Яким буде 2017 рік?

Прийшла пора прощатися з 2016 роком. Це був рік реальних провалів і фейкових перемог

Застигла в розгубленості західна цивілізація. Ударний загін антилібералізму в особі Росії, Китаю та Ірану спробував перевірити ліберальну спільноту на наявність м'язів, не зустрівши особливого опору. Захід не вперше втрачає драйв. Іронія в тому, що раніше саме СРСР зміцнював його стійкість, змушуючи оновлювати механізми, що втрачали еластичність.

Сьогодні Заходу важче: він не витримав випробування відкритістю та відсутністю ідеологічного опонента, не зумів ні впоратися з інфільтрацією ісламської культури, ні відстояти свої принципи, зіткнувшись з російським викликом.

Але ховати Захід зарано – у цієї цивілізації величезний запас життєздатності. Загроза його основ неминуче викличе згуртування суспільства і вихід боєздатної еліти, готової до захисту західних засад. Правда, це ще попереду. Президентство Трампа та дезорієнтація Америки затягують період розгубленості в ліберальному світі.

А що Росія? Кремль можна привітати: владі вдалося вирішити дві задачі - легітимізувати новий охоронно-репресивний режим через думські вибори і змусити суспільство адаптуватися до стагнації.

Але зачистка політичного поля породжує ефект киплячого чайника з закритою кришкою: відсутність каналів для виходу настроїв народу залишає для нього один шанс самовираження - через вихід на вулицю. Влада зуміла впоратися з політичним бродінням меншості, але що вона робитиме зі зростаючим соціальним невдоволенням більшості?

Немає підстав вважати, що в 2017 році російське самодержавство зіткнеться з альтернативою на міжнародному та внутрішньому полі

Може здатися, що параліч Заходу створює для Кремля унікальні можливості у грі на міжнародному полі, щоб відволікти суспільство від внутрішніх проблем. Але реальність виявляється для Росії безжальною. Події 2016 року (участь Росії в сирійській війні і трагедія Алеппо, скандал із допінгом у російському спорті і підозри про втручання Росії у виборчий процес у США) формують у світі імідж Росії як держави-хижака, який не визнає правил гри.

Додамо до цього прагнення західних держав згорнути глобалізацію, повернувшись до захисту свого суверенітету і національних інтересів. Отже, звужуються можливості для існування Росії через використання ресурсів Заходу та інтеграцію правлячого класу "в Захід". А до виживання через опору на власні сили Росія не готова. До ізоляції тим більше - велика держава не може бути маргіналом!

Поки немає підстав вважати, що в 2017 році російське самодержавство зіткнеться з альтернативою на міжнародному та внутрішньому полі. Але сам механізм його виживання - через бої без правил і пошук ворога - породжує ситуацію "воронки", коли спроба вирішити одну проблему породжує нову і ще важчу. Так, спроба закрити "українську тему" через втручання в сирійський конфлікт, призвела до того, що тепер незрозуміло, як їх нього виповзти.

Захід шукатиме шляхи стримування Росії, але не через відкрите протистояння, а через її виснаження

Прагнення примусити Захід "до любові" через залякування змушує Захід шукати свою нетривіальну відповідь, яка навряд чи полегшить життя Росії. Так, Захід шукатиме шляхи стримування Росії, але не через відкрите протистояння, а через її виснаження: "Хочете взяти на себе вирішення сирійської проблеми? Будь ласка! Вплутуйтеся в новий Афганістан, а ми постоїмо і подивимося! Хочете нової ядерної гонки? Із задоволенням підтримаємо ваше бажання".

Тим, хто у нас сподівається на діалог із Трампом, слід звернути увагу на його останній коментар у твіттері в відповідь на виступ президента Путіна 22 грудня: "Треба серйозно посилити і розширити американські ядерні можливості". А ще раніше Трамп скиглив: "Ми застаріли з нашим ядерним озброєнням". Пентагон планує витрачати близько 18 млрд дол. на відновлення ядерного потенціалу США щорічно протягом 15 років. І як Росія витримає цю гонку?

Стало очевидним і вичерпання військово-патріотичної легітимації влади і готовності населення жити в "обложеній фортеці". А нової легітимації у влади немає. Якщо, звичайно, вона не знайде нових доказів необхідності повернутися в фортецю. "Воронка" тим часом продовжує засмоктувати і саме вона, мабуть, стане основною російською темою 2017 року.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі