Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
24.10.2014
1

Вибори: будуть покарані і ті, хто дають, і ті, хто беруть

Закон України № 1703-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян" набув чинності 23 жовтня 2014 р.

Багато хто думає, якщо він візьме чи вже взяв гроші у багатого кандидата у народні депутати, а потім не проголосує за нього, то значить він не вчинить злочин. Але Закон карає і тих, хто дає, і тих, хто бере, незважаючи на те, що собі думає людина.

Спілкуючись із виборцями, я зробив висновок, що у більшості людей немає готовності продавати голос. Я би сказав, що у деяких з них є готовність взяти гроші, але проголосувати за більш симпатичнішого їм кандидата.

Проте, якими б благородними не були наміри людини – цей вчинок, якщо дивитися на нього об'єктивно, є моральним злочином. Адже, якщо людина взяла за щось гроші, а потім не зробила обіцяного, то багато для кого це не правильно. Якщо ти вже взяв за щось гроші і пообіцяв виконати цю роботу, то повинен її виконати, бо це, як мінімум, порядно. З іншого боку – взяти гроші за негідну роботу і погодитися її виконати – це вкрай непорядно.

Із набуттям чинності відповідного Закону згадані питання переходять з моральної відповідальності до кримінальної. Тепер сам факт отримання грошей за голосування є злочином. І ніякі пояснення, що ви не збиралися голосувати "за гроші" вас не врятують!

Уявити собі, що всі випадки підкупу будуть зафіксовані важко, але якась частина людей буде покарана безумовно.

Той, хто пропонує гроші - передбачає свою поразку. Той, хто пропонує гроші, ризикуючи кримінальною відповідальністю, підставляє під кримінал інших. Обрати до Парламенту людину, яка дала вказівку вчиняти кримінальні злочини і втягнула багато інших людей у справу, за яку передбачається кримінальна відповідальність - це справжня зради України.

Сьогодні кожен відстоює Україну на своєму бойовому посту.

Президент - як головнокомандуючий і центр об'єднання демократичних сил, бійці АТО – як форпост оборони України від зовнішнього ворога, а всі ми – виборці – як фільтр, який повинен не пропустити в Парламент в тому числі і тих, хто вчиняючи злочин підкупу, хоче зробити злочинцями тисячі тих, хто може взяти гроші.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі