У Москви немає підстав боятися НАТО

Я знаю, що війни не буде. Тому що ніхто не хоче накласти на себе руки. Але це думка обивателя.

Росія болісно відреагувала на рішення НАТО прийняти до свого складу Чорногорію і на підписання відповідного протоколу, яке відбулося 19 травня під час засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. Однак якщо НАТО раптом захоче прискорити вступ України, в Росії це викличе набагато жорсткішу реакцію і новий виток активної психопатії, - каже Леонід Радзіховський для "Апострофа".

Я не думаю, що це якась особлива реакція. Це відбувається в рамках загальної російської міфології, на якій побудована вся російська політика і пропаганда: про небезпеку НАТО. В рамках цієї міфології РФ зобов'язана зображати хвилювання з приводу розширення Північноатлантичного альянсу. Якби Москва жодним чином не відреагувала на це, це було б значно дивніше, що заяви, які були зроблені.

По суті, ну що? Сказали, що "ми незадоволені". Але не сказали, що "ми розриваємо дипломатичні відносини" з Чорногорією або "обмежуємо торгівлю" або ще щось. Це абсолютно млява реакція, яка абсолютно неминуча в контексті тієї глобальної міфологічної ширми, за якою живе Росія. Ідея про протистояння з НАТО і всі політичні дії РФ задані аж ніяк не за останні два-три роки, а за добрих двадцять років. Тобто, до Путіна ще з часів Єльцина, війни в Сербії.

Без протистояння з НАТО все політичні дії РФ і російська пропаганда втрачають сенс. Тому протистояння з Альянсом - така ж базова річ для Росії, як для України протистояння з РФ. У Києва є на то більше підстав на увазі Криму і Донбасу, а у Москви фактично ніяких підстав боятися НАТО або говорити про загрозу з боку Альянсу немає.

Без протистояння з НАТО все політичні дії РФ і російська пропаганда втрачають сенс

На 99% така реакція спрямована на "внутрішній ринок". А на зовнішній арені: ну що, висловили своє невдоволення? Чорногорія прекрасно про це знала, в НАТО про це знали. Це ритуальний жест. Я вважаю, що Альянс і чорногорці були б дуже ображені, якби такої реакції не було. Вони б сказали: "Що відбувається? Ми намагаємося, а ці не реагують?" Так що це обопільна гра. Ковбой Джо не може скакати по пустелі, коли за ним ніхто не женеться. Набагато цікавіше і веселіше, коли є переслідувачі.

Що стосується можливої ​​реакції Росії на теоретичне вступ до НАТО України, то це довга історія. Навіть представники Альянсу кажуть, що це питання як мінімум 25 років. Це все одно, що ніколи. А кого цікавить, що буде через 25 років? Тому НАТО каже "ніколи", це більш-менш заспокоює Росію. Або Москва вдає, що заспокоює.

Якщо в НАТО відступлять від тези про 25 років, то реакція Росії буде шалена. Я не думаю, що будуть танки і літаки, принаймні, не одразу. Але це буде новий виток активної психопатії. Важко навіть уявити, що почне діятися на російському телебаченні. А мадам Захарова, якщо вона тут "Калинку" танцювала, то в такому випадку танець з шаблями виконає.

Не знаю, в які рухи тіла це виллється в плані піару, але якби справа дійшла до реального вступу, то я не дуже вірю в війну. Оскільки НАТО насправді не зацікавлена ​​в різкій конфронтації з Росією, а їм потрібен той рівень конфронтації, який дозволяє гроші вибивати. Зі своїх платників податків, зі своїх урядів, утримувати величезний чиновницький апарат, збройні сили. Але йти на гостру напіввоєнну конфронтацію - навіщо їм це треба?

Тим більше, навіщо НАТО потрібно включати до себе Україну? Що за щастя? Підійти до кордону з Росією, мати вічну дійсно небезпечну ситуацію? Вступ Чорногорії в НАТО - привід покричати для деяких в Росії. Ні Путін, ні Шойгу (міністр оборони РФ, - ред) не вірять, що НАТО може почати військові дії проти Росії. Ніхто в це не вірить.

А ось якщо Україна вступає в НАТО ... Причому не просто вступає, а на її території з'являються американські військові бази і так далі, то це пояснити з точки зору "мирного Альянсу", який створений для підтримки свого існування і балансу сил в Європі, - неможливо. Це вже буде не баланс сил. Для Росії це буде означати, що вся її система оборони ліквідована. Жодна країна не буде реагувати на це спокійно.

Деякі речі ніхто не дозволяє. Ось, Прибалтика 20 років в НАТО, але ж жодного американського солдата там немає. Не кажучи вже про бази якісь. Це раціонально незрозуміла річ. Тому що мені як пересічному московським обивателю абсолютно пофіг, де будуть стояти ракети НАТО. Мені від цього ні тепло, ні холодно. Я знаю, що війни не буде. Тому що ніхто не хоче накласти на себе руки. Але це думка обивателя. А з точки зору політиків і військових - це переходить усі межі. З іншого боку, ракетам все одно, звідки літати, якщо потрібно, вони і з Лондона до вас долетять.

Текст публікується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі