Санкції в дії: Захід ставить хрест на Януковичу

Банкова, напевне, з жахом стежить за заявами посадовців США та Європи про очікувані санкції щодо двох десятків осіб з найближчого оточення Януковича. Під загрозою міжнародної ізоляції та арешту багатомільйонних рахунків опинилися ті кийки та багнети, на яких тримається режим. На думку автора цих рядків, санкції насправді вже запроваджено – тільки прямо про це заявити ні США, ні Європа не можуть.

Не менший жах у тимчасового мешканця Межигір'я та його оточення мала б викликати ще одна, нібито менш яскрава інформація. На щорічну неформальну зустріч Snow meeting-2014 за участі міністрів закордонних справ країн ЄС, заступника Державного секретаря США з європейських і євразійських питань Вікторії Нуланд та провідних експертів з питань міжнародної політики і безпеки, яка відбулася 10 січня в литовському місті Тракай, демонстративно не запросили міністра закордонних справ уряду Януковича – Азарова Леоніда Кожару. Це теж елемент санкцій?..

Натомість запрошення на цей авторитетний захід отримав представник Майдану – нардеп, співголова Комітету парламентського співробітництва між Україною та ЄС, міністр закордонних справ України (2009-2010 рр.) Петро Порошенко. Більше того, він виступив доповідачем по Україні та перспективах розвитку відносин між Україною та ЄС у поствільнюський період.

Саме на таких дипломатичних "міжсобойчиках" точаться найвідвертіші розмови та дискусії, виробляються рішення, плани, програми, які формалізуються згодом на офіціозах. Крім того, у Тракаї обговорювався надзвичайно важливий комплекс проблем, пов'язаний з баченням відносин України та Європейського Союзу до і після 2015 року. Це не лише план дій для підписання угоди про Асоціацію і кроки з його реалізації, а також перспективи участі України в програмі Східного партнерства. Це також така чутлива для мільйонів українців проблема, як надання безвізового режиму для українських громадян. Посланець від України вважає, що вона може бути вирішена ще до підписання угоди про Асоціацію.

Чому такий формат зустрічі становить загрозу для Банкової? Та тому що Януковичу та його команді чітко дали зрозуміти в Європі: не ви здійснюватимете план дій і підписуватимете угоду про Асоціацію. Не ви вирішуватимете ключові зовнішньополітичні й геополітичні питання. Ви, панове, керуєте максимум до 2015-го. Досить "гнати порожняк" Європі. Далі ми вас впритул не бачимо при владі. При владі буде та команда, яка формується сьогодні громадянами України, команда Євромайдану.

А на Януковичу і Ко Захід ставить жирний хрест. І місце їхнє бачить… далеко від Банкової.

З Порошенком провели закриті двосторонні зустрічі заступник Держсекретаря США з європейських і євразійських питань Вікторія Нуланд, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, його литовський колега Лінас Лінкавічус, депутат Європейського парламенту (група Європейської народної партії), засновник та лідер "Саюдіса", екс-спікер Литовського сейму Вітаутас Ландсберґіс. Очевидно, ці своєрідні європейські "оглядини" Порошенка як представника майбутньої української влади, що вже зараз отримав повноваження від Євромайдану, пройшли для цього пана досить успішно. За підсумками заходу Порошенко отримав запрошення відвідати ряд держав Євросоюзу для координації подальших дій.

Цікаво, як у цій ситуації почувається міністр Кожара? Чи оприлюднюватиме Міністерство закордонних справ якісь заяви з цього приводу? Чи, може, пан міністр вчинить по-європейськи? Покладе заяву іншого характеру на стіл межигірському начальству?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі