пʼятниця, 09 грудня 2016 00:55

Прем'єр-міністри Італії та Франції подали у відставку

Італійський прем'єр-міністр Маттео Ренці 5 грудня подав у відставку через поразку на референдумі. Більшість виборців проголосували проти запропонованої ним конституційної реформи.

Референдум відбувся напередодні, 4 грудня. Урядові зміни до конституції підтримали трохи більше 40% виборців. Проти висловилися майже 60%. Явка була висока — близько 65%.

Пакет реформ передбачав скасування рівноправності палат італійського парламенту — палати депутатів і Сенату. Пропонували зменшити кількість сенаторів із 315 до 100. Скоротити повноваження Сенату та урізати його фінансування. Крім того, позбавити парламент права висловлювати недовіру уряду. Зміни мали полегшити роботу проєвропейському урядові Ренці та спростити впровадження подальших реформ.

Проти реформи виступили партії євроскептиків. Кампанію під гаслом "Скажи ні" очолювали популістський рух "П'ять зірок" та антиіммігрантська Ліга Півночі. Закликають переглянути відносини Італії з ЄС і провести референдум про вихід із Єврозони.

6 грудня у відставку подав прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс. Він оголосив про намір балотуватися на посаду президента країни від Соціалістичної партії. Вибори відбудуться навесні 2017 року. Основними кандидатами наразі є консерватор Франсуа Фійон і лідер ультраправого "Національного фронту" Марін Ле Пен.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр-міністри Італії та Франції подали у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути