Іван Сікора
експерт з питань антикорупційної та бюджетної політики, директор Фундації "Відкрите суспільство" www.osf.org.ua
31.08.2014
8

Змити ганьбу Іловайська та Новоазовська. Прості кроки для перемоги над Росією

Іловайськ показав бездарність військового керівництва кампанією. Батальйон "Донбас" розбитий, Новоазовськ здали, Маріуполь посміхом готується до оборони. Це реалії. Це ціна яку українці платять через непрофесіоналізм військового керівництва. Це вже давно не АТО, а повномасштабна війна. На війні треба не лише тактика (звільнили місто, поставили прапор та почали зачистку), але й стратегія. І головне, вміння прогнозувати дії противника, щоб не опинитися в ганебному оточенні. Хто відповість за ганьбу Іловайська та Новоазовська, за сотні кращих добровольців які віддали життя через бездарність військового керівництва ? Де організаційні висновки щодо горе керівників ?

Захід продовжує мляву політику санкцій. Так виглядає, що частина західного світу погодилася на розчленування України. Вірогідно ми є свідками нового пакту Молотова-Ріббентропа (так звана угода про ненапад та розподіл територій в Європі). 23 серпня 1939 року був підписаний цей сумнозвісний акт, який започаткував розділення Польщі, а згодом і Другу світову війну.

Захід злякався Росії. Це факт. Крим, Донбас, а далі – так звана "Новоросія" ? Завдання Росії відрізати Україну від Чорного та Азовського морів. А також забрати все що можна аж до Києва. Виглядає так, що західний світ, або принаймні старенька Європа, все ж мають якісь неформальні домовленості із Путіним щодо України. Все робиться для того щоб заблокувати реверс газу з Європи. Вірогідно, що лише подразник із сотнями жертв (як то збитий малазійський Біонг із сотнями європейців) зможуть стати на заваді реалізацію сценарію повторення нового пакту Молотова-Ріббентропа щодо України.

Пам'ять річ коротка. Жахливі події другої світової вже стерлися із пам'яті. А даремно. Варто привести аналогії та не допустити помилок, що потім дуже дорого обійдуться людству ?

Збитий малазійський Боінг дав можливість Україні стримати агресії Росії майже на 1,5 місяці. Який більший подразник потрібен заходу щоб почати нарешті діяти та реально допомагати Україні ?

Що потрібно терміново робити керівництву України ? Потрібно зробити 5 простих кроків. Щодо кожного із кроків має бути призначений відповідальний в уряді та РНБО, виділенні необхідні кошти в бюджеті та повноваження. Це треба було зробити ще вчора.

  1. Полководці або керівництво військовою кампанією. 23 роки армію розвалювалася. Кращих стратегів відсували на задній план та списували. Керівництво військовою операцією на Сході (тепер вже на південному-сході після захоплення Новоазовська) має очолити людина, яка має відповідний досвід, знання та навики. Серед таких можуть бути усунутий від служби при Януковичу, а теперішній заступник Міністра оборони України Ігор Кабаненко, а його заступником міг би бути Семен Семенченко. Є й інші кандидатури, але це має бути військовий із головою та вмінням стратегічно мислити, а не лише рапортувати і думати подібно до Жукова (нагадаємо, що цей так званий полководець, ні в що не ставив життя солдатів для виконання завдань Сталіна). Це треба хоча б для того, щоб знову не повторився котел аналогічний до Іловайська.
  1. Укріпляти міста та кордон, виявлення агентури. Якщо з кордоном ситуація більш менш зрозуміла, то щодо міст, ситуація катастрофічна.Де листівки та ролики щодо того, що робити в разі бомбардування ? Де курси по наданню першої допомоги для поранених ?Де плани та карти для евакуації людей?Потрібно укріплення міст до оборони, готувати бомбосховища, запаси їжі та медикаментів. Це треба робити зараз, а не коли ворог буде біля міст! Невже Маріуполь нас нічому не навчив ? Чи не могли підготувати Маріуполь до оборони ще 2 місяці назад ? Могли. А чому не зробили ? Бо думали що все минеться.

Чи укріплений Бердянськ, Херсон, Миколаїв, Одеса та інші міста півдня України для оборони ? Чи готовий до оборони Київ, Харків, Суми, Чернігів ? А особливо Харків, де маємо міського голову Кернеса, який готовий відбудовувати пам'ятники Леніну в той час, коли ворог стоїть на порозі. Вчора закрили кримінальну справу проти Добкіна. Чим Добкін суттєво відрізняється від Єфремова та Царьова ? Трохи кращий, але ж що він разом із Кернесом робили під час Майдану ? Чи не вони підтримували "Оплот", що був передовим загоном тітушек ? Хто відповів за сотні побитих та вбитих в Харкові ? Чи проведена робота по виявленню проросійської агентури в місті Харкові, де базувався "Оплот" і де ще зараз багато охочих жити в Росії ?

  1. Евакуація заводів. Все для фронту, все для перемоги. Чи готові ми до евакуації стратегічних підприємств (особливо тих, що працюють на оборону) на центральну та західну Україну ? Харків має стратегічне значення для оборони країни оскільки там виробляють танки та іншу військову техніку. Чи не краще вивезти заводи із Харкова у глибину України вже зараз ? Треба нарешті зрозуміти, що крім патріотизму та живої сили потрібна ще і техніка, військова техніка, а бажано, сучасна військова техніка.
  1. Військова допомога, дипломатичні дії та активність діаспори. Поляки на днях показали свій гонор і не пустили літак із міністром оборони Росії через свою територію. Гонор це добре, але лише на патріотизмі далеко не зайдеш. Треба військова техніка. Армії та добровольцям фактично нічим воювати окрім старих автоматів Калашникова. Де прилади нічного бачення, сучасні системи зв'язку, літаки, вертольоти та ПВО ? І це в той час, коли на складах екс-членів Варшавського договору лежить старе радянське озброєння. Чи не варто взяти це старе, але робоче озброєння, хоча б для цілей оборони центральної та західної України ? Але пріоритет – отримання сучасної військової техніки від західних партерів. Українська діаспора має пробудитися. Має нагадати лідерам західних країн, що треба бути послідовними у відстоюванні цінностей та принципів демократії. Де пікети діаспори біля урядових споруд у Вашингтоні, Берліні, Парижі ? Програючи у інформаційній війні – ми маємо використовувати ресурс діаспори. Дипломатичні місії. Що окрім поширення заяв роблять посольства ? Ми програємо на дипломатичному фронті. Варто лише послухати останню промову Чуркіна на Радбезі ООН. Впевнено та нахабно, а ми ? Досі боїмося ?
  1. Зупинити виборчу кампанію та мобілізувати країну. Потрібні реформи, а не вибори. Під час війни важливо забути про чвари та конкуренцію політичних сил, яка є неминучою під час виборів. Чи потрібні вибори до завершення військової кампанії на Сході? Вибори, які за існуючої системи виборів навряд чи принесуть кардинальне оновлення влади. Докладніше про це можна прочитати у статті "Найгірший подарунок до Дня Незалежності України".

Нещодавно чеський дипломат Давід Стулік написав на своїй сторінці у Facebook: "Страусиний підхід найменше допоможе у цій ситуації. Завтра ми можемо зіштовхнутися з повномасштабною війною. А післязавтра ми, у деяких частинах Заходу, можемо стати суб'єктами подібної агресії. Сьогодні ми, європейці, хто вірить у чіткі цінності, гасла і принципи, повинні усвідомити, що ми також українці".

Ми зобов'язанні змити ганьбу Іловайська та Новоазовська. В ім'я пам'яті за героями. Українська вітчизняна війна має бути виграна. Війна демократії із диктатурою, війна добра зі злом, війна за незалежність України. Війна за мир та реформи в Україні.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі