Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
01.09.2014
1

Чому я думаю, що завтра,цілком можливо,буде проголосований новий порядок виборів

Чи може завтра ВР прийняти зміни до Закону про вибори щодо виключно пропорційної системи? Так, для цього є всі підстави.

Почну із того, що основна маса експертів, і я в тому числі, говорять, що при старій системі у Парламенті буде змінено приблизно третину депутатів. І це залишає шанс пройти до ВР значній кількості пропутінських депутатів – як через пропорційну систему так і по мажоритарній, шляхом потужних фінансових вливань. Але навіть такий поворот подій не давав цим силам суттєвих шансів у новому Парламенті. Тож витрачати сотні мільйонів і нічого суттєвого не отримати, крім задоволення амбіцій пари десятків одіозних регіоналів та екс-регіоналів, оце і все?

При повній пропорційній системі витрати на вибори суттєво зменшуються. Єдиний, хто несе суттєву втрату при такому підході – це пропутінські і умовно пропутінськи політики, які навряд чи зможуть взяти більше 50-70 мандатів. Отже, уся війна щодо різних підходів у проведенні виборів по суті зводиться до того чи будуть вкинуті додаткові мільярди гривень усіма політичними елітами тільки для того, щоб дати можливість Путіну провести у Парламент не 70, а 80 нардепів. Погодьтеся, ні з точки зору бізнесу, ні з точки зору політики, ні з точки зору геополітики, це не переконливо. Більше того, стара система не дасть можливості - через проблеми у Криму і Донбасі - "вручити" 30 мандатів. Отже, депутатське задоволення (при більших витратах) отримає менша кількість людей: не 450, а 420, скажімо. При старому законі розклад Парламенту може бути такий: обрано 420, представляють нинішні провладні сили – 340 (з них близько 60-70 буде популістичною опозицією до Президента), і колишню більшість Януковича-Путіна – 80 депутатів. При новому законі: обрано 450, проянуковичсько-путінські – 70, інші – 380, з яких близько 100 плюс/мінус створять друге популістичне крило опозиції до Президента.

Який вихід: знайти 200 депутатів, які гарантовано отримають місце у сприску. Чому 200, а не 226? Тому, що комуністи однак проголосують за ці зміни, бо ці зміни залишають їм ілюзорні шанси провести своїх депутатів, а по мажоритарці жоден комуніст ніколи не проходив.

І ці 200 депутатів, які можуть проголосувати "за", окрім комуністів, є. Їх є навіть більше. Це всі ті депутати, які належать до колишньої опозиції і які, безумовно, мають шанс пройти під прапорами імен Порошенка, Кличка, Яценюка, Тягнибока, Турчинова, Ляшка, Гриценка і Тимошенко (їх понад 170). А взагалі згадані партії мають шанс взяти до 350 мандатів. Тож, якщо згадані лідери пообіцяють місця у списку деяким мажоритарникам з позитивною чи умовно позитивною репутацією (а такі є: Олесь Доній, Сергій Міщенко тощо), то це число можна довести і до 200.

Але ще залишаються регіонали, які можуть сформувати одну, а то і дві фракції по 30-40 депутатів. Одна – це кондові регіонали з Шуфричем, Єфремовим та іншими, інші – помірковані - на чолі із Тигіпком. Ці дві групи можуть гарантувати місця у прохідній частині теж двом/трьом десяткам нинішніх нардепів.

От і виходить, що пропорційна система вигідна, бо дає можливість керівникам партій витратити менше економічних ресурсів, а зібрати більші фракції (нагадаю, при існуючій системі партії ділять між собою лише 225 мандатів, а при новій – 450. Приміром, якщо отримавши 10% голосів, при старій схемі партії отримали 32 мандати, то при новій системі, отримають 64). І поновлення Парламенту відбудеться більшою мірою, ніж при старій системі. Таким чином, маємо потрійних ефект: суттєве оновлення Парламенту, суттєва економія коштів (нагадаю, ті мільярди гривень, які кидаються на мажоритарні вибори, кидатися не будуть), і вплив політичних лідерів, які зрештою формують думку Парламенту зараз, посилюються. І головне - змінений Закон повністю відповідає духу і букві нової Конституції. А старий Закон в конфлікті із нею, що може за певних умов поставити під удар самі результати виборів.

Ось чому я впевнений, що завтра цілком можливо таки буде проголосований новий порядок виборів. Головне, щоб сьогодні на зустрічі із лідерами фракцій, Порошенко пояснив у чому їх щастя, оскільки сам Порошенко як Президент не отримує особливої переваги від зміни виборчої системи. Його більшість у майбутньому Парламенті в обох випадках складатиме 250-300 депутатів. Вигоду отримає країна. І це ключове.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі