Запіканки, які спрощують життя

Лазанья - популярна традиційна італійська страва. Можна сказати, це перлина італійської кухні, страва, яку готують в кожній італійській родині, та й в усьому світі.
Слово "лазанья" спочатку означало каструлю для приготування їжі. Хоча страва, як вважають, виникла в Італії, саме слово "lasagna" походить від грецького "lasana" або "lasanon" - "гарячі пластини" або "виставляти на горщик". Слово пізніше запозичили римляни як "lasanum" - "котел для приготування їжі". Згодом італійці використовували це слово, щоб описати страву, яка зараз відома як лазанья. Згідно з іншою теорією, слово прийшло з Греції (laganon). Означало вид пласкої листової пасти з тіста.
Готуючи лазанью, можна постійно імпровізувати. А як відомо, межі творчості немає. Начинка може варіюватися від грибного або овочевого рагу, м'ясного фаршу до морепродуктів. Лазанья складається з кількох шарів тіста, перекладених начинкою. Страву заливають соусом бешамель і обов'язково посипають сиром. Завдяки великій кількості рецептів кожна господиня може організувати "італійське меню" вдома. Було б бажання!
Я хочу запропонувати простий та цікавий рецепт. Він у мене давно. Таку лазанью готую часто і років десять точно. Жодного разу мене не підвела. Роблю "на автоматі", як страву що належить до категорії "паличка-виручалочка". Підгледіла її у програмі "Смачно з Борисом Бурдою" (колись така була).
Решта страв - це різні запіканки. Готую їх, коли не маю часу щось вигадувати. Такі страви, на моє переконання, мають бути в арсеналі кожної господині. Вони суттєво спрощують життя та економлять нерви та час.

Отже,

Лазанья

600 мл молока
60 г вершкового масла
1 цибулина
1 банка консервованою тунця у власному соку
2 чайні ложки гірчиці
2 чайні ложки вурчестерського соусу
6-8 пластинок тіста для лазаньї
2-3 помідора
2-3 столові ложки борошна
150 г копченого сиру (косичка або честер)
150 г голландського сиру (або будь-якого іншого, на ваш смак)

Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 180°С.
- Готуємо соус-начинку. Копчений сир перетерти в блендері або натерти на тертушці. З помідорів зняти шкірку. Зробити надрізи на помідорах, залити окропом, потримати 1-2 хвилини, далі окріп злити та перекласти помідори в холодну воду. Шкірка легко знімається.
- Відкрити банку тунця та злити сік. Виделкою розім'яти рибу.
- У каструлю кладемо вершкове масло, дрібно порізану цибулю - вона має стати прозорою.
- Кладемо борошно та вливаємо цівкою молоко, паралельно розмішуємо борошно, щоб не робилися грудки. Вогонь має бути помірний.

- Коли соус загусне, покласти гірчицю, вурчестерський соус, рибу. Ще раз розмішати. Додати копчений сир і потримати на вогні ще 2-3 хвилини. Слідкувати, щоб не пригоріло.

- У керамічну посуду чи деко (попередньо змастити вершковим масло) на дно викладаємо 1/3 соусу, на нього тісто для лазаньї (я не відварюю).

- Далі - порізані кільцями помідори, трішки посолити та поперчити. Будьте обережні із сіллю, бо риба та сир солоні. Є ризик пересолити. Далі ще шар соусу, зверху тісто, на тісто помідори.

І так, поки є інгредієнти. Останнім має бути соус. У мене виходять три шари.

- Зверху посипаємо натертим голландським сиром.

- Накрити фольгою. Відправити в духовку на 50-60 хвилин.

- За 15-20 хвилин до кінця запікання зняти фольгу. Так зробиться апетитна сирна скоринка.
- Дати охолонути. У моїй родині це не виходить)))

Через декілька годин лазанья неперевершена. Після цього рецепту, я переконана, з м'ясом ви її більше готувати не будете)))

Картопляна запіканка

5 картоплин
300 г телячого фаршу
1 цибулина
2 ст. ложки томатної пасти
4 зубчики часнику
100 г голландського сиру
50 г масла
50 мл вершків 10-20%
Суміш меленого перцю, на смак
Сіль
2 ст. ложки сметани.

Для подачі:
10 шт маринованих корнішонів
Зелень
перець рожевий горошком, на смак

Спосіб приготування:
Писати набагато довше, ніж готувати цю страву)).
- Підготувати м'ясний фарш (він може бути з будь-якого м'яса). Для цього: підсмажити нарізану дрібними кубиками цибулю і томатну пасту в невеликій кількості олії (1 ст. ложка), додати свіжий фарш, сіль і перець. Тушкувати хвилин 15 на середньому вогні.

- Очистити і відварити в підсоленій воді картоплю. Приготувати картопляне пюре (не дуже рідке): розім'яти картоплю, додати 25 г масла і вершки. Перемішати.

- Натерти на тертушці сир.
- Форму для запікання змастити маслом, викласти половину пюре. Зверху натерти часник.
- Присипати сиром (1/4 частина) і викласти обсмажений м'ясний фарш.

- Присипати ще однієї частиною сиру (1/4). Далі викласти картоплю.
- Присипати тертим сиром і акуратно нанести шар сметани.
- Запікати в попередньо розігрітій до 200°С духовці хвилин 20, щоб сир розплавився і підрум'янився.

- Прикрасити на свій розсуд. Пропоную подати мариновані корнішони, кріп і зелену цибулю. Вони дуже добре поєднуються з картоплею та м'ясом. Перед подачею краще витримати запіканку 15 хвилин, щоб всі шари схопилися і трохи тримали форму.

Запіканка по-селянськи з копченою курячою грудкою та сиром

Це одна з улюблених страв моїх доньок. Готується дуже швидко, якщо, поки ви в дорозі додому, є кому почистити картоплю та поставити варити)))))))

2 курячі копчені грудки
0,5 кг картоплі
1 цибулина
50-100 г сиру брі
1 пучок петрушки
1 пучок шніт-цибулі (я замінюю зеленою цибулею)
1-2 зубчика часнику
100 г нежирної сметани
40 мл оливкової олії
10 г вершкового масла
Сіль та перець

Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 200°С.
- Картоплю почистити, нарізати тонкими кружальцями, залити окропом, посолити і варити практично до готовності.
- Цибулину почистити і дрібно посікти.
- Часник почистити, розчавити ножем, теж дрібно порубати.
- Розігріти у сковороді оливкову олію й обсмажити цибулю та часник на невеликому вогні до прозорості.

- Курячі грудки нарізати тонкими смужками.

- Шніт-цибулю, петрушку - дрібно посікти.
- Додати курку і зелень у сковороду з цибулею, посолити, поперчити.

- Керамічну форму змастити олією.
- Картоплю процідити і викласти один шар на дно форми, зверху розкласти половину курячої начинки, потім знову шар картоплі, начинки і знову картоплі.

- Сир нарізати смужками.
- Викласти на запіканку сметану, зверху розкласти шматочки сиру.

- Відправити форму в розігріту духовку на 15 хвилин, потім 2-3 хвилини запікати під грилем до появи золотистої скоринки.

Запіканки з тефтелями, броколі та цвітною капустою

500 г м'ясного фаршу
300 г свіжої броколі
500 г цвітної капусти
10 помідорів черрі
60 г моцарели для запікання
30 г пармезану

Соус:
½ склянки м'ясного бульйону (я взяла воду)
1 дрібка меленого мускатного горіха
1 ст. ложка вершкового масла
1 ст. ложка борошна
250 мл вершків 20%

Спосіб приготування:
- Приготувати м'ясний фарш, сформувати тефтельки й обсмажити їх.

- У тій же сковороді розтопити вершкове масло, додати борошно й обсмажити до золотистого кольору, потроху влити вершки, постійно помішуючи, потім бульйон, довести до кипіння. Посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом. Повинен вийти не дуже густий соус.
- У форму для запікання викласти тефтелі,

а потім бланшовані овочі (я цього разу взяла заморожені)

- Залити соусом, додати помідори, порізані на дві частини. Помідори можна замінити звичайними, або ж використати консервовані у власному соку.
- Зверху покласти моцарелу, натерти пармезан.

- Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці хвилин 20-25. Має утворитися золотиста скоринка.

Бажаю отримувати вдячність словами: "На Землі ТАК не готують!"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі