Сергій Чирков
Член національних спілок письменників і журналістів України, фундатор і голова літературного об'єднання "Самотній вовк". Автор двотомного роману-подорожі "Ковчег. Колискова для смерті" (2013), електронного "недетективу у 224 убивствах і 17 замахах "Дім-Дом" (2013), кількох поетичних збірок, численних статей у періодиці.
01.03.2015
1

Перемир'я – це технологія "гібридної війни"

Аби знати, що діяти, треба спочатку встановити, з чим маєш справу. Тому дуже важливо називати речі своїми іменами.
Особливо коли йдеться про війну.
"Що відбувається на Донбасі?" – спитав у нас Захід, коли активно заговорили гармати, і пролилася кров. "АТО", – відповіли ми. Захід зрадів, що не війна, хоча бачив: брешемо. АТО ж – внутрішня справа країни, а коли війна – треба реагувати, а втручатись у чужі війни ніхто не любить.
Відтоді й пішло: вигідно Заходу, каже й собі, що Україна проводить антитерористичну операцію. Війнуло полум'ям у його бік – каже, що війна за опосередкованої участі Росії.
Заходу конче потрібне замирення на Донбасі. Будь-якої форми. І будь-якою українською ціною – великою кров'ю сьогодні чи втратою незалежності завтра. Саме з цих міркувань Захід всадовив Україну за перший мінський миротворчий стіл з верховодами маріонеткових терористичних ДНР і ЛНР, облишивши бачити в їхній особі терористів, з якими у цивілізованому світі перемовин вести не заведено. І звелів йти на будь-які поступки. Заради, насамперед, спокою у своїх державах і порушеного світового порядку.
Я не говоритиму, що Захарченко з Плотницьким після такого респекту знахабніли і почали то на "чесний богатирський бій" запрошувати президента України, то на чаювання посеред війни, то вимагати участі у діалозі. Такі наслідки мінського вшанування були очікуваними.
Навряд очікував Захід іншого – що мирний план так швидко і з таким гуркотом накриється мідним тазом. Що нікому не відомі бойовики начхають на укладений за участі Європи документ з тією ж нахабністю, що й усім відомий Путін. Проте Захід і після цього ляпасу певний час чіплявся за підписаний папірець, закликаючи "обидві сторони" дотримуватися взятих зобов'язань. Коли надії не залишилося, було вирішено… підняти представницький рівень переговорів з гібридними терористами.
Наступного разу втихомирювати Захарченка і Плотницького поїхали німецький канцлер з французьким президентом, які ще й Путіна на вояж умовили, пообіцявши ніяких вимог йому у Мінську не висувати, окрім змусити своїх маріонеток підписати документ. Порошенка, звісна річ, також запросили – як жертву війни. Але перші європейські особи лідерів терористичних ДНР і ЛНР своєю присутністю не вразили. Вони і над Меркель з Олландом познущалися – спочатку всю ніч морочили незвиклі до неспання голови нахабними вимогами, а коли роз'їхалися – тим, що зробили з високим документом про перемир'я – повісили на гвіздок у ДНР-ЛНРівському нужнику. Перед тим як іти на штурм Дебальцевого з прилеглими територіями.
Проте Захід і далі продовжував носитися з "угодою про перемир'я", наче вона справді писана торба, і зрештою з подачі підступної Росії надав їй статусу резолюції Ради Безпеки ООН. Тепер Україна зобов'язана виконувати вимоги терористичних анклавів Донбасу ще й з огляду на світову спільноту держав, а не лише на Москву, Берлін і Париж.
Хіба Захід не розуміє, що підіграв агресору? Розуміє. І співчуває Україні – то висловлюючи занепокоєння з приводу чергових військових випадів у наш бік; то обіцяючи "у разі подальшого загострення" надати довгоочікувану зброю; то устами директора національної розвідки США Джеймса Клеппера попереджає про підготовку бойовиками масштабного наступу на Маріуполь; то демонструючи готовність Ради Безпеки ООН "розглянути можливість відправки миротворців до України".
І все ж я б не винуватив лише Захід. Так, наші союзники пасуть свій інтерес. Але вони діють у рамках тих реалій, які позначила для них Україна. Навряд чи нас силували б до перемовин з путінськими маріонетками, якби війну з Росією ми б назвали війною і поводилися з агресивною сусідкою відповідним до цієї реалії чином. І постачання зброї тоді б розглядалося Заходом в іншій площині й іншими темпами.
І ще раз про те, як важливо називати речі своїми іменами.
Світ раніше не стикався з "гібридною війною" таких масштабів, тому підходить до неї зі старими мірками і досвідом. Корективи у міжнародні стосунки буде, звичайно ж, внесено – після всебічного аналізу явища, що руками Путіна спалахнуло 2014 року на землях України. Доведеться, переконаний, змінити ставлення до багатьох речей, що вважалися базовими. Зокрема, до міждержавних договорів. Власне, війна проти України й почалася з руйнування цих договорів. Переоцінка неодмінно буде. То чи має Захід право сьогодні вимагати від країни, проти якої Росія розв'язала підлу "гібридну війну" без правил, діяти за правилами, яких агресор не визнає?
Настав час сформулювати те, що давно стало очевидним для усіх. Перемир'я в умовах "гібридної війни" є невід'ємною складовою, є технологією цієї війни. Переговори з творцями "гібридної війни" є, відповідно, димовою завісою, що прикриває збройні маневри, а підписані документи – є не чим іншим, як снодійним для жертви "гібридної війни" й усіх її противників. Хто сумнівається – раджу переглянути хроніку замирень на Донбасі.
Отож мінська "мирна угода" – це зброя у руках агресора. І ставитися до цієї угоди – і Україні, і західному світу – слід як до зброї у руках підступного агресора. З повагою, як до кожної зброї, але й з розумінням, що цю зброю спрямовано проти нас.

Проте нам з вами час переходити до знайомства з рефлексіями завсідників Інтернету на те, що відбувалось у нашій країні або мало до неї стосунок. У центрі уваги цього разу опинилася глава Нацбанку Валерія Гонтарєва зі своїми експериментами над вітчизняною валютою і вбивство у Москві опозиційного політика і друга України Бориса Нємцова. Тему війни на Донбасі пожвавила поява там нової групи провідників "русского мира" в особі бурятів. Цим та іншим темам і присвячено наш традиційний, сімдесят п'ятий, недільний огляд
ПОДІЇ ТИЖНЯ ОЧИМА ПОЛІТИЧНОГО АНЕКДОТУ

ЯКУ ТРЕБА ВНЕСТИ ЗАСТАВУ, ЩОБ ЗВІЛЬНИЛИ ГОНТАРЄВУ?
24.02.2015
При курсі 30 гривень за долар треба вже не Гонтарєву виносити з Нацбанку, а тих, хто її призначив.
х х х
– З таким курсом корупції гаплик.
– Чому це раптом, куме?
– Бо у доларах ніхто не дасть, а в гривнях ніхто не візьме..
25.02.2015
– Як Порошенко покарав Гонтарєву за обвальне падіння гривні?
– Відляскав доларами нижче спини.
26.02.2015
Цікаво, яку треба внести заставу, щоб Гонтарєву звільнили з Нацбанку?
х х х
Український кросворд.
Священна корова, 9 літер по вертикалі влади.
Відповідь. Гонтарєва.
27.02.2015
– Коли Гонтарєва прийшла на килим до Порошенко, долар був 40, коли вийшла – став 25.
– Може, нехай вона замість канарки поживе на Банковій?
28.02.2015
Порошенко каже Гонтарєвій:
– Давай зустрічати світле майбутнє разом.
– Тільки ти і я?
– Ні, тільки мій банк і твій.
01.03.2015
– Чули, незабаром за рубль даватимуть у морду!
– А за гривню?
– Два рублі!

БУРЯТИНО – БЕЗВІДМОВНА ЗБРОЯ "РУССКОГО МИРА"
23.02.2015
– О, російський витязю, ти прийшов звільнити Донбас!
– Моя шахтар, однако.
– Ти – шахтар?
– Я – бурят. Всі шахтарі бурят.
х х х
Судячи з появи в Лугандонії бурятів і калмиків, кадирівці в Путіна вже закінчилися.
х х х
Бурятино – дерев'яна, але безвідмовна зброя "русского мира".
24.02.2015
У російській армії запровадили нові звання: молодший шахтар, старший шахтар, штабс-шахтар, шахтар-майор, підшахтерник, шахтерал.
х х х
Тільки вороги могли вимагати для Донбасу державною мовою російську. Насправді корінні шахтарі розмовляють або чеченською, або бурятською.
25.02.2015
– Хто такі індіанці?
– Це донецькі буряти.
– А хто такі буряти?
– Це шахтарі на танках.
х х х
Цілий рік Кобзон шукав на Донбасі чорних американців, а знайшов жовтих бурятів.
27.02.2015
Путіна запитують:
– У вас є план захоплення України?
– У мене – нема, а от у бурятів...
28.02.2015
– Як відрізнити якутів від бурятів, що воюють на Донбасі?
– Дуже просто: якути захищають "русский мир", а буряти – православ'я. Або навпаки…
х х х
На Донбасі з'явився свій Байкал – з моря крові бурятів.
01.03.2015
Еволюція на Донбасі.
Спецура – вимерла; кадирівці – вимерли. Зараз черга бурятів.

З УБИВСТВА НЄМЦОВА ПОЧАВСЯ ПЕРЕОБЛІК ВОРОГІВ ПУТІНА
28.02.2015
Путін прийшов у їдальню ФСБ:
– Що будете замовляти? – питають у нього.
– Нємцова.
х х х
У Росії нове свято – День терориста відзначили пострілами в спину Бориса Нємцова.
х х х
Путіна запитують:
– Що сталося з Нємцовим?
– Він застрелився.
х х х
Путін виявився дуже добрим і передбачливим. Він висловив співчуття рідним і близьким Нємцова ще ДО вбивства опозиціонера!
01.03.2015
У Москві вбито Бориса Нємцова. Поліція ввела план-перехоплення. Але вбивця з Кремля так і не виїхав.
х х х
У Росії вбивством Нємцова почався переоблік ворогів Путіна.
х х х
Нємцова вбили 86% росіян.
х х х
Замовник пообіцяв зробити все, щоб організаторів і виконавців вбивства було знайдено і покарано.
х х х
"Хто б убив Нємцова, подумають на мене, – міркував Путін. – Тому краще це зроблю я".
х х х
Путіна запитують:
– Що ви думаєте про вбивство Нємцова?
– Звичайно, ефектніше було б на Керченському мосту...

З ОГЛЯДУ НА ТЕ, ЩО МОСКВУ ЗАСНУВАВ КИЇВСЬКИЙ КНЯЗЬ...
23.02.2015
– Куме, поясніть, для чого Китаю майже 33000 сучасних танків?
– Розумієте, там, де китайські солдати готуються провести відпустку – дуже погані дороги.
24.02.2015
Хочемо в СРСР!" – волали пенсіонери Донбасу. І от їхні мрії збулися – вони опинилися в Радянському Союзі 1942-го року.
25.02.2015
З огляду на те, що Москву заснував київський князь Юрій Довгорукий, Києву час вчинити з Москвою так, як Тарас Бульба зі зрадником-сином.
х х х
Відвід очей ОБСЄ від важкого озброєння ДНР на Донбасі триває.
26.02.2015
Відключити газ Донбасу Путін називає геноцидом, а відключити його всій Україні – бізнесом.
27.02.2015
– Біля Нацбанку міліція розігнала пікет фінансового Майдану.
– То що – незабаром ялинку будуть ставити?
28.02.2015
Кажуть, фінансовий Майдан зносили тим же бульдозером, яким намагалися витіснити Януковича з Банкової.
01.03.2015
– Чув, Янукович почав писати статті для російських ЗМІ?
– Це лише статті, за якими він сидів.

ДЕНЬ ПОЧАТКУ ВІЙНИ З УКРАЇНОЮ – ВІДТЕПЕР ОФІЦІЙНЕ СВЯТО РФ
23.02.2015
– Що це за шум, Беримор?
– Антимайдан, сер.
– А чого вони хочуть?
– Не допустити Майдан, сер.
– А що, хтось планує Майдан?
– Ніхто, сер.
– То чому ж вони галасують?
– Долбо..би, сер.
х х х
На Антимайдані в Москві лунало гасло: "Антигероям – слава!"
х х х
– За що в Раші вийшов антимайдан?
– За антиволю, антиправду й антирівність всіх перед законом.
х х х
Антимайдан – результат прояву антирозуму в антикраїні.
х х х
Якщо в Росії створили анти майдан, значить має з'явитьсь і Майдан.
Доведено Ньютоном.
24.02.2015
– Росія увесь час платить комусь дань. То Золотій Орді, то Кримському ханству. Рабська звичка.
– Але сьогодні ж вона нікому не платить.
– Платить – Чечні. І в тім же обсязі, що й Кримському ханству.
х х х
Путін: "Вантаж 200, що везуть до Росії, не справжній. Його можна на будь-якому ринку купити".
х х х
– Як Путін став президентом Росії? Купив документи на базарі?
– Ні. Відібрав в убитого Собчака!
25.02.2015
Від торби, в'язниці й відпустки в Донбасі – не зарікайся.
Сучасна російська приказка.
х х х
Держсекретар США Джон Керрі кип'ятиться:
– Представники Росії знову брехали мені в обличчя!
Лавров заспокійливо:
– Дякуйте, що не плюнули в спину й не обіссяли.
х х х
Росія зовсім не агресивна – вона просто війнами доводить своє миролюбство країнам, що не бажають добровільно віддавати свої території!
26.02.2015
Шойгу запитує Путіна:
– Маріуполь брати будемо?
– Поки ні. Почекаємо, коли в Європи глибоке занепокоєння закінчиться.
27.02.2015
Путін: – Санкції проти Росії – це каральна операція Заходу!
Захід: – Не каральна, а антитерористична.
х х х
Як альтернатива "Правому сектору", в РФ буде створено патріотичну організацію "П'яний сектор".
28.02.2015
Путін заснував нове свято.
27 лютого відтепер – День "увічливих людей".
х х х
– Російський День увічливих людей чомусь відзначають на Донбасі.
– І вже цілий рік.
х х х
От так треба дружити із сусідами.
День початку війни з Україною – відтепер офіційне свято Росії.
01.02.2015
"Новоросійський" некролог.
Загинув смертю ватяних!
х х х
Перше правило путінського фашизму – ніколи не говорити про путінський фашизм.
Інші публікації автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі