пʼятниця, 29 квітня 2016 06:25

Через 55 днів після смерті жінки в неї народився син

Автор: ФОТО З САЙТА www.sb.by
  Лікар Барбара Кроляк-Олейник із Вроцлавського госпіталю Польщі доглядає новонародженого Войтека. Дитина з’явилася на світ на 14 тижнів раніше терміну. У хлопчика погано працювала дихальна система. Були проблеми з обміном речовин
Лікар Барбара Кроляк-Олейник із Вроцлавського госпіталю Польщі доглядає новонародженого Войтека. Дитина з’явилася на світ на 14 тижнів раніше терміну. У хлопчика погано працювала дихальна система. Були проблеми з обміном речовин

55 днів пробув у тілі мертвої матері хлопчик, який народився у польському місті Вроцлав. На 17-му тижні вагітності в 41-річної жінки відключився уражений пухлиною мозок. Серце продовжувало битися. Лікарі штучно підтримували роботу органів матері, щоб залишити в її тілі малюка, доки зможе вижити в інкубаторі.

Жінку підключили до системи штучної вентиляції легенів. За 14 тижнів до закінчення терміну вагітності зробили кесарів розтин. Через кілька годин роботу органів "породіллі" зупинили. Вага дитини при народженні становила 1 кг. У хлопчика погано працювала дихальна система. Були проблеми з обміном речовин.

— Щодня щось відбувалося, — каже Анджей Кюблер, анестезіолог Вроцлавської університетської лікарні. — Через відмову мозку в жінки падав тиск, зменшувався чи різко зростав рівень цукру в крові. Це вимагало щоденної активної терапії, щоб органи працювали.

Після народження дитина пробула в лікарні три місяці. Зараз важить понад 3 кг. Їсть із пляшечки. Нещодавно батько забрав сина додому. Назвав його Войтеком. Після зупинки мозку в дружини чоловік постійно перебував у лікарні поруч із нею. Читав казки синові.

У світі 16 дітей народилися після смертей матерів. Організм підтримували апарати штучного життєзабезпечення.

1993-го у США жінку застрелили на 17-му тижні вагітності. Її організм підтримували 100 днів. Народився здоровий хлопчик. 24-річна американка із Цинциннаті 2001-го вагітність провела в комі. Дитина з'явилася на світ здоровою. 2007 року німкеня на 13-му тижні вагітності через інфаркт впала у вегетативний стан. Півроку лікарі підтримували розвиток плоду в утробі. Навесні 2009-го жителька Підмосков'я потрапила в автомобільну аварію. Сім місяців медики зберігали вагітність. Дитина народилася шляхом кесаревого розтину. У жовтні позаторік в Італії 36-річна жінка при надії мала крововилив. Врятувати її не вдалося. За згодою сім'ї, дев'ять тижнів по смерті перебувала на апараті штучного життєзабезпечення. На 32-му тижні зробили кесарів розтин. На світ з'явився здоровий хлопчик вагою 1,8 кг. Органи його матері пересадили пацієнтам. В Ірландії дотепер від апаратів не відключили вагітну, в якої стався крововилив у мозок. У тамтешньому законодавстві передбачені особливий статус і права дитини в утробі матері. Лікарі чекають, коли її можна буде прооперувати.

Зараз ви читаєте новину «Через 55 днів після смерті жінки в неї народився син». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути