Шлях до свідомості росіян лежить через горілку та ковбасу

Росіяни наближаються до того рівня апатії, коли добровільно захищати владу вже ніхто не вийде

Дослідження результатів російських виборів показує, що населення РФ дає правлячій партії вельми скромний результат. Принаймні, після коректування на підневільних держслужбовців, тоталітарні "національні окраїни", типу Чечні, і спеціалізовані заклади, типу в'язниць і зон. Всупереч декларованим 87%, населення вже наближається до того рівня апатії, коли добровільно захищати владу ніхто не вийде.

Що відрізняється від пізньої радянської імперії, так це (передбачувана) підтримка силовиків, на задобрювання яких виділяються величезні кошти. Складність з цим фактором у тому, що соціологічно чи будь-яким іншим шляхом, настрої в такій групі не виміряти, а покладатися в питанні відданості тільки на високі зарплати та інші пільги не можна - запитаєте хоч в Асада з Каддафі. Та й приклад СРСР тут показовий. Силовики там у порівнянні з іншим населенням мали явні привілеї, а ось захищати владу, якій присягали, в 91-му виявилося нікому.

До того ж, легендарна кудрінська скарбничка (золотовалютний резерв РФ. - ред.) виснажуються на очах. За всіма підрахунками, грошей вистачить, максимум, на півтора року з нинішніми темпами запозичення. А далі почнеться неминуче зубожіння, що не може не викликати реакцію як у населення, так і силовиків. Санкції свою роботу роблять і робитимуть, впливаючи на позицію Росії в питаннях, де зв'язок з ними очевидний. А далі - неминучий розпад архаїчної депресивної імперії. Питання тільки, скільки років він займе.

Найбільш сумний фактор в цій історії - населення РФ. Не знаю, яким дивним чином, але саме на них (з усіх народів Радянського Союзу) негативна селекція останнього століття справила найбільш руйнівний вплив у плані самоорганізації і готовності відстоювати свої права.

Після перемоги Помаранчевої революції, на питання, чи здатні росіяни вийти на свій Майдан, більше половини відповіли ствердно

І все ж, добре пам'ятаю результати соціологічних опитувань в Росії 2005 року. Тоді росіяни не боялися ще більш-менш чесно відповідати інтерв'юерам. Після перемоги Помаранчевої революції, на питання, чи здатні росіяни вийти на свій Майдан, більше половини відповіли ствердно. Правда, на відміну від українців, мотив назвали суто економічний - зниження рівня життя. Але це все ж підтверджує, що через горілку і ковбасу дістатися до їх свідомості можна. Так що, хай живуть санкції і санкціонери!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі