День Конституції: свято, якого більше немає

Нам потрібна вже не модернізація Конституції, а нова Конституанта - перезаснування державності і прийняття нової редакції Основного Закону. З новими принципами, з новими правила співжиття і гармонізації інтересів різних ціннісних груп.

Я не вітав з Днем Конституції своїх колег і друзів.

Здавалося День Конституції повинен бути моїм професійним святом. Колись я був заступником главку конституційно-правової модернізації АП двох президентів.
Але я не можу вітати з Днем того, що не працює і що не є законом прямої дії в цій державі.

Є поняття "дефіцит конституційної легітимності".

Це коли Суспільний договір став формальним актом, а його правила не працюють.

Це коли рішення в країні приймаються не у відповідності з Основним Законом, а відповідно до "політичної доцільності".

Це коли політики на коліні, за допомогою ножиць і клею влаштовують переділ повноважень, а потім власності, забуваючи про розділ "права і свободи". Вони лише відрізають в Конституції одні статті, а потім вклеюють інші.

Нинішній конституційний процес не інклюзивний, він відбувається за закритими дверима і про нього відомо лише утаємниченим. Подекуди члени Конституційної Комісії (яка уповноважена розробляти пропозиції змін до Конституції) отримують вже готові тексти законопроектів з Банкової за півгодини до "схвалення".

Конституційний простір більше не з'єднує право в Україні.

У нас застосовують одноразові закони. Під конкретні вибори, під конкретних людей, під конкретну політичну кон'юнктуру, тому що в ВР не виявилося грамотних юристів

У нас застосовують одноразові закони. Під конкретні вибори, під конкретних людей, під конкретну політичну кон'юнктуру, тому що в ВР не виявилося грамотних юристів...

Коли у суспільства немає Конституції (написаної або фактичної), немає правил співжиття, воно перетворюється на Failed state.

Однак, замість того, щоб "перепрошити" конституційний простір, наші керівники пропонують просто залатати дірки.

Нам потрібна вже не модернізація Конституції, а нова Конституанта - перезаснування державності і прийняття нової редакції Основного Закону. З новими принципами, з новими правила співжиття і гармонізації інтересів різних ціннісних груп.

Тому я не святкую більше цей день. Моя Конституція ще не прийнята.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі