пʼятниця, 30 вересня 2016 07:50

Мирний договір із повстанцями підписали після 52 років війни

У вівторок, 27 вересня, президент Колумбії Хуан Мануель Сантос підписав мирну угоду з лідером повстанців ФАРК Родріго Лондоно на прізвисько Тімоченко. Протистояння між урядом і ФАРК тривало 52 роки. За цей час загинули понад 250 тис. людей.

Угоду підписали в Картахені. Там були 2,5 тис. іноземних спостерігачів. Приїхали держсекретар США Джон Керрі й Генеральний секретар ООН Пан ґі Мун. Процедура тривала півтори години. Говорили про основні пункти з договору на 297 сторінках. Підписували ручками з куль, якими стріляли в боях.

По всій країні тривають протести. Люди засуджують те, що лідерам і бойовикам ФАРК надали повну амністію.

— Справа не в комуністичних ідеях, — каже 68-річна Хелена Есте-Традо. Її сина викрали повстанці 15 років тому. — Якби мова йшла про громадянський протест, можна їх пробачити. Я теж була молода. Але відбувалися масові розправи. Викрадення людей. Вирізали цілі села, коли думали, що їх зрадили. Повстанці нині контролюють усе виробництво кокаїну. А ми пробачили головорізів, котрі принесли смерть і війну в наші домівки.

Зараз бунтівники мають здати зброю і припинити бої. Також відмовитися від наркоторгівлі. 2 жовтня у країні пройде референдум щодо визнання мирної угоди. Лондоно заявив, багато членів ФАРК збираються піти в політику. Він хоче заснувати партію.

— Ми йдемо в політику без зброї. Я прошу пробачити наших бійців за весь той біль, котрий пережила Колумбія, — говорить Родріго після того, як підписав договір.

Зараз ви читаєте новину «Мирний договір із повстанцями підписали після 52 років війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути