Іван Крулько
Народний депутат України, голова "Батьківщини Молодої", кандидат юридичних наук
22.12.2014
5

Наша Надія!

Надія Савченко залишається під арештом. Поки. Вона дійсно стала символом незламності України. І від її впевненості у власній правоті та невинності навіть якось ніяковіють представники російської "феміди". Але тільки на мить, бо рішення про її викрадення і полон прийняті не слідчими чи суддями. Це рішення вироблено в Кремлі, і ключі до його вирішення знаходяться саме там.


Сьогодні Путін мав шанс хоч якось спробувати виправдати свої злочини, але навіть цей шанс втрачено. Хоча злочини Кремля проти України не підлягають виправданню.
Складно описати емоції, з якими ми повернулися з Московського суду разом з колегами по фракції "Батьківщина" - Григорієм Немирею та Олексієм Рябчиним.
Слідчі і прокурори виглядали жалюгідно. Їх аргументи – абсурдні. Наприклад, слідчий попросив не змінювати Надії Савченко міру запобіжного заходу і залишити в СІЗО, оскільки вона не має місця проживання в Росії і місця роботи. Отже, на їх думку, через це може продовжувати свою протиправну діяльність. Жодних доказів провини української льотчиці прокурори надати суду не змогли, бо їх просто не існує.


І хоча до матеріалів справи долучено офіційні документи, що Надія Савченко обрана народним депутатом України та надано Заяву Верховної Ради України щодо її звільнення, жодні доводи захисту до уваги не були взяті. Це лише підтверджує тезу, що рішення приймалося не в суді, а в Кремлі.
Ситуація з триманням за ґратами Надії Савченко стає насправді унікальною. В російській в'язниці ще ніколи не опинявся народний депутат України, який наділений відповідним депутатським імунітетом.


Але ця ситуація стане ще більш особливою через той факт, що Коаліція у Верховній Раді одноголосно прийняла рішення про обрання Надії делегатом у Парламентській асамблеї Ради Європи. Зараз це тільки питання часу. Відповідно до установчих документів Ради Європи парламентарі - члени ПАРЄ наділені дипломатичними імунітетами, а це означає неможливість їх арешту з боку країн-членів, до яких належить і Росія. Тому вперше в історії Ради Європи депутат ПАРЄ буде військовополоненим країни-члена цієї організації.


Окремо треба сказати про мужність української льотчиці Надії Савченко. Не зважаючи на голодування, яке оголошене ще 13 грудня, Надія своїми влучними коментарями і незламностю ставить у стопор російську репресивну систему. Перед правдою і гідністю вони просто безсилі.
Зараз її здоров'я у великій небезпеці, оскільки через несправедливе і незаконне рішення суду Надія оголосила про продовження голодування. За нашим проханням адвокати всіляко намагатимуться переконати її припинити цю гідну акцію непокори, оскільки Надія потрібна Україні здоровою. Вся боротьба ще попереду.
У той же час, Верховна Рада зобов'язана якнайшвидше вирішити питання щодо обрання її членом ПАРЄ, що дозволить застосувати додаткові механізми для захисту та можливості її звільнення з путінських пазурів.

Р.S. Коли суддя з'ясовував, військовополоненою якої країни є Надія Савченко, то іронічно посміхнувся. Мовляв, Україна сама спростовує, що на Cході йде війна… Але це тема окремої розмови, про те, що речі слід називати своїми іменами, а не ховатися за АТО.

Фото до матеріалу зроблені спільно з колегою по фракції "Батьківщина" Олексієм Рябчиним.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі