Сергій Чирков
Член національних спілок письменників і журналістів України, фундатор і голова літературного об'єднання "Самотній вовк". Автор двотомного роману-подорожі "Ковчег. Колискова для смерті" (2013), електронного "недетективу у 224 убивствах і 17 замахах "Дім-Дом" (2013), кількох поетичних збірок, численних статей у періодиці.
21.09.2014

Події розгортаються переважно за планом Москви

Мирна угода - це димова завіса для війни

У ніч з п'ятниці на суботу Кучма привіз з Мінська історичні, за його оцінкою, домовленості. Замість протоколу цього разу там підписали меморандум. Ним, зокрема, передбачено припинення застосування зброї, зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборона на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, а також на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Не можна тепер мінувати околиці населених пунктів, а встановлені пристрої належить розмінувати. Проголошено також відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку, аби утворилася 30-кілометрова зона безпеки.

Що ж, кроки у бік миру й справді задекларовані серйозні й обнадійливі. І вони дуже б нас потішили, аби не добряча, розміром з бочку меду, ложка російського дьогтю: домовлятися про виведення з території України іноземних збройних формувань і загонів найманців, тобто про основу гарантію миру, Москва своїм найманцям заборонила.

Європейський Союз, звісна річ, привітав підписану угоду і закликав "всі сторони до повної її імплементації".

Росія устами посла Зурабова також зраділа і на правах "спостерігача" оголосила: домовленості "начнут выполняться через сутки"…

Задоволення Москви зрозуміле. Події розгортаються переважно за її планом. Вона імітує прагнення миру в Україні, залишаючись при цьому формально не воюючою воюючою стороною, котра, хай повільніше, ніж гадалося, проте відвойовує нові й нові землі сусіда.

Європа ж виклала на стіл фактично всі свої козирі у вигляді санкцій проти Росії і далі просуватися не хотіла б. Адже "далі" означає безпосереднє втручання у чужу, як їй досі здається, війну. Тобто – поставка Україні зброї, здатної зупинити агресора. Це все таки лячно з огляду на ядерний чемоданчик Путіна. Тож лідери "старої сеньйори" чіпляється й за найсумнівніші домовленості. Навіть за димову завісу, що імітує перемир'я. Саме тому жоден з 480 гарматних і автоматних обстрілів позицій українських сил, що здійснила російська армія вкупі з найманцями, Європа не зафіксували як серйозне порушення попередньої мінської угоди. І нині саме тому вдає, що повірила у нові слова і підписи Росії та її збройних маріонеток.

Суботній вечір, коли настало "через сутки"", і неділя, що спливає за ним, серйозно підірвали мирні сподівання. За повідомленнями від наших армійців, "незаконні збройні формування продовжували обстріли позицій" українських сил, зокрема в районах населених пунктів Піски, Редкодуб, Центральний, Золотоє, Розсипне, Приовражне, Нижня кринка у Донецький області. Під тиском регулярних військ Кремля наші хлопці відійшли зі Жданівки, Розівки і Юнокомунарівська – щоб уникнути оточення. Російські загарбник здійснили потужну артилерійську атаку під Маріуполем, шалений вогонь було кинуто на Донецький аеропорт.У Луганськувійшла нова колонна російської броньованої техніки, державний кордон України в обидва боки перетнули дві сотні військових фур з невідомо яким вантажем. У зоні війни розгорнуто підготовку до централізованої контрбатарейної боротьбі проти артпідрозділів українських військ – з Росії прибули відповідні фахівці. І все це – на фоні концентрації ударних армійських груп у Криму і з ростовського боку...

Така активність не залишає сумніву: Росія використовує мінські домовленості як димову завісу: вони мають приспати Європу і зв'язати руки законослухняній Україні.

Путіну конче потрібен сухопутний коридор у Крим. І потрібен до зими, укупі з херсонським водоканалом. І поки кремлівський коротун не проб'є цей коридор, годі нам сподіватися на мирне перемир'я, не кажучи вже про справжній мир.

Путін відчув нерішучість. І Європи, котра замість допомогти українцям чимось високоточним, на що було зважилася, знову перейшла у режим очікування. І нерішучість США, які "замість протитанкової зброї та дронів, вкрай потрібних українській армії", нагородили Порошенка зливою щирих оплесків і "пообіцяли нову партію бронежилетів, інженерного обладнання та патрульних човнів", наче ними можна зупинити Москву.

Та й ми дали слабину, не лише нашвидкуруч ухваливши принизливий Закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах в окремих районах Донецької та Луганської областей", названий в народі законом про особливий статус ДНР і ЛНР, що якось ще можна зрозуміти, а й дозволивши втрутитися у документ про асоціації з ЄС.

Україна не лише зізналася перед світом і агресором, що нам фактично нічим воювати з противником рівня Росії, а й створила для загарбників і їхніх посібників максимально комфортні правові умови. Ми наперед простили "особам-учасникам подій на території Донецької та Луганської областей" (треба розуміти, не залежно від державної приналежності) їхні злодіяння. Навіть терористами і бандитами заборонили собі їх називати, аби не нанести зрадникам і вбивцям моральної травми – от вони нині й розходилися. Навіть ті, хто став замислюватися над відповідальністю і планував залишити лави ДНР і ЛНР, тепер відкинув сумніви: мені за це нічого не буде. Змию з рук кров, візьму довідку у Біса чи у Мозгового, що нікого не вбивав – та й житиму. А поки що всі вони активно допомагають Путіну розширювати зону майбутнього "особливого статусу" і пробивати коридор з Донбасу на Крим.

Така от реальність.

Творці ж анекдотів на цьому тижні продовжували обговорювати сумнівний з їхньої точки зору "закон про ДНР і ЛНР" – ця тема домінувала і її довелося виокремити.

Вибухнув, було, Інтернет жартами з приводу народної люстрації регіонала Журавського, проте вони швидко згасли – пішли повтори і їх довелося відсівати.

Під кінець тижня на перший план вийшла невизнана, хоча така ж очевидна, як і війна Росії з Україною, коханка кремлівського божевільного Аліна Кабаєва, котра нагадала про себе складанням депутатських повноважень і переходом на керівну медіа-роботу до одного з бізнес-партнерів Путіна.

Все інше – читайте самі в традиційному огляді

ПОДІЇ 15–21 ВЕРЕСНЯ ОЧИМА ПОЛІТИЧНОГО АНЕКДОТУ

"Я ТАКОЖ ЗА АМНІСТІЮ – АЛЕ ЗА ПОСМЕРТНУ!"

15.09.2014

– Дарма казали, буцімто у Верховній Раді сидять злодії та бандити.

– А хіба, куме, ні?

– Та наші депутати майже святі – он і терористам гріхи відпустили.

х х х

– Я двома руками за амністію донецьким бойовикам-сепаратистам.

– І я за. Але за таку, як практикували комуністи – амністував би їх посмертно.

16.09.2014

Разом з особливим статусом Лугандону слід дати нову назву – Іудин край.

х х х

На Привозі:

– Ну, все, Порошенко віддав Донбас Путіну.

– Що значить віддав? Та як у вас язик на таке повернулася – він же у нас бізнесмен!

17.09.2014

– Народна мудрість гласить: якщо змішати кілограм варення з кілограмом гівна, отримаєш 2 кілограми гівна.

– Аналогічне відбулося з ратифікацією угоди про асоціацію з ЄС, яку розбавили Законом про особливий статус Лугандона.

х х х

Янукович думав перебратися в ДНР, але після оголошення амністії сепаратистам вирішив їхати одразу в Межигір'я.

х х х

– Привіт! Що нового?

– За 23 роки – нічого. Все, як і було: Донбас рекетом займається, московські братухи кришують, а київські лохи відстібають.

18.09.2014

Голосування за особливий статус Донбасу показало, що система "Рада" вміє читати думки депутатів.

х х х

– За 10 днів перемир'я відбулося майже 300 бойових зіткнень.

– Так можна й не помітити, що перемир'я закінчилося...

х х х

– "Правий сектор" пікетував адміністрацію президента, вимагаючи не підписувати закон про особливий статус Донбасу.

– З поваги до гаранта палили тільки покришки "Мерседесів".

19.09.2014

За підписання закону про особливий статус Донбасу Ярош пригрозив Порошенку зробити з нього Януковича.

х х х

– Як сміє Дмитро Ярош погрожувати президентові країни?

– Якщо дніпропетровський хазяїн дав команду "Фас!", значить настав час гавкати, а не лизати.

х х х

– Чому на Донбасі знову стріляють?

– Як тільки Україна підписує перемир'я з ватажками ДНР і ЛНР, влада в них відразу захоплюють інші бандити.

20.09.2014

Порошенко доповідає про виконання "особливостатусного закону":

– У жовтні виділили Донбасу 10 млрд. гривень – усе вкрали сепаратисти. У листопаді виділили 20 млрд. – знову забрали. У грудні плануємо виділити 50 млрд. – нехай прокляті сепаратисти вдавляться!

х х х

Путін запитує Медведєва:

– Скільки вже триває перемир'я на Донбасі?

– Вам у днях чи у трупах?

ТАКОГО СМІТТЯ БАК ЩЕ НЕ БАЧИВ!

– Під Верховною Радою депутата Журавського кинули у сміттєвий бак.

– Такого бруду у собі сміттєвий бак ще не бачив!

х х х

Журавського кинули в сміттєвий контейнер.

"Круто люстрація починається", – подумали чиновники.

х х х

Візит Журавського в сміттєвий контейнер викликав небувале пожвавлення на київському сміттєспалювальному заводі.

х х х

Київські бомжі в паніці – депутати ВР можуть загидити їхнє останнє джерело харчування.

х х х

– Депутати й чиновники тепер легко визначають, буде сьогодні люстрація чи ні.

– Чуйка?

– Ні, наявність сміттєвого бака в межах видимості.

х х х

24-х українських депутатів, що відвідали Держдуму, на виході чекали 24 сміттєвих бака, розфарбованих у синьо-жовті кольори.

х х х

Депутат Журавський подав у Раду законопроект, яким пропонує всі сміттєві баки в Україні обладнати біо-тулетом і вай-фаєм.

9 ДНІВ ПУТІНА – БУЛО Б КРАЩЕ ЗА 100 ДНІВ ПОРОШЕНКА!

15.09.2014

– Кабмін виділив перші 100 мільйонів на будівництво "Стіни" на кордоні з Росією.

– Не зайве було б переписати номери купюр, аби довідатись, у чию кишеню вони потраплять.

х х х

Помічено, що священики московського патріархату бояться осикових колів і святої води.

х х х

Стара пісня на новий лад:

"Ати-бати, йшли комбати, Ати-бати, в депутати!"

х х х

Сьогодні на Донбасі знову помічені безпілотники, безпогонники й беспредільники.

16.09.2014

Сепаратизм на марші.

Деякі мікрорайони Донецька оголосили про вихід з ДНР і свій суверенітет. Уже створюються мікропарламенти, мікроуряди, власні армії, друкуються валюти.

х х х

Бабусі біля крамнички у Донецьку:

– Чули, Ванька з дружками-алкоголіками оголосив себе народним губернатором!

– Стріляли?

– Ой стріляли!

– Стволів багато?

– Штук тридцять.

– Е-е-е... Він не легітимний губернатор.

– Чому це?

– Учора Васько з товаришами сорок два стволи і два гранатомети припер, ще й морди незадоволеним бив! Оце народний губернатор!

х х х

– Чому Путін відправляє донецьких на Північ?

– Остудити гарячі голови.

х х х

– Чому ПР вирішила не йти на вибори?

– "Хюндай" зламався.

17.09.2014

Біженці з Донбасу влаштували скандал – їх відправили в якусь несвіжу, протухлу Росію з простроченим терміном придатності й гнилим режимом.

х х х

– Чули, Колесниченко пролетів на "виборах" у Криму?

– Він забув, що презерватив – це предмет одноразового використання.

х х х

– Чули, група депутатів, зрозумівши , що в Україні їх продажній кар'єрі прийшов кінець, поїхала на оглядини в Російську Думу. А раптом візьмуть.

– Чи не забагато їх поперлося на єдине місце Кабаєвої?

18.09.2014

Делегація регіАНАЛІВ побувала в Росії. Як і було передбачено протоколом, регіАНАЛИ низько вклонилися й поцілували Росію в ДЕРЖДУПУ.

х х х

– Лугандонівці передали братерський привіт шотландським сепаратистам і пообіцяли приїхати на допомогу.

– І що – не можуть знайти в розкладі луганського вокзалу поїзд на Шотландію?

19.09.2014

– Спливло 100 днів президентства Петра Порошенка.

– Українців цікавить не 100 днів Порошенка, а 9 днів Путіна.

х х х

Спостереження.

З Аліною Кабаєвою Путлер крутить шури-мури, а з Лугандоном – фури- мури.

х х х

На Донбасі зараз щодня свято – то День танкіста, то День артилериста.

20.09.2014

Замість статусу союзника США Порошенко привіз із Америки оплески.

х х х

Росія влаштувала нам війну за те, що в Україні до влади прийшли українці.

х х х

Гелетей – це картопля в мундирі.

х х х

Гібридна війна, схоже, закінчиться не менш гібридним миром.

21.09.2014

– Верховна Рада успішно бореться з бідністю.

– Згоден, куме. У депутатів практично не залишилося бідних родичів!

х х х

– Чи будуть українці голосувати за "Батьківщину"?

– Так, але за умови, що від партії в Раду піде тільки Надія Савченко.

х х х

– Четверте місце у виборчому списку Ляшка займає Злата Огневич.

– Олежка не забув і музичку ввімкнути для спокушання електорату.

х х х

Путлер прикривається жінками й дітьми, а Юля – полоненими льотчицями.

РОСІЯ – БЕНЗОКОЛОНКА, ЩО КОРЧИТЬ З СЕБЕ ДЕРЖАВУ

15.09.2014

Приїжджає в Росію вантаж-200 з Донбасу. Удова запитує:

– А де голова?

– Була б голова, він воювати в Україну не поперся б!

х х х

МЗС РФ висловив стурбованість, що під час навчань у Львівській області війська НАТО можуть заблукати й опинитися на Донбасі.

х х х

– У Росії Путін зараз на піку популярності.

– А в Україні багато хто хотів би бачити його просто на пікі.

х х х

Шойгу спростував повідомлення про загибель на Донбасі двох тисяч військових.

"Росіян у запої часто приймають за мертвих", – уточнив міністр оборони.

16.09.2014

Росія – єдина у світі бензоколонка, що корчить з себе державу.

х х х

– Що таке фашизм?

– Один народ, одна країна, один вождь!

– Що таке рашизм?

– Один вождь, одна звивина, одна хромосома.

х х х

Історичні паралелі.

– Щоб виправдати масовий геноцид й убивства фашисти придумали арійську расу/

– А рашисти придумали собі зайву хромосому.

17.09.2014

– Більшість росіян уважає, що Росія багато в чому випереджає Захід!

– Просто вони біжать в інший бік/

х х х

– Хакери з'ясували що Медведєв користується "лівими" акаунтами і картками оплати в Інтернеті.

– Це фігня, Путін користується підробленими військами в Україні.

18.09.2014

– Кабаєва вчить У Путіна сідати на шпагат.

– Навіщо?

– Щоб при введенні наступних санкцій йому не було так боляче.

х х х

Медведєв ображено:

– Володимире Володимировичу, кажуть, ви цього разу вирішили зробити своєю спадкоємицею Кабаєву?

– Поки не вирішив, Дмитрику: тебе, Аліну чи Конні – я вас трьох однаково ціную.

х х х

Після двох годин марних спроб Аліна Кабаєва ображено відвертається.

– Зате я за дві години можу ввести війська в Київ, Варшаву, Ригу і Бухарест, – мимрить Путін у своє виправдання.

х х х

– Чим відповість Путін на мирні ініціативи Києва?

– Він не буде женитися на Кабаевій, а надасть їй особливий статус.

19.09.2014

Імпотенти заміщають власну неспроможність агресією й насильством. Росіяни, купіть своєму президентові "Віагри"!

х х х

– А їхній Жириновський таки справжня свиня!

– Головне, йому для цього навіть прізвище змінювати не довелося.

х х х

У Росії є тільки один канал без брехні – сечовипускальний.

20.09.2014

– Росія! Годі – вставай з колін! – сказав Путін, застібаючи ширінку.

х х х

Прийшли Єльцин і Березовський до Путіна й кажуть:

– Щось ти затримався, ми давно тебе чекаємо.

А він їм:

– Вибачайте, мужики. Не можу поки, я ще Росію не поховав.

х х х

– Путін наказав уряду зробити різкий ривок в економіці.

– І вручив всім міністрам продовольчу програму КПРС?

21.09.2014

– Санкції благотворно позначаться на економіці Росії! – заявив Путлер.

– Як відпустка у Донбасі на здоров'ї російських військовослужбовців?

х х х

Щоб зробити санкції ефективнішими, потрібно не просто заморозити 130 мільярдів особистих доларів Путіна, але й роздати їх росіянам.

Інші публікації автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі