Ексклюзиви
понеділок, 27 червня 2016 17:29

Туреччина вибачилася перед Кремлем за збитий літак

Туреччина вибачилася перед Кремлем за збитий літак
expert.ru

Президент РФ Володимир Путін отримав послання президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана з вибаченнями за загибель пілота російського військового літака СУ-24. Про це повідомляє прес-служба Кремля.

У посланні наголошується, що Росія є для Туреччини другом і стратегічним партнером, з яким турецька влада не хотіла б псувати відносини.

"У нас ніколи не було бажання і явного наміру збити літак, що належить Російської Федерації", - цитує прес-служба лист Ердогана.

"Взявши на себе всі ризики і доклавши великих зусиль, ми забрали тіло загиблого російського пілота у сирійських опозиціонерів і привезли його до Туреччини. Організація передпоховальних процедур була проведена відповідно до релігійних і військових процедур. Вся ця робота була проведена нами на рівні, гідному турецько-російських відносин", - йдеться в листі.

"Я хочу ще раз висловити глибокі співчуття родині загиблого російського пілота і кажу: вибачте. Усім серцем поділяю їх біль. Сім'ю російського пілота ми сприймаємо як турецьку родину. В ім'я полегшення болю і тяжкості завданих збитків ми готові до будь-якої ініціативи", - пише президент Туреччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній прем'єр Молдови отримав 9 років тюрми та штраф

У посланні також наголошується, що стосовно громадянина Туреччини, ім'я якого асоціюється зі смертю російського пілота, розпочато і ведеться судове розслідування. Ердоган висловлює своє глибоке співчуття з приводу того, що сталося і підкреслює готовність робити все можливе для відновлення традиційно дружніх відносин між Туреччиною і Росією, а також спільно реагувати на кризові події в регіоні, боротися з тероризмом.

Водночас перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справВолодимир Джабаров заявив РИА Новости, що навряд чи можна говорити про відновлення російсько-турецьких відносин у найближчій перспективі навіть після принесених Ердоганом вибачень.

"Я б не був такий оптимістичний, занадто багато ми вже втратили. Відносини рвуться швидко, а відновлюються довго", - заявив він.

Нагадаємо, 1 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія очікує від Туреччини вибачень за збитий Су-24 і компенсацій сім'ї загиблого льотчика.
Так він прокоментував слова Ердогана про те, що Туреччина хоче поліпшити відносини з Росією, але не розуміє, якого першого кроку чекає від неї російська сторона.

24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський військовий літак СУ-24. Туреччина стверджувала, що літак порушив її повітряний простір в районі кордону з Сирією. Міноборони РФ заявило, що літак знаходився над сирійською територією.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина вибачилася перед Кремлем за збитий літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути