Демократія спрацювала

Революція, яка сколихнула світ. Велика нація щойно завершила політичний процес, який шокував не тільки самих американців, але і навколишній світ

Всі чекали результатів, як чекають пострілу в скроню. Постріл пролунав, і тепер світ буде розбиратися, куди потрапила куля. Так, що ж означають ці американські вибори, які затьмарили світові проблеми, зруйнувавши так багато очікувань та прогнозів?

Ось деякі підсумки процесу, який змусив світове співтовариство напружитися.

1. Той факт, що протягом року американські президентські вибори були основною світовою новиною, говорить про те, що Америка залишається єдиною наддержавою. І всі, в тому числі опоненти США, розуміють, що будь-який чих Америки може викликати глобальний нежить: ця країна одним видихом може обвалювати ринки і змінювати вектор світового розвитку.

2. Вибори стали бунтом американського суспільства проти істеблішменту і приватизації системи фінансово-олігархічними кланами. В Америці – таки спрацювала демократія; але її результати були запрограмовані політикою правлячого класу.

Вибори стали бунтом американського суспільства проти істеблішменту і приватизації системи фінансово-олігархічними кланами

3. Іронія в тому, що новий президент Дональд Трамп, що втілює дивну безпринципність, став інструментом громадської відплати проти брехні і лицемірства державних інститутів і тих, хто їх обслуговує. Але тепер паралізований політичний клас повинен консолідуватися на основі принципів, щоб не дати Трампу демонтувати механізм стримувань і противаг. Адже республіканці отримують монополію в органах виконавчої і представницької влади, і виникає загроза, що Трамп може цю монополію узурпувати.

4. Трамп - термінатор і маніпулятор, але не реформатор. Новий президент просто в силу своєї натури не зможе очолити американське примирення. Швидше за все, його перебування в Білому Домі викличе поглиблення соціального й політичного протистояння в Америці. Так, що будемо готові до продовження турбулентності.

5. Правда, Трамп явно буде президентом одного терміну. А значить, підготовка до нових виборів почнеться в момент його приходу в Овальний кабінет. Еліти будуть шукати нових лідерів і працювати над новим баченням Америки, якщо вони хочуть уникнути нового бунту.

Трамп явно буде президентом одного терміну. Еліти будуть шукати нових лідерів і працювати над новим баченням Америки

6. Зовнішня політика стала однією з основних тем американських виборів. І тут є парадокс: американці вимагають від президента зосередитися на внутрішніх проблемах. Але вони хочуть і величі Америки, яке не може бути забезпечена ізоляціонізмом.

7. Прихід Трампа в Білий Дім загрожує обвалити світопорядок, що і так втратив стійкість. Але справа навіть не в тому, що порядок, побудований навколо Америки як стрижня, загрожує розсипатися. Справа в тому, що президент з нарцисичними нахилами і без політичного досвіду може привести світ у стан конвульсій. Мало не здасться не тільки американським союзникам, але і Антиліберальному Інтернаціоналу! Все залежить від того, наскільки стійка в Америці система стримувань і противаг і чи зможуть вони коригувати поведінку нового господаря Білого Дому.

8. Вперше в американських виборах виник "російський фактор" і обидва кандидати його активно використовували, не тільки створюючи прецедент (і не тільки для США), але і спокусу для Кремля потренуватися на нових майданчиках. Але смішно, якщо хтось у Росії очікує від Трампа компенсації за підтримку: Трамп відомий тим, що боргів не віддає!

9. Можна очікувати зближення Росії з трамповським Білим Домом? Навіть якщо Трамп буде і далі висловлювати симпатії щодо Володимира Путіна, нове "перезавантаження" відносин Росії та Америки сумнівне.

Нове "перезавантаження" відносин Росії та Америки сумнівне

І тому, що сам Трамп є націоналістом, спраглим величі і не здатним до послідовності своїх симпатій. І тому, що в Америці оформилися сили, які мали цілком зрозумілу підозрілість щодо намірів Кремля. Але найбільшою перешкодою на шляху нормалізації відносин між Росією і США стане готовність Трампа порушувати правила гри: коли це роблять лідери обох країн, чекай проблем! Тим більше, якщо від обох лідерів їх електорати вимагають демонстрації сили.

10. Трампізм став відображенням розм'якшення американських норм і табу. Але радіючій з приводу американських виборів російській аудиторії варто нагадати, що Росії важливо мати передбачувану Америку. Інакше Кремль, який готовий перекидати шахові дошки і який при цьому очікує від американців слідування нормам, може зустріти відповідь, засновану на асиметрії ресурсів, чого досі Вашингтон не допускав.

11. Виклики, які вийшли назовні в ході американських виборів, тою чи іншою мірою характерні для інших західних демократій. Вибори в Німеччині і Франції в 2017 році повинні показати, наскільки Європа врахувала американський досвід і готова запобігти повторенню його у себе.

12. Прагнення Москви використовувати завершення політичних циклів у провідних західних країнах для шантажу та ультиматумів загрожує привести до більш жорсткого антиросійського курсу з боку держав, які не можуть дозволити собі виглядати вразливими.

Новий американської президент з його суперечливим порядком денним - одночасно зробити Америку великою і відмовитися від американських зобов'язань щодо світу - відкриває нову епоху

13. І останнє: новий американської президент з його суперечливим порядком денним - одночасно зробити Америку великою і відмовитися від американських зобов'язань щодо світу - відкриває нову епоху. Вона буде складною, в тому числі і для Росії. Не забуваймо, що Трамп своєю біографією довів, що не має поваги до партнерів з меншим ресурсом (та й взагалі, це почуття йому явно чуже!).

Надія на те, що традиції американської демократії живі і сама Америка, і навколишній світ не будуть змушені платити за навчання нового президента мистецтву політики занадто велику ціну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі