Путіну не потрібен Крим

Окупація Криму – лише перший крок на шляху до повного знищення української державності

Чи може Україна за підтримки Заходу укласти якусь угоду з Росією, за якої про Крим "забудуть", а натомість російські війська підуть з території окупованих районів Донбасу, і Путін залишить Україну в спокої? Хіба це – погана плата за закінчення війни, стабільність і деескалацію? Тим більше в ситуації, коли багато жителів самого Криму хочуть, щоб ця територія контролювалася Російською Федерацією?

Перший аргумент, який можна привести для спростування такого підходу, – з галузі міжнародного права, - пише Віталій Портников для "Крим. Реалії".

Росія анексувала Крим всупереч усім його нормам. Змиритися з цим не можна – це ляпас не тільки Україні, але і всьому світовому співтовариству. Але опоненти зможуть у відповідь навести приклад балтійських країн. Їх державність знищив Радянський Союз теж усупереч усім нормам міжнародного права. Сполучені Штати ніколи не визнавали, що Латвія, Литва і Естонія втратили свою незалежність. Але це не заважало їм підтримувати відносини з Москвою. Санкцій за анексію країн Балтії теж ніколи не було. Так чому б Україні і Заходу не поставитися до Криму як до балтійських країн? Не визнавати, але і не карати. Жити в мирі.

Однак між Кримом і балтійськими країнами є одна важлива відмінність. Сталіну дійсно була потрібна "Радянська Прибалтика". А Путіну не потрібен Крим. Йому потрібна вся Україна. Цілком і повністю.

Путіну не потрібен Крим. Йому потрібна вся Україна

Окупація Криму – лише перший крок на шляху до повного знищення української державності. Коли Путін тільки починав свою операцію в Криму, багато західних політиків теж вважали, що мова йде лише про цей півострів-символ, і розраховували, що російський диктатор не піде далі. Ці розрахунки виявилися помилковими.

Вже у своїй горезвісній "кримській промові" на церемонії анексії півострова Путін висунув претензії на весь український схід, на його думку, "подарований" Україні більшовиками. А потім почалася військова операція з приєднання східних областей України, яку зупинили тільки наші військові та добровольці. Якщо б ця операція увінчалася успіхом – то тоді претензії були б заявлені вже на решту української території. Можливо, вже не від імені Путіна, а від імені маріонеткового "справжнього" українського уряду, який окопався б у Донецьку або Харкові. І потім відбулася б окупація цієї решти території з її подальшим приєднанням до Російської Федерації.

Спорудження в центрі Москви пам'ятника київському князю Володимиру, до речі, мало стати кульмінацією цього плану. Нагадуванням про те, що до Росії приєднані її "споконвічні території". Окупація всієї України не вдалася, а пам'ятник залишився. І путінські плани зі знищення нашої країни теж.

Навряд чи російський диктатор погодиться обміняти ці плани на Крим.

Copyright © 2016 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі