Георгій Тука наполегливо гарантує нам реінтеграцію окупованих територій Донбасу вже у поточному році.

За несприятливої зовнішньополітичної кон'юнктури у 2017 році і з огляду на внутрішні обставини реінтегрувати ОРДЛО протипоказано. Це ж очевидно. Спроби нашвидкуруч запхати ОРДЛО в Україну через задній прохід матимуть для Порошенка фатальні наслідки. Цей план або будь-які інші схожі ініціативи принесуть не мир, а масштабний громадянський конфлікт в масштабах всієї України.

Михайло Басараб, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі