Неприпустимо смачно

Еклер - це заварне тістечко з кремовою начинкою. Класичним (французьким та англійським) еклером вважають тістечко видовженої форми і обов'язково із заварним кремом усередині, тобто заварне тістечко. Еклери можуть бути вкриті шоколадом, глазур'ю, присипані горіхами, шоколадною стружкою чи просто цукровою пудрою. Такі визначення та опис дає Вікіпедія )) А я можу сказати, що це неприпустимо смачно.

Так, те, на що у Західній Європі кажуть "еклер", в Україні часто називають просто заварним тістечком. До речі, в Україні може бути не тільки із заварним кремом, а під еклером розуміють круглі тістечка з заварним кремом. Це також вичитала у Вікіпедії, бо колега, якого пригощала, їх розмежував. Такої обізнаності не сподівалася почути, але чого можна чекати від юриста ? Звичайно, чіткого формулювання та чіткої назви речей та обставин)))

Наприклад, у Німеччині мають власні назви для класичних еклерів — "любовна кісточка" (нім. Liebesknochen), "кавова паличка" (нім. Kaffeestange) або навіть "заяча лапка" (нім. Hasenpfote). У США взагалі еклерами подеколи іменують "довгих джонів" (англ. long john) — видовжені пончики.

Декілька днів тому запланувала спекти еклери (заварні тістечка), але обставини склалися так, що фізично не встигала. Але наступного дня просто не змогла втриматися і закрила гештальт))) Кинула все і напекла. На моє переконання, фішка цих тістечок в начинці. Рецепти самого тіста майже однакові, а от наповнювачі різні. Тут вже фантазія та можливості просто безмежні.

Я хочу з вами поділитися рецептом і тіста, але більше рецептами наповнювачів. Намагаюся вибирати креми, в яких вершкове масло мінімально присутнє, або взагалі його немає. Так кондитерські виробі легші та цікавіші. Та і для організму набагато простіше справлятися з навантаженнями ;)

Перепробувала багато варіантів, але саме цей мене жодного разу не підводив.

Отже, тісто.

150 гр борошна

1 склянка води (200 мл)

100 г вершкового масла

1 столова ложка цукру

3-4 яйця

1 чайна ложка солі

Духовку попередньо розігріти до 180 градусів

- Борошно просіяти

- Масло, сіль, цукор та воду з'єднати в каструлі та довести до кипіння на повільному вогні.

- Ввести борошно і дуже енергійно вимішувати

- Дати трішки охолонути, хвилини 2-3

- Ввести по одному яйця. Спочатку 2 яйця. Якщо консистенція занадто крута, ще одне яйце. Все залежить від якості борошна та величини яєць. Якщо консистенція все ще крута, то четверте яйце вбийте в окрему посуду та вимішайте. А потім по столовій ложці додавайте в тісто. Воно має бути щільне, шовковисте, не розтікатися.

- Деко вистелити кондитерським папером

- Ложкою викласти тісто в вигляді "круглячок" на відстані 2-3 см один від одного (або це зробити за допомогою кондитерського шприцу). Тоді ви зможете надати "правильної" продовгуватої форми заварним тістечкам.

- Випікати 20-25 хвилин, не відкриваючи духовку за жодних обставин. Далі зменшити температуру до 160 градусів, випікати ще 15 хвилин.

Не робіть тістечка великими чи занадто малими. Бо при такому температурному режимі та часі, тістечка або будуть недопеченими (тоді вони "впадуть"), або пересушаться і втратять зовнішній вигляд. Орієнтуйтесь на свою духовку та відчуття. Можу попередити, що можливо зразу і не вийде ))) Але не зупиняйтесь, бо це того варте. Я сама коли тільки починала їх пекти в своїй духовці, то десь тричі викидала зіпсовані тістечка )

Тепер приступимо до наповнювачів

Крем з кукурудзяного борошна

50 гр цукрової пудри

2 жовтки

25 гр кукурудзяного борошна

1 стручок ванілі

250 мл молока

- Вінчиком перетерти 2 жовтки з цукровою пудрою та кукурудзяним борошном

- Розрізати навпіл ванільний стручок, вибрати зернятка. Зернятка та сам стручок покласти в молоко та довести до кипіння.

- Молоко додати в жовткову суміш, але перед тим вийміть стручок ванілі. Швидко повернути на вогонь.

- Постійно помішувати та довести до кипіння. Суміш має загуснути. Потім дати охолонути та наповнити тістечка. Або кондитерським шприцом, або надрізати гострим ножем та чайною ложкою накладати начинку.

Шоколадний крем муслін

1 жовток

45 гр цукру

15 гр кукурудзяного крохмалю

75 гр вершкового масла

50 гр чорного шоколаду

160 мл молока

15 мл води

50 мл вершків 33-38 % жирності

маленька упаковка желатину

- Желатин замочити у воді

- Молоко довести до кипіння

- В окремій посудині змішати жовток, цукор та крохмаль. Додати гаряче молоко. Повернути на слабкий вогонь. Влити желатин. Постійно перемішуючи, довести до густої консистенції.

- На водяній бані чи у мікрохвильовці розтопити шоколад. В трішки охолоджений крем ввести цей шоколад. Дати охолонути.

- Масло збити. Вершки також збити до міцних піків.

- Шоколадну суміш, масло та вершки перемішати.

Крем готовий.

Вершково-сирний крем

250 гр сиру

200 мл вершків 33-38 % жирності

25 гр цукрової пудри

90 мл кленового сиропу

- Вершки збити з цукровою пудрою в міцну піну

- Сир перетерти з кленовим сиропом. Я це роблю за допомогою ручного блендеру. Сир стає пухким та легким.

- Змішати разом сирну суміш та вершки. Покласти на 30-40 хвилин в холодильник.

- Наповнити тістечка

Глазур

100 чорного шоколаду

150 мл вершків 33-38 % жирності

15 гр вершкового масла

1 столова ложки горілки або коньяку

- В каструлю влити вершки та підігріти. Поламати шоколад та покласти в вершки. Помішуючи, розчинити шоколад в вершках. Сильно не мішайте, щоб не утворювались бульбашки. Коли шоколад розчиниться, додати масло. Коли суміш загусне, додати алкоголь. Завдяки йому глазур буде блискуча.

Бажаю отримувати вдячність словами: "На Землі ТАК не готують!"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі