Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2013 05:00

В'єтнамські студенти відмовляються вчити марксизм-ленінізм

Уряд В'єтнаму звільнив від оплати за навчання студентів, які обирають спеціальність марксизм, ленінізм та вчення місцевого комуністичного вождя Хо Ши Міна. Навчання в університетах країни коштує близько 5 млн в'єтнамських донґів на рік, майже 1900 грн. Середня зарплатня — 3,2 млн донґів на місяць. Це авторитарна країна, із єдиною комуністичною партією на чолі.

— Отримуємо замало запитів на вивчення цих дисциплін. Студенти обирають лише ті спеціальності, що дають реальні перспективи знайти роботу, — каже професор філософії. Імені просить не називати.

Гуманітаріям у В'єтнамі важко працевлаштуватися, зокрема тим, які спеціалізуються з комуністичної політичної філософії. Абітурієнти прагнуть вивчитися на спеціаліста туристичної галузі, що розвивається.

— Як знайду роботу й зароблятиму гроші, якщо знатиму марксизм чи ленінізм? Ні, краще вчитиму англійську й менеджмент готелів, — каже випускниця з міста Ханой 17-річна Нґуєн Лан Гуон.

Влада вважає, що пільги допоможуть зберегти панівне політичне вчення та культуру В'єтнаму. Тому відтепер не платитимуть за навчання й ті, хто опановує традиційне в'єтнамське театральне мистецтво та оперу. Безкоштовною стане освіта для студентів-медиків, які спеціалізуються на поширених у країні хворобах: проказі, психічних захворюваннях та туберкульозі.

Зараз ви читаєте новину «В'єтнамські студенти відмовляються вчити марксизм-ленінізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути