Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
24.11.2016

Чого чекати від Трампа і Путіна. Східна Європа має готуватися до найгіршого

За допомогою нового американського президента Володимир Путін може знищити Україну, не втративши жодного російського солдата

Порада президента Барака Обами світові не припускати найгірше щодо Дональда Трампа може стосуватися тих країн, чиїм екзистенційним інтересам не загрожує політика новообраного президента. Але ті, які зіткнулися з можливим вторгненням Росії, повинні припускати і приготуватися до найгіршого.

Вони не можуть, як рекомендував Обама, "чекати нової адміністрації", а вже потім "робити свої висновки, чи відповідають її дії інтересам міжнародної спільноти жити разом в мирі та процвітанні".

До того часу танки російського президента Володимира Путіна можуть бути на околиці столиці Естонії.

Ніхто не знає, якою буде зовнішня політика адміністрації Трампа. Його постійне оспівування американських інтересів і неймовірна зневага до Євросоюзу, НАТО, НАФТА (Північноамериканська зона вільної торгівлі між США, Мексикою та Канадою, - ред.), Світової організації торгівлі, міжнародного права дають можливість припускати, що, в кращому разі, він може бути байдужим до путінської агресії у Східній Європі, а в гіршому - сприяти їй, заохочуючи Росію створити сферу впливу.

Країни Балтії найбільш вразливі для повного захоплення, оскільки мають недостатньо військової сили для стримування Росії. Без американської підтримки НАТО вони не можуть розраховувати на втручання Альянсу в разі нападу Росії. Їх єдина надія - підготуватися до тривалої окупації і підпільного опору на зразок антиросійських націоналістичних рухів, активних у усіх трьох країнах під час Другої світової війни. Не дивно, що Литва нещодавно видала інструкцію про те, що робити в разі вторгнення Росії.

Білорусь - друга в плані вразливості. Росія вже має там війська, і велика частина російської меншини в Білорусі, ймовірно, вітає російський захоплення. Президент країни Олександр Лукашенко заявив, що вона чинитиме опір. Але білоруські збройні сили не мають бойового досвіду, а їх лояльність під питанням, тому вони можуть не зупинити російський наступ. Імовірний підпільний білоруський партизанський рух на зразок того, що завдав серйозної шкоди німцям під час Другої світової, може зробити окупацію надто дорогою. Особливо, в координації з балтійським.

Україна менше вразлива у військовому плані, ніж у політичному

Україна найменш уразлива для традиційної атаки. Війна з Росією дозволила Києву створити серйозну армію, яка довела свою хоробрість у бойових діях на Донбасі. Росія може почати повномасштабну атаку проти України, але це потребує мобілізації майже всієї її армії і застосування повітряних сил. Але й тоді немає гарантії, що солдатів і населення України здолають.

Україна менше вразлива у військовому плані, ніж у політичному. Уявіть, що Трамп і Путін уклали угоду: США визнають анексію Криму Росією, а та виводить свої війська з окупованого Донбасу та припиняє його економічну підтримку. По суті, Україні залишають спустошену територію з бідним і відчуженим населенням та десятками тисяч до зубів озброєних сепаратистів. Києву буде важко відмовитись від цієї пропозиції через тиск і, враховуючи, що повернення окупованого Донбасу було центральним в його офіційній риториці з 2014 року.

Реінтеграція Донбасу у такому вигляді стане кінцем українських реформ, проєвропейських прагнень та демократії. Навіть більше - призведе до банкрутства уряду, розколу в суспільстві й дестабілізації держави. Таким чином, Путін за допомогою Трампа може знищити Україну, не втративши жодного російського солдата.

Ці найгірші сценарії можуть не реалізуватися, але Білорусь, Естонія, Латвія, Литва й Україна не можуть собі дозволити чекати, поки в Америці "осяде пил" після виборів, щоб визначитися зі стратегією. Вони мають готуватися до найгіршого вже зараз. Жителі країн Балтії і Білорусі - до партизанської війни. А українці — до плану Б на випадок, якщо Путін спробує перетворити окупований Донбас на троянського коня.

Європа, чи те, що від неї залишилося в трампістському світі, повинна зрозуміти, що за рік-два російські танки можуть опинитися біля східних кордонів ЄС. Тоді хвилі зневірених біженців зі Східної Європи шукатимуть захисту на території Євросоюзу, а роздута військово і слабка економічно Росія буде на грані розпаду.

І все це завдяки Трампу.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі