Андрій Калахан
Християнин. Соціал-націоналіст. Журналіст і блогер. Депутат Луцької міськради
09.03.2012
2

Epic Fail: Фірташ тисне на Єремеєва через Бахматюка?

Відомі олігархи Ігор Єремеєв та Степан Івахів останнім часом активізувалися на шпальтах та екранах мас-медіа – як на рівні Волині, так і України. Подейкують, що допомагають їм у цьому далеко не місцеві експерти у галузі політичних та не лише політичних технологій.


І якщо у ЗМІ ми бачимо образ таких собі успішних бізнесменів, "господарів життя", то за кулісами ситуація доволі плачевна. Так виглядає, що у співвласників групи компаній "Континіум" серйозні проблеми і вони продовжуються.

У безхмарні передкризові роки як населення, так і бізнес "понабиралися" кредитів. Не уникнула така "доля" і групу компаній "Континіум".

Проте кредитний зашморг, схоже, зіграв злий жарт із двома найбагатшими волинянами. Наприкінці 2010-го Ігор Єремеєв посів почесне третє місце у рейтингу найскандальніших боржників країни. "Дзеркало тижня" його заборгованість оцінювала у 176 мільйонів доларів США.

Звісно, позичені кошти коли-небудь потрібно віддавати. А це в умовах виходу із кризи стає доволі суттєвим тягарем для позичальників. Не надто приємним для "Континіума" у цьому плані стали зміни власників банків, де кредитувалися їх структури.

Скажімо, проблемними кредиторами "Надра Банку" були фірми-"пустушки" "Юнта-ТТ", "К-Л-О", "НАЙТ" та інші. У цей банк прийшов капітал Дмитра Фірташа і буквально за кілька місяців у "серці" "Континіума" побачили "маски-шоу". Борги треба віддавати…



Проте якщо у випадку з "Надрами" мова йшла переважно про маловідомі компанії, то у випадку з VAB Банком кредити отримали базові структури бізнес-групи Єремеєва-Івахіва. І ці позики 2008-го року боляче вдарили по "Континіуму" у 2012 році.

30 січня 2012 року публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський Акціонерний Банк" з  Києва (VAB Банк, - А.К.) подає два позови до Господарського суду Івано-Франківської області.  У обидвох випадках банк просить стягнути із відповідачів (а це структури Єремеєва та Івахіва) заборгованість за кредитними договорами. Мова йде про суми у 3,491 мільйона євро та 4,555 мільйона доларів США. Суд прийняв обидві справи до розгляду.

"Одночасно з позовною заявою позивачем подано заяву про вжиття заходів забезпечення позову, в якій позивач зазначив, що Відповідачі недобросовісно ставляться до виконання своїх обов'язків за кредитним договором та договорами поруки, зокрема не здійснюють погашення кредиту, нарахованих відсотків та пені, окрім того Відповідачі жодним чином не реагують на вимоги позивача та залишають їх без задоволення.

Необхідність вжиття заходів забезпечення позову по даній справі обґрунтовується тим, що у разі задоволення судом заявлених позовних вимог, в період часу з моменту подачі позовної заяви до суду та до набрання рішенням господарського суду законної сили у відповідачів існує реальна можливість вчинення дій, спрямованих на унеможливлення виконання рішення суду та стягнення з них боргу.

Зокрема, Відповідачі зможуть безперешкодно відчужити належне їм майно та грошові кошти", - йдеться у судових документах.

Тому VAB Банк просив івано-франківський суд накласти арешт на грошові кошти боржників у межах ціни позову та заборонити їм відчужувати майно.

Заяви VAB Банку задовольняють лише частково. Відчуження майна так і не було заборонено. Натомість ухвалами господарського суду арештовано кошти низки структур "Континіуму" (у межах позовів, по десятки мільйонів кожна). Деякі компанії отримали навіть "подвійний" арешт:

ТзОВ "Завод "Галичина" - 36 591 862 гривень

ТзОВ "Континент Нафто Трейд" - 36 591 862 гривень + 36 417 540 гривень

ТзОВ "Вест Ойл Груп" - 36 591 862 гривень

ТзОВ "Торговий дім "Континіум-Галичина" - 36 591 862 гривень + 36 417 540 гривень.

СП "Західна нафтова група" у формі ТзОВ - 36 591 862 гривень

ТзОВ "Золотий екватор" - 36 591 862 гривень + 36 417 540 гривень

ТзОВ "Науково-виробничий центр "Євродім" - 36 417 540 гривень

Таким чином, для базових підприємств групи компаній "Континіум" призупинено обіг грошових коштів на суму понад 365 мільйонів (!!) гривень. Сума просто вражаюча.

І хоча відповідачі оскаржили вказані ухвали у Львівському апеляційному господарському суді, про результати наразі не відомо. Сам розгляд справ був запланований на 29 лютого.

Отже, у той час, як Ігор Єремеєв зі Степаном Івахівим красуються на сторінках журналів, газет та інших видань, їх бізнес зазнає серйозних ударів.

З точки зору формальної логіки дивно, що позов подається у суд, розташований у Івано-Франківську. Адже сам позивач, "Відкритий Акціонерний Банк", зареєстрований у Києві. 7 з 8-ми відповідачів "прописані" у Луцьку. Що ж до восьмого відповідача, ТзОВ "Західінвесткомпані", який має франківську адресу, то банк вимагає від нього… всього-навсього 1000 гривень.

І тут принагідно нагадати, хто є власником VAB Банку, який і створив такі проблеми волинським багатіям. Віднедавна ця фінансова установа належить івано-франківському олігарху Олегу Бахматюку. ""VAB Банк" – небольшая часть нашего бизнеса, честно", - зазначив він у інтерв'ю "Економічній правді". Як зізнався бізнесмен, який входить до двадцятки найбагатших в Україні, попередні власники імітували, що "борются за возврат кредитов. На самом деле, там полный завал, как мы сейчас разобрались. Сейчас мы возвращаем все проблемные кредиты".

І хоча праведне бажання нового власника можна зрозуміти, та тут є важливе "але". У біографії Бахматюка є одна промовиста деталь:

"2002—2004 бізнес-партнер Ігоря Єремєєва в нафтовому, аграрному бізнесі та газифікації області".

Саме Олегу Бахматюку Єремеєв продає у 2006 році контрольні пакети шести західноукраїнських облгазів (зокрема "Волиньгазу"). Той згодом перепродує ці акції Дмитру Фірташу.

То який мотив у Бахматюка "вибивати" гроші у свого колишнього партнера, якому багато чим завдячує?

Ключем до розгадки, можливо, є те, що за даними деяких ЗМІ, Бахматюк близький до Фірташа. А той, начебто, вимагає від волинського олігарха мережу заправок WOG в обмін на припинення тиску…

Андрій Калахан

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі