понеділок, 06 червня 2016 16:35
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Справжній спортивний костюм

У школі я мріяв про справжній спортивний костюм. Те, що пропонувала радянська торгівля, нагадувало кальсони. Сині тонкі спортивні штани після кількох уроків фізкультури враз розтягувалися й безнадійно обвисали на колінах.

На початку 1980-х мамина знайома вийшла заміж за німця, яких у Тальному було повно. Вони будували газогін "Союз". Заодно ощасливили кількох дівчат, коли одружилися і вивезли їх у Німеччину.

Ольга пообіцяла — щойно приїде, обживеться й звикнеться, то купить мені спортивний костюм. Час ішов. Від Ольги не було ні слуху ні духу. Костюм мені навіть снився. Кілька разів бачив такі, коли їздив до тітки в Черкаси. Червоний із білими лампасами і трьома листочками та написом Adidas.

То був травень. Ми домовилися із класом Славка Піховшека про футбольний матч на стадіоні школи-інтернату. Я прийшов після уроків, поїв нашвидкуруч і зібрався бігти на футбол.

— Зачекай, — сказала мама. — Тьотя Оля передала тобі дещо.

Костюм перевершив мої сподівання. Він був темно-синій, справжній адідасівський із білими лампасами.

До горла досі підступають сльози, коли згадую, що було потім. Олімпійка підійшла ідеально. А штани були малі. Вони облягали ноги так щільно, що я був схожий на артиста балету, а не спортсмена. Здавалося, за два дні я виплакав усі сльози.

А кілька років тому старша донька принесла з побачення олімпійку свого кавалера. Червона з білими лампасами і вишитим написом England. Хлопець по неї не при­йшов, і олімпійка залишилася в нас.

2012 року я навіть одягнув її пару разів, доки не нарвався на зауваження.

— Юрко, тобі морду давно били? — запитав сусід. — Ти забув, що Україна грає проти Англії?

Позавчора я перебирав старі материні речі й наштовхнувся на червону олімпійку. Виправ і сходив у ній по хліб. Ніхто й слова не сказав. Сусід напідпитку поплескав мене по плечах. Цьогоріч на Євро Англія гратиме проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Справжній спортивний костюм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути