Як Київ може повернути Крим завдяки Меджлісу

Питання статусу Криму вирішуватиметься не лише Києвом, а, у першу чергу, Заходом. А специфіка Заходу в тому, що він схиблений на ідеї суспільного консенсусу.

Іноді досить непросто писати текст про Крим, якщо ти сам кримчанин. Завжди тягне вдатися до емоцій. А те, що нижче, - це спроба відстороненого аналізу, не більше, - пише оглядач Павло Казарін для Крим.Реалії.

Енергоблокада Криму стала причиною запеклих суперечок у Фейсбуці. Головна лінія протистояння - суперечки про инструментальности відключення Криму. Одні говорять про те, що саме Росія несе відповідальність за півострів і немає сенсу полегшувати їй його зміст. Інші заперечують, що думка кримчан може ще зіграти свою роль у майбутньому, а тому треба підтримувати лояльність.

Є ще й третя група: ті, хто підтримує енергоблокаду, спираючись не на раціональні докази, а тільки на емоційні - наприклад, для них значущий мотив помсти і реваншу за приниження часів "кримської весни". Але цю думку аналізувати безглуздо, тому залишимо її за дужками.

Особливість ситуації в тому, що вона відкриває вікно можливостей для кримськотатарського Меджлісу

Так ось. Якщо спрощувати, то логіка перших впирається у зв'язку: чим дорожче Крим для Москви - тим швидше він повернеться до України. Логіка других складніша: чим менше грошей у Кремля - ​​тим нижче стійкість режиму. Обвалення режиму може повернути Кремль за стіл переговорів щодо кримської теми. Але сама блокада Криму - не такі вже й великі витрати для Москви. А ось те, чи мають значення настрої кримчан у разі готовності Кремля сісти за стіл переговорів, - це питання. Тому що питання статусу Криму вирішуватиметься не лише Києвом, а, у першу чергу, Заходом. А специфіка Заходу в тому, що він схиблений на ідеї суспільного консенсусу.

Особливість ситуації в тому, що вона відкриває вікно можливостей для кримськотатарського Меджлісу. У питанні продавлювання в Києві ідеї створення національно-територіальної автономії.

Тому що сьогодні Київ навряд чи може розраховувати на лояльність всіх жителів півострова. Якщо мова йде про чинний формат кримської автономії, то, з точки зору того ж Заходу, голос кожного кримчанина однаковою мірою здатний визначати приналежність і статус півострова. І в цій ситуації позиції Києва виявляються слабкими.

Створення національно-територіальної автономії дозволить Києву говорити про те, що, в першу чергу, важливі настрої серед кримських татар

А створення національно-територіальної автономії дозволить Києву говорити про те, що, в першу чергу, важливі настрої серед кримських татар. Про те, що саме їхня думка має бути почута у першу чергу. І що питання повернення півострова безпосередньо пов'язано з необхідністю захисту народу, який визнаний в Україні корінним.

Специфіка ситуації в тому, що Росії досить складно приватизувати подібну стратегію. Тому що будь-яка ідея створення кримськотатарської національно-територіальної автономії в Криму під егідою Москви вступає в протиріччя з самою міфологією "кримської весни". Більше того - на півострові сьогодні існують два міфи - "російський" і "кримськотатарський". І вони багато в чому антагоністичні по відношенню один до одного.

Зрештою, поява "російського міфу" про Крим стала можливою завдяки ослабленню "кримськотатарського". Більше того, до складу "російського міфу" входить ще й радянський концепт про Велику Вітчизняну війну, який досі знаходиться у конфронтації з історією про депортацію кримських татар. Якщо для всіх народів колишнього СРСР в рамках "радянського" підходу обрана формула "народ-переможець на тлі окремих колабораціоністів", то для кримських татар у все тому ж "радянському" підході до історії війни вона перевернута: "народ-колабораціоніст на тлі окремих героїв".

Для Росії створити на півострові кримськотатарську національно-територіальну автономію - це не просто посадити Ремзі Ільясова в крісло Сергія Аксьонова. Це, зокрема, дезавуювати концепт "сакральної Корсуні" і "русского мира", що повертає собі свою "колиску". Виходить, що тоді не "#кримнаш", а "#Крим". Продати таку ідею буде складно не тільки проросійським кримчанам. Продати таку ідею Кремль не зможе самому собі.

Ключі від переговорної кімнати з "кримського" питання сьогодні знаходяться тільки у Москви

А тому такий інструмент для боротьби за статус півострова є тільки у Києва. Тільки у нього є можливість "приватизувати" кримських татар і використовувати цю тезу в якості відповіді на питання "чому Крим повинен не просто перестати бути російським, але й повернутися в Україну". А в кримськотатарського Меджлісу, відповідно, є вікно можливостей для того, щоб "продавати" ідею національно-територіальної автономії українській владі.

Подібний метод, зрозуміло, не гарантує результат. Більше того, ключі від переговорної кімнати з "кримського" питання сьогодні знаходяться тільки у Москви. Але суто інструментально, у тому випадку, якщо Київ, нарешті, вирішить виробити свою позицію щпівострову, не варто дивуватися, якщо ця позиція буде виглядати так, як описано вище.

Так, і ще. Перш ніж коментувати, згадайте про те, що ми зараз обговорюємо не емоції, а технології.

Copyright © 2015 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі