вівторок, 28 лютого 2017 04:28

Вибори в Нідерландах стали важливими для України

Вибори в Нідерландах стали важливими для України
Після виборів в Нідерландах Україна мое отримати безвіз

Нідерландські експерти оптимістично оцінюють шанси на підтримку сенаторами угоди про асоціацію ЄС та України. Однак пропонують дочекатись результатів виборів у Нідерландах.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

23 лютого нижня палата парламенту - Палата представників - підтримала законопроект про ратифікацію цієї угоди. Тепер справа за Сенатом. Він голосуватиме 15 березня.

"Шанси "пройти" Сенат доволі високі. Є 12 християнських демократів у Сенаті, багато з них підтримують ЄС та цю угоду. Потрібна підтримка ще двох", - говорить Тім Масселінк, співробітник Нідерландського інституту міжнародних відносин.

"У Сенаті є кілька дуже проєвропейських сенаторів з фракції християнських демократів, тож вони мали би голосувати "за". Тут все залежатиме від партійної дисципліни. Я доволі оптимістично налаштований. Думаю, все буде гаразд", - запевнив Марк Янсен, професор Амстердамського університету.

На голосування в Сенаті впливатимуть також і результати виборів до Палати представників. За даними останніх соціологічних опитувань, лідирує правопопулістська та євроскептична "Партія за свободу" Геерта Вілдерса. Трохи від неї відстає "Народна партія за свободу та демократію" прем'єр-міністра Марка Рютте.

"Якщо популісти здобудуть високу підтримку, а проєвропейські партії втратять голоси, то християнські демократи можуть подумати, що не так добре голосувати за угоду", - переконаний Марк Янсен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС ухвалила останній механізм на шляху України до безвізу.

Більшість із тих, хто взяв участь у референдумі в Нідерландах 6 квітня 2016 року, висловилися проти угоди про асоціацію між Україною і ЄС. За підсумками тривалих переговорів Європейська Рада у грудні ухвалила рішення, покликане відповісти на застереження нідерландців. Угода про асоціацію не надає і не обіцяє Україні статус кандидата в члени ЄС, не містить зобов'язань надавати Україні військову допомогу та не надає українським громадянам автоматичного права селитися та працювати в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Вибори в Нідерландах стали важливими для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути