понеділок, 26 вересня 2016 08:46

Швейцарці проголосували за розширення повноважень спецслужб

Швейцарці проголосували за розширення повноважень спецслужб

На референдумі в неділю, 25 вересня, громадяни Швейцарії ухвалили значне розширення повноважень спецслужб країни на тлі посилення терористичної загрози в Європі, передає "DW".

На користь цього рішення віддали голови 65,5% учасників волевиявлення. Новий закон про діяльність спецслужб дозволить відомствам з державної безпеки в окремих випадках прослуховувати телефони та стежити за комп'ютерами громадян країни.

Також на референдумі розглядалася ініціатива "Партії Зелених", які пропонували всеосяжне фінансування програми створення екологічно чистої економіки. Зокрема, йдеться про переорієнтацію на виробництво продуктів з тривалим терміном придатності та використання відходів в якості сировини. Проти цього рішення проголосували 63,6% населення країни. Згідно з заявами представників уряду та бізнесу Швейцарії, незважаючи на загальну привабливість проекту, перехід на таку модель завдасть збитків економіці країни.

59,4 відсотки виборців висловилися проти підвищення пенсій на 10%, що пропонували профспілки. Як зазначали політики, у зв'язку зі старінням населення це також завдало б значного удару по економіці країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Украинским работникам за рубежом надо дать возможность голосовать по интернету"

Відповідно до швейцарської конституції, референдуми вважаються найважливішим інструментом прямої демократії. Кожен громадянин країни має привілей та право брати безпосередню участь в законотворчій діяльності через голосування на таких волевиявленнях та висування відповідних ініціатив до уряду з актуальних питань. Референдуми стали досить популярною практикою в Швейцарії - за останні 200 років уряд країни запроваджував такі волевиявлення більше 200 разів.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарці проголосували за розширення повноважень спецслужб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути