Підкилимні ігри з окупантом можуть привести до катастрофи

Сьогодні парламент має розглянути поданий адміністрацією президента законопроект про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Закон надзвичайно важливий. Він безпосередньо стосується мільйонів людей на Донбасі, але ще важливіше – десятків мільйонів громадян України поза межами окупованої нині Росією території.

Адже питання полягає в тому, буде цей регіон справді частиною України з особливим статусом – чи законодавчо легалізованим простором беззаконня, розсадником тероризму, великою російською військовою базою та місцем підготовки диверсійних груп. Тобто, загрозою для країни і кожного з нас.

З законопроекту випливає, що окупована територія на законних підставах віддається на відкуп терористам – вони проводитимуть вибори, які ніхто не зможе проконтролювати, формуватимуть силові органи. Документі, жодного слова про поновлення контролю України над кордоном з Росією. Зате є зобов'язання закачувати на непідконтрольні території бюджетні кошти, що саме по собі виглядає злочином перед рештою населення країни.

Можливо, все це вимушений крок з огляду на небезпеку повномасштабної російської агресії. Але тоді треба відверто говорити про це з народом. Водночас такий надзвичайно важливий законопроект було підготовлено кулуарно, найшвидше у співавторстві в Росією, без участі української громадськості та політикуму. Українців просто ставлять перед фактом. Ніхто не збирається пояснити, навіщо робиться саме так, як воно діятиме на практиці і що це дасть Україні та її громадянам. Знову ж - цей закон напряму стосується безпеки держави і кожного, тому ми маємо право на вичерпні пояснення. Виходить, що адміністрація Порошенка цим правом нехтує – у кращих традиціях Януковича.

Звісно, Україна не в силах зараз силою поновити контроль над окупованою частиною Донбасу. Але це зовсім не означає, що треба діяти саме так.Підкилимні, приховані ігри з Росією приведуть хіба що до катастрофи. Можливо, когось тішать заяви терористів - мовляв, вони не збираються виконувати цей закон, отож Порошенко всіх перехитрив. Формально один із пунктів мінського протоколу виконано, насправді ж- закон неможливо буде застосувати. Так міркувати категорично не можна. Заяви терористів швидше за все режисовані з Кремля і можуть бути частиною його гри. Насправді для Москви дуже важливо отримати такий закон. Рано чи пізно вона його використає.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі