Гасло "Банду геть!" залишається актуальним

Кілька сотень людей під парасольками, холодний дощ і великі калюжі. Так розпочинався рік тому Майдан. У ті перші дні на ньому не було ще людей, які зараз керують Україною. А коли за три виснажливих місяці все скінчилося і сотні тисяч віддавали останню шану Небесній сотні, політичної "еліти" там уже не було.

Вони якраз ділили отриману завдяки жертовності суспільства владу. Майдан же оплакував загиблих і сподівався на вистраждане перезавантаження та нову країну.

Спочатку ми вірили, що політичні лідери змінилися - як і суспільство. Згодом почали дивуватися: як же ці люди можуть не мінятися після всього, що сталося? Тепер зрозуміло, що вони й не збиралися цього робити. Бо є покидьками не набагато кращими за тих, проти кого постала Революція гідності.

Порошенко, Яценюк, Кличко та їхні соратники вже вісім місяців мають повну владу. Досі не покарані винуватці розстрілів на Майдані, декому відверто дали цього уникнути. Знову при справах десятки тих, хто голосував за диктаторські закони 16 січня та інший політичний непотріб епохи Януковича. Скрізь ті самі корупція і кумівство, а відтак повсюдний непрофесіоналізм. Тисячі жертв на сході, яких можна було би уникнути. Казкове збагачення небагатьох і збитки для мільйонів та країни в цілому через обвал гривні. Процвітає бізнес президента, який він так і не продав всупереч передвиборчим обіцянкам. Цілком імовірним є існування таємних домовленостей між Порошенком, Путіним та зграєю Януковича щодо задоволення бізнесових інтересів багатіїв. Тих, що вже втекли, і які поки ще залишаються в Україні.

Замість "жити по-новому" ці люди нишпорять по кишенях важкопораненої країни, вигрібаючи в неї останнє. Революційне гасло "Банду геть!" нині таке ж актуальне, як і в листопаді 2013-го. Лише активність суспільства дозволить виштовхати державу з тієї глибокої колії, в яку завів її Янукович і з якої вперто не бажають вирулювати його наступники.

Як і рік тому, у нас є потужний союзник – Захід. Для Євросоюзу та США так само очевидними вже стали небажання Порошенка-Яценюка проводити реформи. Досить давно про це говорять неофіційно чи публічними натяками. Після формування нового уряду тиск гарантовано посилиться, Захід вимагатиме реформ як умови для подальшої допомоги.

Порошенко та інші в протистоянні з післяреволюційним суспільством приречені на поразку. Вони або виконуватимуть вимоги Майдану і реформуватимуть країну, або закінчать так же безславно, як Янукович. Зараз війна, і люди усвідомлюють небезпеку силових акцій. Ніхто не хоче розхитувати човна. Однак будь-що може статися, якщо суспільство довго і вперто провокувати та зневажати. Так, як це робив Янукович.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі