Три страви з гарбузом. Треба скористатися сезоном

В Україні гарбуз це не просто овоч, це символ, традиція. Коли до дівчини засилають сватів, то вона може дати згоду на заміжжя, а може й винести гарбуза. Згадую кумедну сцену із радянського фільму "Солдат Іван Бровкін", коли він повертається з війська, а сусідка пригощає гарбузовим насінням. Беруть його страхи та сумніви з цього приводу.

У моєї бабці на городі росли гарбузи дуже солодкого сорту. Як він називався, не знаю. Бабця запікала шматки гарбуза в печі чи грубці. Зверху він покривався скоринкою, а в середині був солодкий та ароматний. Коли бабця померла, то і гарбузи зникли. Ні тітка, ні мама так і не змогли знайти насіння того сорту. Відтоді скільки я не куштувала гарбузів, а таких смачних не було.
У цій публікації дам декілька рецептів страв із гарбузом. Зараз саме сезон для цього овочу. Саме овочу, бо в тюркських мовах назва перекладається як "віслюків огірок" а з латинської - "круглий огірок".
А чи пробували ви коли-небудь торт із гарбуза? Я знайшла рецепт в Інтернеті. Він мене вразив тим, що бісквіт готується з гарбузом. Торт виходить смачний та соковитий. Фото процесу приготування немає, бо я так захопилася стравою, що про знімки згадала тільки коли торт був готовий))). Але це не має стати на заваді порадувати себе та близьких такою несподіваною смакотою. Коли я оголосила свої домашнім, що в бісквіті є гарбуз, моя старша донька видала ось таке: ЦЕ БУВ ГАРБУЗ?????? ааааааа!!!
Отже:

Шоколадно-гарбузовий торт

Інгредієнти:
1,5 склянки борошна (склянка 250 г)
2/3 склянки какао-порошку
2 ч. ложки розпушувача для тіста
1 ч. ложка соди
1/2 ч. ложки солі
0,5 склянки кефіру (жирність значення не має)
250 г натертого на мілкій тертушці гарбуза
2 ч. ложки ванільного цукру (я кладу пакетик)
170 мл олії
2 склянки цукру
4 яйця
Крем:
180 г вершкового масла кімнатної температури
1,5 склянки цукрової пудри (для масла)
0,5 склянки цукрової пудри (для вершків)
0,5 ч ложки кориці
0,5 ч ложки ванілі (есенції)
1,5 склянки вершків 33%
0,5 ч. ложки помаранчевого барвника
Ганаш (шоколадна глазур):
120 г чорного шоколаду
150 г вершків 33%

Спосіб приготування:
- Натерти гарбуз на мілкій тертушці, або змолоти в блендері.
- Збити яйця з цукром та ванільним цукром до білого кольору (це приблизно займе 10-12 хв)
- В яєчну суміш додати кефір, олію та гарбуз. Потім - просіяне борошно з розпушувачем, сіллю та какао-порошком. Вимішати акуратно лопаткою, рухами знизу доверху.
- Форму діаметром 22-23 см застелити пекарським папером та запікати в духовці 50-60 хв при температурі 180°С. Готовність перевіряти дерев'яною шпажкою.
- Форму дістати з духовки, дати охолонути хвилин 15-20, потім акуратно викласти бісквіт на решітку, до повного охолодження.
Готуємо крем
- Масло кімнатної температури збити з 1,5 склянками цукрової пудри до пухкого стану.
- Вершки також збити із половиною склянки цукрової пудри в окремій каструлі.
- Дві суміші з'єднати та додати помаранчевий барвник. Можна й не додавати, але торт не матиме того ефектного вигляду. Щоб крем не згортався, температура вершків та масла має бути однакова - кімнатна.
Збираємо торт
- Бісквіт розрізати на три коржі та промастити кремом з усіх сторін. Тобто весь торт покрити кремом. Поставити в холодильник.
Готовимо ганаш
- Вершки довести до кипіння, додати шматки чорного шоколаду. Зняти з вогню, мішати вінчиком, поки шоколад повністю розчиниться. Охолодити.
- На охолоджений торт нанести ганаш так, щоб зробилися підтьоки. Тоді він має ефектний вигляд.


Свинина з гарбузом та пряними травами

Я свинину майже не їм, але від цієї відмовитися просто не змогла. Таку страву можна готувати і для вечері, і на "завтра" чи на "тиждень", а можна і для святкового столу. Гарбуз заміняють іншими овочами чи фруктами. Я готувала з грушами, яблуками, ананасами. Рекомендую готувати в керамічній посуді. Тоді зможете прямо в ній подавати на стіл.
Коли готую подібні страви, то рецептів не дотримуюся. Беру все за відчуттям. У приготування тортів та десертів - притримуюся. А тут - як душа забажає))) Але все таки рецепт дам.
Інгедієнти:
800 г свинячого філе (я беру на кісточці)
600 г гарбуза
6 ст ложок оливкової олії
1 головка часнику
3 цибулини-шалот (я замінюю на звичайну)
4 гілочки тьмяну
5 листочків лаврового листа
сіль та перець за смаком

Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 180°С.
- М'ясо натерти сіллю, перцем та оливковою олією. Дати відпочити.


- Нагріти сковорідку, влити 2 ст ложки оливкової олії та обсмажити кожен шматок м'яса до легкої скоринки.

- Викласти свинину в керамічну посуду або деко з бортами, поставити в духовку на 45 хв.
- Гарбуз порізати на шматки, попередньо почистивши та вибравши насіння.
- Почистити головку часнику, цибулю (цибулину розрізати на 4 або 6 частин, якщо велика). Змішати всі овочі, лавровий лист та відщипнуті листки тьмяну - їх також покласти в овочі. Посолити, поперчити та додати оливкову олію. Поки м'ясо запікається, овочі маринуються.


- Через 45 хв, овочі викласти на м'ясо. Запікати ще 45 хв.

І ще один рецепт з гарбузом.

Вершковий суп-крем із гарбуза


Кількість інгредієнтів розрахована на 1-1,2 л води
1 кг м'якоті гарбуза
1 цибулина
1-2 зубчики часнику
30-50 г вершкового масла
100 мл вершків 20-30%
2 ст. ложки олії
пару гілочок тьмяну
бекон для подачі
1 ч. ложку цукру
сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування:
- Гарбуз порізати на шматки.
- Цибулю подрібнити. Тушити в каструлі з вершковим маслом. Додати подрібнений часник. Також рекомендую покласти листки тьмяну. Вже на цьому етапі аромати такі, що можна і слона з'їсти) Посолити та поперчити.


- Додати гарбуз, посипати його цукром. Смажити на помірному вогні до напівготовності. Помішувати кожні 5-6 хв.

- Додати 1-1,2 л води, довести до повної готовності гарбуза.

- Суп перетворити на пюре блендером.

- Додати вершки. За потреби - сіль та перець.

- Для подачі можете підсмажити бекон, або як на фото - гарбузове насіння та кілька листочків м'яти.

Хочу вам сказати, що це неймовірно смачно!

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі