Російський фактор в Америці. Настав час відплати

Керівники трьох основних спецслужб Америки - ЦРУ, ФБР і Агентства нацбезпеки кажуть президентові: ми практично впевнені, що ви обрані за сприяння нашого ворога

Те, про що російські державники навряд чи мали сміливість мріяти, сталося. Росія не просто викликає нервові напади у західного співтовариства. Росія стала фактором внутрішньої політики лідера західного світу.

Америка так довго ігнорувала Росію, доводячи, що ми перестали бути їх пріоритетом, а Кремль так довго намагався ним стати. І ось настав час відплати. А як все просто починалося - з хакерських атак. Правда, і китайці балувалися цим в Америці, і нічого драматичного не сталося. Вся справа в тому, що цього разу хакери націлилися на святе - американський виборчий процес.

І понеслося! Кремль не визнає своєї відповідальності за втручання. Але при цьому російська еліта не може приховати гордощів за те, до чого, як стверджує, Росія не має відношення. Втім, докази причетності або непричетності Москви до спроб дискредитувати американські вибори і грати на користь Трампа вже не важливі: виникла аксіома, яка житиме своїм життям і набуває політичного потенціалу.

Сьогодні "російський фактор" став аргументом у політичному протистоянні у Вашингтоні, зокрема, викликавши конфронтацію Трампа і американських спецслужб. Це вам не дурниця, коли керівники трьох основних спецслужб Америки - ЦРУ, ФБР і Агентства нацбезпеки кажуть обраному президенту в очі: ми практично впевнені, що ви обрані за сприяння нашого ворога!

Колишні американські президенти ( Картер, Клінтон і Буш) також мали проблеми зі спецслужбами. Але вони ніколи не виливалися в бунт спецслужб проти президента, який може бути використаний для його імпічменту (як це було у випадку з Ніксоном). Звичайно, Трамп може почистити органи. Але апарат, що залишиться, навряд чи пробачить йому приниження.

"Російський фактор" став міною, яка загрожує підірвати легітимність нового американського президента

Нарешті, найголовніше: "російський фактор" став міною, яка загрожує підірвати легітимність нового американського президента. Сьогодні Трамп і його команда намагаються пройти лезом бритви. З одного боку, вони не можуть допустити визнання правоти спецслужб. З іншого, Трамп повинен уникнути створення враження, що він відплатить Путіну за своє обрання. Ось Трамп і вправляється в когнітивному дисонансі.

Так, він висловив свою повагу до спецслужб і визнав факт хакерських атак з боку Росії, Китаю та інших країн. І при цьому знову заграв на своїй флейті: "Мати хороші відносини з Росією - це хороша річ".

А поки ми можемо пишатися тим, що "російський фактор" вивів Америку зі стану самозаспокоєння і самовпевненості. Але Москва повинна бути готова: американці починають шукати відповідь на нові для них загрози, до яких вони виявилися не готові.

Навіть на сторінках політкоректної Washington Post на адресу Трампа зазвучали звинувачення у державній зраді, отже Трамп і його команда будуть уникати давати підстави, щоб їх зовнішня політика сприймалася як загравання з Кремлем.

Варто почитати Observer, видавцем якого є Jared Kushner, зять Трампа та його основний політичний радник, який публікує статті із закликами стримати Путіна, щоб переконатися, що всередині трампівської сімейної корпорації немає обожнювання Росії.

Кандидат у держсекретарі Рекс Тіллерсон ходить Конгресом і намагається стерти пам'ять про свої, нібито, приятельські відносини з Кремлем. А самі законодавці, причому, від обох партій, обговорюють заходи відплати Росії. Каток американського Конгресу важко змусити рухатися, але почавши рух, йому важко зупинитися.

Спроби "будівельників мостів" на чолі з Кіссінджером запропонувати нову формулу відносин із Росією, яка б зняла напруженість через "розуміння" вимог Кремля, не повинні створювати ілюзій. "Мостобудівники" намагатимуться використовувати кремлівські амбіції для вирішення власних завдань (наприклад, нейтралізації Китаю). Невже Кремлю сподобається роль бійцівського пса на повідку в грі чужих амбіцій?

Нарешті, варто врахувати професійну натуру бізнесмена, який стане господарем Білого Дому. Досі його успіх ґрунтується на вмінні обдерти партнера, як липку, і викинути в сміттник. А ще Трамп відомий як продавець повітря і натхненний актор у власному reality show, в якому немає місця для інших акторів.

Так що, будемо готові до того, що Росії доведеться платити за сьогоднішні маленькі радощі, які російська еліта може відчувати, дивлячись на американську сцену, а також за надії, які не мають підстав. І ціна може виявитися чималою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі