Ексклюзиви
пʼятниця, 30 вересня 2016 07:15

Хлопчик народився від трьох батьків

Автор: ФОТО з сайта www.dailymail.co.uk
  Лікар Джон Жанг із нью-йоркської клініки ”Нью Хоуп” тримає новонародженого. Той має гени двох матерів і батька. Так можна уникнути будь-яких генетичних хвороб, каже Жанг
Лікар Джон Жанг із нью-йоркської клініки ”Нью Хоуп” тримає новонародженого. Той має гени двох матерів і батька. Так можна уникнути будь-яких генетичних хвороб, каже Жанг

У Мексиці народилася перша дитина, яка успадкувала гени від трьох батьків. У материнську яйцеклітину пересадили гени жінки-донора. Це зробили, щоб малюк не успадкував від матері хворобу.

Хлопчику п'ять місяців. Лікарі розповіли про експеримент зараз, коли виключили в дитини всі генетичні хвороби.

Заплідненням і веденням вагітності займалися американські лікарі з нью-йоркської клініки "Нью Хоуп". Пара приїхала з Йорданії. Мали двох дітей. Обоє померли від синдрому Лея — ураження центральної нервової системи. Старшій було 6 років, молодшій 8 місяців. Якщо таку хворобу в дитини діагностують під час вагітності матері, рекомендують зробити аборт. Синдром Лея невиліковний.

Процедуру корекції яйцеклітини дозволили у Великій Британії, але досі не застосовували. У США корекція яйцеклітини заборонена. У Мексиці закони таке не регулюють.

— У майбутньому це стане загальною практикою, — каже хірург Джон Жанг. — Допомагатимуть матерям убезпечитися від генетичних ризиків. Надаватимемо дитині тих талантів і умінь, які захочуть батьки. Є ситуації, коли організм не може не успадкувати ваду чи хворобу. Невеличка частина генетичного коду донора дозволить людям, де обоє є носіями гену хвороби, мати здорову дитину. Основний генетичний матеріал малюк отримує від батьків. Ми взяли лише мітохондрії іншої жінки.

Лікарі запліднили п'ять яйцеклітин зі зміненим генетичним кодом. Вижив один зародок. Вагітність була нормальна.

— Радіємо, що ця технологія дасть надію багатьом родинам, — говорить професор репродуктології Саймон Фішел. — Але питання залишаються. Це була їхня перша спроба коригувати генетичний матеріал чи перша вдала спроба? Тоді який відсоток невдалих запліднень? Зробити якісь висновки не можемо, бо детального звіту команда ще не опублікувала. До того ж інші науковці не могли стежити за самим процесом у Мексиці. Я вірю, відповіді отримаємо найближчим часом. Почекайте, не кидайтеся в цей генетичний туризм.

Зараз ви читаєте новину «Хлопчик народився від трьох батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути