Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2016 00:50

Ведмеді два тижні тримали в облозі науковців

Більш як два тижні тримали в облозі полярні ведмеді п'ятьох російських науковців на острові Тройной у Карському морі.

Метеорологічну станцію оточили 10 дорослих ведмедів із чотирма дитинчатами на початку вересня. Щоб науковці не вийшли вночі, ведмедиця стерегла двері. На шум починала ричати. Тоді прибігали інші. Люди не могли дістатися складу з їжею й паливом. Припускають, ведмеді залізли всередину. Провізію зможуть привезти не раніше кінця жовтня. На третій день після облоги ведмеді роздерли пса полярників. Другий утік.

За два тижні після облоги на острів висадилися рятувальники. Розігнали ведмедів.

— Ми витратили всі ракети, щоб відлякати їх, — каже командир станції Володимир Плотніков. — Запанікували. Витратили всі одразу. Жінки перелякалися (на острові чергують дві сім'ї й неодружений науковець. — ГПУ). Послухалися їх. Спочатку відігнав їх трактором. За той час ми засклили вікно й укріпили двері. До комори ми поки що не ходили. Туди нереально дістатися. Буде прикро, якщо ведмеді знищили запас їжі на рік. До такої агресії ми не були готові. За мою практику ведмеді завжди трималися подалі. Просимо привезти піротехніку і псів. Хижаки відійшли. Але нікуди з острова вони не подінуться.

З Архангельська відповіли — привезти запаси не мають можливості. Метеорологам порадили не виходити з будинку, щоб не привабити ведмедів.

— Нічого унікального чи дивного в цій ситуації немає, — говорить Василь Шевченко, відповідальний за станцію в Архангельську. — Ведмеді там живуть, а люди працюють. Так було завжди. Ніхто не викликав корабель по десять разів і не вистрелював ракети за перші два дні. Звісно, голодна ведмедиця привела ведмежа на вечерю. Ми повеземо запаси. Найближчим часом відправимо човном найнеобхідніше. Не хочеться міжнародного скандалу.

Кораблем, що пропливав повз, передали трьох собак, електричні сирени, сигнальні ракети й вогнегасники. Також брошури, як потрібно втікати від ведмедів.

Раніше на острові до листопада залишалися щонайбільше шестеро ведмедів. Переміщалися на інші острови у вересні, коли замерзала крига. Цьогоріч зможуть залишити Тройной не раніше листопада. Науковці бояться, що ведмедям бракує їжі і вони повернуться до станції.

Зараз ви читаєте новину «Ведмеді два тижні тримали в облозі науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути