Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2013 06:15

Колишній десантник живе у вовчій зграї
9

Фото: Фото: Reuters
Доглядач Вернер Фройнд накидається на козячу тушу разом зі зграєю вовків у заповіднику у місті Мерціг у Німеччині. Каже, щоб бути своїм серед тварин, мусить повторювати їхні звички

Колишній десантник 79-річний Вернер Фройнд понад 40 років живе серед зграї вовків у своїй садибі в місті Мерціг, що на південному заході Німеччини. Тварини лижуть йому обличчя, обіймають лапами за шию, обнюхують. Дехто з городян переконаний, що чоловік несповна розуму.

Усі вовки живуть у заповіднику "Парк вовків Вернера Фройнда" площею у 10 га, який він створив. 29 вовків формують шість зграй. Вхід у заповідник безкоштовний.

Фройнд приручає вовків з 1972-го. Каже, відтоді подружився з понад 70 тваринами. Кожному вовкові дає кличку.

— Звісно, вони не відгукуються, якщо покликати. Це ж не собаки. Даю всім клички, бо для мене вони — особистості, — пояснює.

Щоб бути своїм у зграї, Вернер їсть і спить разом із тваринами. Коли ті виють, виє з ними чи ходить на чотирьох.

— Так, я вовк. Але коли з людьми, знову стаю людиною, — каже Вернер, курячи сигару.

У зграї є сувора ієрархія. Головний — альфа-вовк.

— Коли ступаю на вовчу територію, підходжу одразу до вожака. До інших не йду. Вовки можуть сприйняти такий крок як напад. Я не хочу руйнувати їхньої ієрархії. Те, що вони роблять — їхня справа, в яку намагаюся не втручатися. Хоча, коли якийсь серйозний конфлікт, то намагаюся розборонити, — розповідає Фройнд.

Каже, найважчий період у вовків від грудня по березень, коли триває сезон розмноження. Тоді тварини стають агресивні, борються за самиць.

Вернер Фройнд виріс у родині лісників і пастухів. Батьки тримали свиней і кіз, було кілька котів і собак. Дружив з ними змалку, 6-річним залазив у собачу будку і спав. У юності був пастухом, садівником. Згодом пішов у армію. Коли повернувся, переконав мера Мерціга створити притулок для вовків.

Фройнд у шлюбі. Дружина Еріка працює на заводі кераміки. Живуть на її зарплатню та на дохід від продажу книжок Вернера про вовків.

Зараз ви читаєте новину «Колишній десантник живе у вовчій зграї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути