Які партії потрібні Україні?

Підходи й технології, які застосовуються роками, не здатні створити щось нове в українській політиці

Вчора в компанії українсько-американських колег відбулася цікава дискусія про роль нових і старих облич у політиці і про те, наскільки впізнавані особистості сприяють просуванню нової політичної партії.

Нерозумно очікувати, що підходи й технології, які застосовуються роками, здатні створити щось нове в українській політиці і вивести ці процеси на якісно новий рівень. Навіть молоді лідери сьогодні тяжіють до вождизму і споконвічного пошуку образу, щоб потім під нього або під неї сформулювати політичну силу, інший проект.

По-моєму, це заздалегідь програшний шлях, оскільки епоха ідолів в інформаційному суспільстві поступово відходить на другий, третій плани. В сучасних реаліях у першу чергу йде боротьба за уми, ідеологію і цінності, які будуть найбільш прийнятні для суспільства. Вже потім підтягуються Особи, ланки, програми партії та інша механіка. Таким чином, все інше буде лише справою техніки і питанням короткого проміжку часу.

В американців свої перекоси. Вони всіляко намагаються об'єднати в українській політиці тих, з ким хоч трохи можна домовлятися, не звертаючи особливої уваги на історію старого покоління в політиці. В результаті, західні партнери обпікаються знову і знову, коли такі альянси-одноденки або розвалюються, або призводять до узурпації і ще гірших наслідків.

Тому зійшлися на думці, що першочерговим має бути Зміст і Сенс, Ідеологія та Цінності партії, організації, структури (потрібне підкреслити). А вже потім підтягуються особи, або ж виростають всередині такої структури, таким чином максимально чітко транслюючи ідеали та інші месиджі організації.

Ще одним недоліком сьогоднішніх лідерів є непомірні амбіції і тверда впевненість більшості, що їм винні всі, тому кожен претендує на лідерство, враховуючи заслуги перед Батьківщиною. Звідси "павуки в банці" відразу ж на початкових етапах створення цієї самої "банки" разом з паюванням шкуру не вбитого ведмедя. Найбільші граблі української політики за всю історію.

Який сенс наливати молоде вино в "старі міхи", коли сьогодні так багато Героїв, що не скурвилися?

Тому, першочерговим повинні бути Сенс і Ідеологія, щоб потім самі ініціатори могли їх правильно піднести своїм Виборцям. Решта прикладеться. Благо, конкурентів на цьому поприщі можна шукати днем з вогнем.

І ще про Осіб. Юрію Закопцю, 20-річному офіцерові ЗСУ, учаснику найгарячіших боїв на Донбасі, стоячи аплодував президент і вся Верховна Рада під час його виступу до Дня Конституції. Який сенс наливати молоде вино в "старі міхи", коли сьогодні так багато Героїв, що не скурвилися?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі