Сергій Чирков
Член національних спілок письменників і журналістів України, фундатор і голова літературного об'єднання "Самотній вовк". Автор двотомного роману-подорожі "Ковчег. Колискова для смерті" (2013), електронного "недетективу у 224 убивствах і 17 замахах "Дім-Дом" (2013), кількох поетичних збірок, численних статей у періодиці.
14.09.2014

Чим обернеться "перемога" Клімкіна або Що ми ратифікуємо у вівторок?

Ну от і ще одна перемога прийшла на нашу землю.

Не встигли ми з вами опорожнити як слід чарки і келихи, наповнені во славу міністра Гелетея, який доповів про перемогу України в Антитерористичній операції, як треба пити за міністра Клімкіна. Бо він теж переміг – і також на україно-російському фронті.

Вважай три місяці ми з вами ламали голови: чому не ратифікується Угода про асоціацію з ЄС, чому зволікає Порошенко – чому не подає історично важливий документ у Верховну Раду? Навіть далекі від політики люди розуміли: й найкоротшу паузу Кремль розцінить як слабкість і посилить тиск не лише на економічному, а й на воєнному фронті. Нас заспокоювали: треба попрацювати дипломатам – існує загроза блокування ратифікації деякими країнами континенту.

Дипломати справді попрацювали. Проте не лише над розчищенням місця в Європі для нашої стражденної країни. Гвардія Клімкіна думала над тим, як би вступити у співтовариство так, щоб ні на йоту не постраждали інтереси Росії. Янукович – той з пацанською прямотою мостив поряд з собою за переговорним європейським столом Путіна: мовляв, Москва краще знає українські вигоди. Порошенку з командою так чинити було не з руки: війна ж з московітами йде, увесь цивілізований світ санкціями проти них повстав. Та й статут ЄС забороняє присутність сторонньої особи – це ж те саме, що й на шлюбне ложе третього запрошувати: воно й можна, але є збоченням, і невідомо, хто жениться, а хто – на правах друга сім'ї. От Клімкін і придумав таке, що інакше як перемогою й не назвеш.

Дізнавшись про здобуток української дипломатії, Росія навіть свої пропозиції щодо змін у тексті угоди України з ЄС відкликала. Усі 60 сторінок убористим шрифтом, які минулого тижня передала, було, до Києва та Брюсселя для вивчення й урахування. Гадаєте, злякався Кремль чи визнав марність зусиль? Ні – потреба відпала.

Україна устами міністра закордонних справ заявила: Договір про асоціацію у повному обсязі вона ратифікує у вівторок, 16 вересня 2014 року, а діяти він у повному обсязі почне з 31 грудня 2015 року. Тобто наша країна проштовхнула в ЄС відтермінування адаптації у вітчизняне законодавство частини європейських стандартів. І пішла на це, як запевнив пан Клімкін, без додаткового тиску з боку Росії, що, на його думку, має бути предметом національної гордості.

Що ж, питаєте, Порошенко з Клімкіним самочинно вирішили відкласти? Принципові пункти, які не влаштовували агресивну північну сусідку: увесь цей час не діятимуть положення Договору про зони вільної торгівлі.

Почувши про такі корективи до європейського вибору українського народу, заступник голови МЗС України Данило Лубківський подав у відставку, заявивши, що це "неправильний сигнал усім: агресору, союзникам і, найважливіше, українським громадянам. Саме зараз наша економіка, як під час смертельної хвороби, повинна самостійно вирвати шанс на життя. Вибір не відкладається, інакше він – не вибір".

З такою оцінкою "перемоги Клімкіна" не погодився головний лікар "смертельно хворої" економіки – велемудрий прем'єр Арсеній Яценюк. Йому, кажуть, вистачило 48 секунд, аби знайти вигоди від несподіваного дипломатичного маневру. Голова Кабінету Міністрів аж підстрибнув від радості, оскільки "преференції для Києва, які діяли останні півроку, залишаються, тож вітчизняні товари ввозяться на територію країн-членів ЄС без мита, а європейські, які надходять в Україну – митом обкладаються".

Чи є у цьому виграш Росії? Ще й який.

По-перше, вона пригальмувала ходу Києва у лоно європейської родини, по-друге, і це найголовніше – виграла час. Адже до 31 грудня 2015 року, як сказав би у такій ситуації Ходжа Насреддін, або емір помре, або ішак здохне. Тобто або Україна перестане існувати як цілісний суб'єкт, заради чого Кремль витрачає нині неабиякі зусилля і на що сподівається, або з Європою станеться таке, знову ж таки не без участі Росії, що Старий світ махне на норовистий Київ колективною рукою й віддасть її на поталу Кремля.

То що ж у вівторок ратифікуватиме Верховна Рада?

Без сумніву, історичний для країни документ. Проте він, на жаль, мало додасть до вже знайомої нам політичної частини Угоди з ЄС, підписаної свого часу Яценюком.

До того ж анонсоване Клімкіним продовження до 31 грудня 2015 року "привілейованого доступу на ринки Європи через автономні торговельні заходи, які мали закінчитися наприкінці жовтня", ще не є фактом. За словами представниці європейського співтовариства Майї Коціянчич, Комісія ЄС лише "готова у разі, якщо Україна ратифікує Угоду про асоціацію з ЄС, запропонувати додаткову гнучкість" (до речі, а як же тоді оголошена на увесь світ "синхронна ратифікація"?). Адже ця преференція Україні не вмикається автоматично, на неї потрібна згода країн співдружності.

Нас знову заспокоюють: "угода про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі йде вперед". Все ще йде, хоча ми сподівалися – прийшла. Проте, виходить, ні. І цього вівторка вона не стане доконаним фактом. А з середи зацікавлені сторони продовжать консультації про те, як вирішувати проблеми, порушені Росією... А потім "прогрес цих консультацій буде розглянуто на тристоронніх зустрічах на рівні міністрів", – заявляє пані Коціянчич.

Як довго після "історичного" 16 вересня триватимуть тристоронні зустрічі, і що на них буде виставлено на політичний продаж, невідомо.

"Перемога Гелетея" в АТО автоматично переросла у повномасштабну війну з Росією. Чим обернеться для України "перемога Клімкіна"?

І яка, зрештою, роль у цих здобутках Петра Порошенка?

Ну а далі в мене, як і належить недільного вечора, традиційний огляд політичних подій, якими вони побачилися людям, котрі звикли дивитися на світ критичним оком і оцінювати його крізь посмішку або й сарказм.

ПОДІЇ 08–14 ВЕРЕСНЯ ОЧИМА ПОЛІТИЧНОГО АНЕКДОТУ

НА ДОНБАСІ НАСТАЛО ЗАПЕКЛЕ ПЕРЕМИР'Я

08.09.2014

Міністра оборони Гелетея запитують:

– Чому українські військові воюють на шкільних автобусах?

– Вони ж тільки вчаться воювати…

х х х

– Куме, а ви знали, що в глистів більше розуму, ніж у сепаратистів?

– Та ви що, куме?

– І не сумнівайтеся! Глисти не вимагають незалежності від організму, за рахунок якого живуть.

х х х

Оголошення в українській газеті:

"Передайте Путіну, що слов'янська шафа не пpодається!"

09.09.2014

– Не чули, яка відреагувала Росія на слова Порошенка, що "укроп – це український опір"?

– Там вирощування кропу прирівняли до вирощування марихуани.

х х х

Путін каже Януковичу, Пшонці й Захарченку:

– Я домовився з Порошенком про обмін полоненими.

Янукович злякано:

– Виходить, нас того...обміняють?

– Ні, ви – не полонені, ви – наложники.

х х х

– Чули, Медведєв заявив, що Росія не буде відновлювати Донбас. Це, мовляв, територія України.

– Тобто, у Донбасі доведеться робити євроремонт?

х х х

– Після того, як у Москві заговорили про 2 тисячі загиблих росіян, країни НАТО передумали продавати Україні зброю.

– Авжеж. Якщо з іржавими БТРами, старими танками й автоматами за пару місяців ми поклали стільки найманців й елітних військ, то що буде, коли хлопці одержать високоточну зброю!

х х х

В Україні з кожною новою владою важко жити народу стає дедалі легше.

х х х

– Донбас таки домігся для себе особливого статусу.

– Так, куме, тепер це регіон з особливо зруйнованою економікою, інфраструктурою й особливо злиденним населенням.

х х х

Мінський договір історики назвуть "Пакт Кучми з Ху…лом"?

х х х

Тільки найтупіші на Донбасі не розуміють: йти треба не на Київ, а на Москву!

х х х

Україні потрібна не стіна, що відокремлює від Росії, а невеличка цвинтарна огорожа навколо Путіна.

х х х

– Чув, половина коштів на рахунку Міноборони, зібраних для потреб армії, так і залишилася незатребуваною?

– Мабуть, треба спрощувати процедуру закупівлі озброєнь.

– Слід спрощувати процедуру посадки генералів за ґрати.

10.09.2014

– Чим поясните феномен Ляшка?

– Під час соціальних потрясінь нагору спливає багато всякого...

х х х

– У нашому міністерстві оборони що не плюнь, то генерал.

– А що не генерал, то плюнь.

х х х

Українці їдуть у Росію на заробітки, що б будувати будинки. Росіяни ж їдуть в Україну на заробітки, щоб руйнувати будинки й убивати людей.

х х х

– Для російських військових відпустка в Україні – кращий вид відпочинку!

– Відпочинуть на все життя. Деякі потім приїжджають додому без голови (від радості?) й не відчуваючи ніг (від утоми?).

х х х

– Порошенко щодня передзвонюється з Путіним, обговорюючи перемир'я.

– Поки вони передзвонюються, у Донбасі перестрілюються.

х х х

– Скажіть, будь ласка, у вашій родині є психічно хворі або особи з психічними відхиленнями?

– Та начебто ні. Хіба що теща – прихильниця Путіна.

11.09.2014

Хто в Україну з мечем прийде – той у рефрижераторі й виїде.

х х х

– Що за назва така – "Лугандон"? Сором якиїсь.

– А що ще, куме, могло створити Ху...ло?

х х х

За станом на 11 вересня золотовалютні резерви путінської "Новоросії" склали 520 золотих каблучок, 1500 сережок, 362 ланцюжка й 7 коронок.

х х х

Цікаво, чи знають росіяни, що кріп у значних дозах спричиняє геморой?

х х х

Видавництво Івана Малковича АБАБАГАЛАМАГА випустило у світ нову книгу – "Бридкий Путьонок" з ілюстраціями Кості Лавра.

х х х

– Кажуть, Путін відкликав 70% російських військ з території України.

– Тоді ми маємо відкликати дві останні букви з імені "Ху...ло".

х х х

Тимошенко незадоволена перемир'ям на Донбасі, тому її спина періодично пострілює.

х х х

– Нацбанк оголосив про відмову від підтримки гривні й уводить її плаваючий курс.

– Це, щоб підійшовши до обмінника, ми розуміли, що припливли?

х х х

– Звідки Порошенко взяв, що 70% російських військ виведено, а 1200 полонених звільнено?

– Путіним сказав. По телефону.

12.09.2014

– Чули, "Новоросія" вводить нову валюту – лугандон?

– І яким буде його обмінний крс?

– Один лугандон дорівнює 10 бабаям.

х х х

Цікава соціологія.

Виявляється, рейтинг Ляшка з вилами удвічі вищий, ніж без вил.

х х х

Зараз головне питання для жителів Донбасу, чи зможе ДНР прогодувати Ахметова?

х х х

– Чув, КПУ йде на вибори в Раду, щоб торгувати там голосами?

– У Раді ж не буде їхніх головних покупців – Партії регіонів.

– А немає такої влади, якій не могли б продатися більшовики!

13.09.2014

– Затокримнаш.

– Затопутінваш.

х х х

– Яценюк, вам принесли повістку з військкомату?

– Так, але я, як справжній демократ, віддав її народу.

х х х

– 30% громадян України за 23 року незалежності так і не змогли опанувати українську мову!

– Напевно, куме, українська мова – найскладніша у світі.

14.09.2014

Впертий факт.

В українських магазинах особливим попитом користується туалетний папір з текстом Будапештського меморандуму.

х х х

Осінь–2014. Зустрічаються два українські журналісти:

– Ти за списком якої партії балотуєшся в Раду?

– Так не йду я на вибори!

– Виділитися вирішив?

х х х

– Українська прикордонна стіна небезпечна для Росії, оскільки заважатиме "переміщенню тварин" – заявили в Держдумі.

– Так, куме, ще ніхто не називав російські війська.

ПУТІН НАВІКИ ЗАЛИШИТЬСЯ В АНАЛІ ІСТОРІЇ!

08.09.2014

Довідавшись від Путіна, що вони теж "русскій мір", казахи ще сильніше прищулили очі.

х х х

– Чули, у Росії відкрили новий вид інфаркту?

– Й чим же він відрізняється?

– Якщо раніше при інфаркті "розривалося серце", те тепер у росіян розривається весь організм і відриваються різні частини тіла.

09.09.2014

Ватникам вдається розкинути мізками, тільки наступивши на міну.

х х х

Шойгу попереджав десантників перед відправленням в Україну:

– Дійте швидко й рішуче – одна нога тут, друга – там.

Багато хто цей наказ виконав.

х х х

Російські десантники, прокладаючи коридор з Росії в Крим, раптом виявили, що він веде не на півострів, а на той світ.

х х х

Лавров висловив стурбованість з приводу того, що на території України присутні українські війська, українська міліція й український народ.

х х х

– Російське керівництво ніяк не може вирішити, чим доправити другу партію гуманітарного вантажу.

– Вибирають між стратегічними бомбардувальниками і балістичними ракетами?

х х х

У росіян, що воюють на Донбасі, є вибір від чого умерти – від інсульту чи від інфаркту.

х х х

– У Росії запущено держпрограму з утилізації застарілої техніки.

– А чому вони утилізують її разом з екіпажами так ще й на території України?

10.09.2014

Дива російської душі.

Росію не турбує гівно по коліно у своєму будинку. Її турбує, що в сусідів цього гівна немає!

х х х

Меркель телефонує Путіну:

– Володимире Володимировичу, нам треба ввести проти вас черговий пакет санкцій.

– Добре, я передам список через Лаврова.

х х х

РуSSкій мір – це ребрендинг татаро-монгольського ярма.

х х х

Сенсація.

– Кремлівські таргани оголосили своє право на мозок Путлера.

– Чого раптом?

– На його території мешкає багато "тараканоговорящіх" співвітчизників!

х х х

Нова російська приказка.

Любиш бігати з "калашем" – люби й у рефрижераторі кататися!

11.09.2014

Запитання до Меркель, Олланда й інших знавців.

Якщо путлерівський вермахт на території України лише "проводить навчання", то до чого ж він готується в Європі?

х х х

– Один раз Російська імперія через невдалу Кримську компанію вже втратилася Аляску.

– Тепер з тієї ж причини вона збирається втратити Сибір.

х х х

Пам'ятка.

Якщо ти здох і тебе закопали, наче собаку, значить ти – російський воїн!

х х х

Замість фінського йогурту на прилавках московських магазинів з'явилися російські аналоги – шойгурт і путінг.

х х х

– Не люблять нас в Україні, – журиться Шойгу. – Годують тільки раз, та й то свинцем.

х х х

– Чому в Путлера не народилася Новоросія?

– Тому, що він Лугандоном скористався.

12.09.2014

– Чому, коли в голові таргани, то мізків не вистачає?

– Тарганам же потрібне місце, аби й меблі свої поставити.

– Уявляю, скільки меблів у кремлівських тарганів!

х х х

Європа гнівно: – Чому російські війська вторглись в Україну?

Росія лукаво: – Донбас спливав кров'ю й ми наклали пов'язку з вати!

х х х

Очевидне-неймовірне.

Якщо в Росії відняти Путіна, вона стане нормальною країною.

А якщо в Путіна відняти Росію, він як був Ху...лом, так ним і залишиться!

13.09.2014

– Росія у відповідь на санкції заборонить ввезення холодильників.

– Не хвилюйтеся, Іване, заборона не торкнеться рефрижераторів.

х х х

В армії РФ не так небезпечно служити, як "іти у відпустку".

14.09.2014

Росія жене напівпорожні "Камазы", Захід – напівпорожні санкції.

х х х

Путін ходить з Меркель у лазню, прикриваючись фіговим листком мінських домовленостей.

х х х

– Новокитай відіжмуть у Росії "жовті чоловічки".

– А якого кольору"ввічливі люди" прийдуть створювати Новопрусію зі столицею в Кеніксберзі?

– Поки не відомо.

х х х

Мета Путіна полягає в тому, щоб донбасило увесь світ.

Інші публікації автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі