вівторок, 19 липня 2016 00:05

Терорист вантажівкою проїхав через натовп два кілометри
2

22-річного Михайла Базелевського з Одеси добу вважали зниклим. Друзі шукали його в лікарнях Ніцци серед поранених. Тіло Михайла упізнали одним із перших
Фото: ФОТО З САЙТА www.ctvnews.ca
Матері двох жертв теракту в Ніцці обіймаються поблизу Англійської набережної

Щонайменше 84 людини загинули у французькій Ніцці, коли терорист вантажівкою в'їхав у натовп уночі 14 липня. З них 10 — діти. Ще 85 перебувають у лікарнях. 18 — у критичному стані.

На ранок понеділка упізнали 35 загиблих. Серед них — українець 22-річний Михайло Базелевський з Одеси. Навчався в університеті МакЮен в канадському Едмонтоні на четвертому курсі факультету бізнесу. Грав в університетській команді з гольфу. До Франції приїхав за студентською програмою обміну. На набережній був зі своїм другом українцем Владом Костюком. Хлопця поранило.

Також серед жертв — 51-річний американець із 11-річним сином, мати і 4-річний син із Тунісу, 21-річна росіянка. Лікарі розшукують родичів 3-річного хлопчика, до якого ніхто не приходить. Припускають, батьки загинули. Дитина в комі.

На головному бульварі міста — Англійській набережній святкували День взяття Бастилії. Розпочався салют. Терорист 25-тонною вантажівкою на швидкості 60–70 км/год в'їхав у натовп і проїхав 2 км. Рухався зигзагами, щоб зачепити якомога більше людей. Із кабіни стріляв у тих, хто намагався втекти чи стрибнути в море. Тоді висунувся з автомобіля і почав розстрілювати натовп з автомата. Офіцер поліції знешкодила нападника.

— Поліцейські не змогли швидко зорієнтуватися, — розповідає Рональд Лейтон із Канади. — Один мотоцикліст і поліцейський зрозуміли, що водій збирається робити. Але мотоцикліст загинув під колесами, а поліцейського той застрелив. Люди стояли дуже щільно. Кілька сотень людей. Дивилися в небо. Було багато дітей. Їх просто відкидало, як м'ячі. Було страшно дивитися на ці маленькі понівечені тіла. Коли приїхали "швидкі", бракувало місця для поранених. Роздали ковдри, щоб накрити померлих. Поліцейські створювали ще більшу паніку. Тіла всю ніч лежали на набережній. Наша сусідка з готелю втратила чоловіка. До ранку сиділа біля нього. Люди досі в паніці. У готелі ходять правоохоронці. Обшукують речі туристів. Мені здається, вони роблять щось не те.

На набережній під час теракту були понад тисяча людей.

— Ресторани працювали, — каже туристка з Великої Британії Люсі Несбітт-Комаскі. — Люди гуляли. Ми пили вино за столиком. А тоді я сказала подрузі: "Слухай, ці звуки не як феєрверки. Це ніби Бейрут під час обстрілів". Тоді почалася страшна паніка. За кілька хвилин усюди були тіла. Не можу повірити, що приїхала сюди на кілька днів відпочити, а побачила щось настільки жахливе. Звучить дуже егоїстично, але теракт зіпсував усю нашу відпустку. Я стільки тут накупувала, а зараз не можу дивитися на ці речі.

Президент Франції Франсуа Олланд оголосив надзвичайний стан у країні на три місяці.

Зараз ви читаєте новину «Терорист вантажівкою проїхав через натовп два кілометри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути