пʼятниця, 11 листопада 2016 07:50

США менше підтримуватимуть Україну
2

Дональд Трамп має понад 500 активів. Кожен із них коштує не менш як 50 мільйонів доларів
Фото: REUTERS
Дональд Трамп стоїть із сином від третього шлюбу 10-річним Берроном, дружиною 46-річною Меланією та донькою від першого шлюбу — 35-річною Іванкою. Вона — письменниця й фотомодель. Має власну марку одягу та взуття

45-м президентом Сполучених Штатів Америки обрали кандидата від Республіканської партії 70-річного Дональда Трампа. Вибори відбулися 8 листопада. Він переміг представницю демократів Гілларі Клінтон.

— Такої підтримки України, як за нинішнього президента Обами, вже не буде. Тому наша політична еліта й дипломатія повинні розраховувати насамперед на власні сили. І у вирішенні питань територіальної цілісності, і всього, що стосується економічного стану країни, — говорить директор Інституту глобальних стратегій 60-річний Вадим Карасьов.

Про надання летальної зброї Україні можна забути?

— Забудьте.

В якому напрямку рухатимуться стосунки США з Росією?

— Як партнерів і конкурентів. Із розумінням того, що не може виграти один.

Чи можуть Штати тепер домовитися з Путіним, що вони контролюють Сирію, а Росія — Україну?

— Навіть якщо домовляться, чи під силу Путіну забрати Україну? Ні, —продовжує Вадим Карасьов. — Формат вирішення конфлікту на Донбасі буде інший. Це може бути двостороння угода між Москвою і Києвом, але не за рахунок капітуляції України.

Трамп говорив про намір розглянути визнання Криму частиною Росії.

— Одна справа заявляти як кандидат, інша — як президент. Але вирішувати проблеми України замість нас Трамп не буде. Однак послаблення, а згодом зняття санкцій із Росії — можливе. Як і те, що зміни в Америці й світі спричинять зміни в українській внутрішній політиці — в напрямку, наприклад, дострокових парламентських виборів.

Як вибори у США вплинуть на світ?

— Він ставатиме менш америкоцентричним. Пануватимуть великі регіональні держави: США — з одного боку, з другого — поки що відносно сильний Європейський Союз. Але його вплив ­знижуватиметься. Значну роль відіграватимуть Китай, Туреччина, Іран, Росія.

Україна має навчитися виживати й перемагати в новій геополітичній реальності. Тепер це буде важче, ніж рік чи два тому.

— Навряд чи Трамп реалізує передвиборні обіцянки про дружбу з Путіним, — каже експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 41 рік.

— У США дуже розвинута система стримувань і противаг. Основи зовнішньої і безпекової політики визначає Конгрес, а президент їх втілює. Контроль над парламентом зберегли республіканці. Вони від початку не визнавали анексії Криму, засуджували агресію Росії на Донбасі. Виступали за збільшення воєнної й фінансової допомоги Україні, включаючи летальну зброю. Не думаю, що змінять свою позицію. Трамп балотувався від республіканців, але він не є частиною їхньої партійної еліти.

До того ж в Америці діє Акт підтримки свободи в Україні (ухвалений Конгресом у грудні 2014 року законопроект визначає Україну військовим союзником США за межами НАТО. — ГПУ).

Західні партнери підштовхуватимуть нас до примирення на Донбасі — щоб поглинули неконтро­льовані території на російських умовах. Але це може призвести до справжньої громадянської війни. Вона не вигідна ні Трампу, ні європейцям, ні, тим паче, українцям.

Написав про себе 16 книжок

Дональд Трамп народився в родині мільйонера. Його статки оцінюють у $4 млрд. Має будівельну й медійну корпорації. Власник конкурсу краси "Міс Всесвіт". Написав про себе 16 книжок. Знімався в реаліті-шоу про своє життя. Ніколи не був політиком.

Трамп зараз одружений утретє. Колишня модель Меланія молодша від нього на 24 роки. Вперше за понад 100 років вона стане першою леді, народженою не в США. Новий президент має трьох дітей від першого шлюбу, доньку від другого і сина — від третього.

Зараз ви читаєте новину «США менше підтримуватимуть Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути