Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2017 17:49
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Тітка Валя

Я повернувся на те місце років за 20. Майбутній дружині дали город, а я ви­звався вибрати картоплю. У серпні перебування на городі перетворюється на пекло.

І тоді я згадав про річку. До неї — 3 хвилини ходу. Годину копав картоплю, а потім збігав до річки й стрибав у воду. В дитинстві інстинктивно обходив те місце, де колись мало не втопився. А тут не мав вибору. Хтось працьовитий зварив і встановив залізний місток, що заходив у воду метрів на 5. Можна було розігнатися й опинитися просто посеред Тікича.

У третьому класі я випросився в матері йти на річку із на рік меншим Сашком та його батьком. Прийшов — а там Вітька, мій однокласник. Він був вищий за мене на цілу голову.

— Юрко, а хочеш на той берег? Я тебе перенесу.

На тому березі товариш покректав і заявив:

— Назад повертайся, як хочеш. Ти занадто важкий.

Я пішов убрід, але течія знесла прямісінько в яму. Досі пам'ятаю, що миттєво втратив відчуття реальності. Ніби оця зелена вода, круговерть наді мною — не наяву, а уві сні.

Коли вдавалося випірнути, бачив Сашка і його батька, які купалися й не звертали на мене уваги. Досі стає моторошно, коли згадую раптове почуття заздрощів до них, до живих. Іншим разом бачив розгублені хлопчачі обличчя на березі.

Мене врятував інший Сашко — Крижний. Він ухопив за руку й витягнув на берег. Додому я повертався через кладку, давши гак кілометра на півтора.

І ось через 20 років знову там купався. Увечері хотів розказати матері про свої спогади, але вона обірвала:

— Збирайся, сусідка кличе на іме­нини.

Відмовити тітці Валі я не міг. У травні вони з чоловіком приїхали з Донбасу жити в хаті його батьків. А в червні чоловік помер від інсульту. Її горю не було меж. Вона опинилася одна в чужому місті.

Я забув про свої спогади вже після кількох чарок. А тітка Валя все сиділа сумна. Вона померла за кілька років. Кажуть, зовсім не заздрила живим.

Зараз ви читаєте новину «Тітка Валя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути