Чому мілітарізація Німеччини неминуча

Німці дуже швидко поновлять всі ті знання і підходи, які викорчовувалися у них в стратегічному плануванні впродовж поколінь після Другої світової війни.

Шириться обурення інтерв"ю Штайнмайера виданню Хандельсблатт, в якому він "розмірковує" про можливість чи то потребу відновлення взаємодії з Росією.

Ну, по-перше, яким би впливовим не був міністр закордонних справ Штайнмайер, він не перша скрипка в німецькій зовнішньополітичній партії. По-друге, навіть за цих обставин це, швидше декларація про наміри і сигнали Росії, ніж реальна перспектива для Німеччини. Щонайменше до якої-небудь імплементації Мінських домовленостей. Наразі зміна позиції ЄС - скасування санкцій у відповідь на імплементацію МД, навряд чи можлива. І ЄС не знайде аргументів, і США їм допоможуть підтримувати єдність. Зрештою, саме про це майже паралельно з одкровеннями Штайнмайера заявили Обама і Меркель.

Залишається щоправда питання - ну, як же він так міг?

Не впевнений, що мілітаризація мислення Німеччини нам обов"язково сподобається, але це станеться

А дуже просто. Це тип мислення. Комерційне. Безпекові мотиви прийняття рішення відкидаються, як незрілі. Акцентується на комерційних вигодах. Невже нічого і нікого не нагадує? Нехтуємо політичною і безпековою позицією заради збереження комерційних активів. Нам це знайомо.

Не знаю, які перспективи зміни подібних підходів до національної оборони з боку української політичної еліти, а ось німці, дуже швидко поновлять всі ті знання і підходи, які викорчовувалися у них в стратегічному плануванні впродовж поколінь після Другої світової війни. Німеччина навчилась воювати директивами та стандартами ЄС. Не впевнений, що мілітаризація мислення Німеччини нам обов"язково сподобається, але це станеться. Німеччина має для цього усі ресурси. За винятком певної плеяди політиків, яскравим представником якої є Штайнмайер.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі