Ми починаємо відновлювати свій ракетний щит

Кілька днів тому випробували 14 ракет українського виробника типу "Вільха". Розробило Конструкторське бюро "Південне". Новина позитивна. Якщо тільки це піде далі показового випробування і налагодиться виробництво. Але вже демонстрація цього випробування - хороший сигнал ворогу

У Зеленопіллі, Дмитрівці, під Іловайськом згоріло 50 відсотків нашої техніки саме тому, що нас товкли "Урагани" з території Російської Федерації, а ми не могли дати відсіч. Саме тому ми і були змушені погодитися на мінські договорняки, бо відбиватися і так нічим.

Треба вкладати у ракети - бо це наше майбутнє. Кажуть, що "Вільха" здатна летіти на низьких висотах, так її не бачать радари, оминає перешкоди. Нехай вони собі там стягують те озброєння до наших кордонів. Це все старий метал радянського зразка. Нам вистачить кількасот ракет середньої дальності, щоб знешкодити їх стратегічні об'єкти. У них є більше. Але на втрати йти не будуть.

Для початку досить би було 500 "Вільх". Щоб унеможливити вторгнення авіації з Росії

Для початку досить би було 500 "Вільх". Щоб унеможливити вторгнення авіації з Росії. Далі поступово іти до 5000, для повноцінного захисту та відновлення протиповітряної оборони. Дальність ракет до 300 кілометрів достатньо, щоб звільнити Донбас. Звідси можна уражати їхню військову техніку. За тиждень можна спалити їх розміщене біля нас озброєння. Дальність на 2,5 тисяч кілометрів - це вже буде наш козир.

Зараз ми робимо те, що мали робити уже після 1994 року. Нарощувати озброєння. Тоді тиск був з Росії і США. Вони переконували нас: жодної не залежності довго не буде, ця "УНР" скоро повернеться у сім'ю російську. Україна мала тоді третій потенціал по ядерній зброї після США та Росії. Тому ми були їм незручні.

Зараз ми робимо те, що мали робити уже після 1994 року. Нарощувати озброєння

Нас змусили передати на утилізацію ядерні ракети дальністю на 10 тисяч кілометрів, які могли б загрожувати безпеці США. Раніше вивезли до Російської Федерації тактичні ядерні - на 300, 500, 1500 кілометрів. Те що позбулися перших - добре, бо інакше мали би ізоляцію від світового товариства. Віддати другі - було нашою помилкою. Тоді Україна втратила 1500 тисяч ракет великої дальності і 3500 середньої.

Американці дали нам 160 мільйонів доларів на утилізацію. Утилізували ракети у Росії. І у неї ж американці викупляли плутоній та уран з наших боєголовок, заплативши Росії 11 мільярдів доларів. Потім ми періодично виміняли на газовий борг стратегічні бомбардувальники і частину Чорноморського флоту. Так Росія вдало провадила роботу по розвалу нашої держави.

Зараз Європа і США чітко дали зрозуміти: жодної зброї нам ніхто не дасть. Але ми починаємо відновлювати свій ракетний щит. Мусимо тратити гроші, бо інакше це все у нас ніколи не закінчиться. За моїми підрахунками, Україна переживає уже 24 війну з Росією у своїй історії.

Тарас Елейко, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі